Noutati :

Agenda Culturala nu trebuie sa fie o unealta electorala la cheremul lui Calin Dobra. CJT trebuie sa sprijine contributiile la pastrarea arhitecturii traditionale banatene. Reactia liberalului Alin Nica, dupa respingerea la finantare de catre Consiliul Judetean Timis a proiectului prin care zeci de case vor fi reparate si zugravite cu ajutorul voluntarilor

24 iulie, 2020 - 10:46 AM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
4

TIMISOARA. Reactie rapida a liberalului Alin Nica, dupa ce mai multe proiecte importante au fost respinse de la finantare de catre Consiliul Judetean Timis in Agenda Culturala 2020. Printre ele si Color the Village prin care sute de voluntari vor sa repare si sa zugraveasca 30 de case din localitatea Racovita din Timis, incercand sa salveze de la pieire arhitectura traditionala banateana. Motivul invocat de Comisia de jurizare a CJT a fost ca actiunea voluntarilor nu are indeajuns de multa ‘relevanta culturala’.

CITESTE SI: Daca faceam un ceaun de zilele comunei, un simpozion sau o masa rotunda, poate ne calificam. Color the Village, proiectul sutelor de voluntari care salveaza de la pieire casele de poveste ale Banatului, respins de la finantare de CJ Timis. ‘Nu are relevanta culturala’ 

Ceea ce ar trebui să fie un mijloc cu ajutorul căruia să fie păstrate, pe de-o parte, tradițiile și cultură bănățeană, iar pe de altă parte să fie implementate proiecte noi și creative pentru tineri, Agenda Culturală a Județului Timiș se dovedește a fi mai degrabă o unealtă politico-electorală a actualei conduceri a Consiliului Județean Timiș.
Selecția multora dintre proiectele culturale și artistice și acordarea punctajelor folosite pentru justificarea finanțării acestora nu sunt transparente și de multe ori nu au vreun fundament solid. Din păcate, sunt finanțate mai degrabă simpozioane, mese rotunde și concerte cu câțiva spectatori în detrimentul unor proiecte majore care, pe lângă faptul că aduc faima județului Timiș, sunt menite să contribuie la dezvoltarea turismului și atragerea de vizitatori în Banat.
Un astfel de proiect, respins la finanțare de Consiliul Județean Timiș în acest an, este Color the Village ediția 2020, al Asociației Acasă în Banat, prin care 30 de case din comună timișeană Racovița sunt plănuite să fie reparate și zugrăvite, dându-se astfel culoare unei localități aparte din Timiș.
Proiectul, în concepția șefilor PSD-iști ai Consiliului Județean Timiș, nu are “relevanță culturală” și a fost respins în comisia de jurizare, astfel că nu i s-a găsit un loc pe agenda evenimentelor pentru care au fost alocați bani până la finele anului de către consilierii județeni. Un asemenea proiect, pe lângă faptul că lasă ceva în urmă, zeci de case salvate de la distrugere și puse în valoare, poate contribui, cu o promovare pe măsură, la atragerea turiștilor într-o zona frumoasă, dar mai puțin știută, situată nu departe de Timișoara. Mai mult, proiectul reunește sute de tineri voluntari care prețuiesc moștenirea culturală a Timișului și fac eforturi să conserve arhitectură caselor bănățene.
Din păcate, Color the Village nu este singurul proiect de anvergură care a fost respins fără o explicație reală și logică.
De aceea, cer conducerii Consiliului Județean Timiș să reanalizeze evenimentele finanțate prin Agenda Culturală 2020 și să găsească formula prin care proiecte care aduc valoare patrimoniului județului Timiș și contribuie la păstrarea arhitecturii tradiționale bănățene, așa cum este Color the Village, să nu fie ignorate, ci sprijinite„, a transmis liberalul Alin Nica.

Calin Dobra spune ca doar Comisia de jurizare poarta responsabilitatea pentru selectia proiectelor pentru care se aloca bani.

Sunt sute de proiecte care au solicitat finantare, exista o comisie care analizeaza si vine, le prezinta in plen, iar consilierii judeteni doar adopta decizia acestei comisii. Nu stiu exact de ce a fost depunctat proiectul Color the Village, eu nu fac partea din acea comisie. Oricum, sute de ONG-uri au primit finantari„, a declarat liderul CJT Calin Dobra.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Bine zis Alin! Succes!

 2. Comisia de jurizare vine, potrivit traditiei, pogorandu-se din cer, cu harzobul, ca Sf. Sisoe. Nu e formata din politruci in subordinea lui Dobra, nici vorba. Doar ca fara el ar trebui sa-si caute de lucru.
  Explicatia lui Dobra e corecta, doar putin stalcita caligrafic si corectata politic. Corect se scrie „Nu are relevanta electorala”. Cum adica, bani pentru materiale si munca cu voluntari? Pai lor ce le iese? Se va mai putea discuta cand asociatia va avea o conducere birocratica stufoasa, compusa din trupa de la partid care n-a prins posturi in alta parte, ca ONG-urile care au primit finantari. Si cand la fiecare actiune a asociatiei va fi chemata din timp presa si tamaiati corespunzator baronii locali. N-am stomac la cate evenimente presupus neutre politic am asistat, si de fiecare data se gasea vreun organizator sa dea cu limba catre maharul ales, stapanul pixurilor. Asociatiei n-are de ce sa regrete. A ramas nemurdarita de politica.

 3. Ce ne miram cand Consiliul Judetean Timis e condus de un prostalau care a absolvit o facultate de educatie fizica, si aia particulara? Uitati-va la fata lui si apoi nu va mai puneti intrebari despre ce intelege el relativ la cultura. Apoi, uitati-va cine conduce Comisa de Cultura a CJT: una pe nume Romanita…daca asa nume i-au pus parintii imi pot imagina cam in ce mediu cultural si-a trait copilaria si s-a desavarsit ca „om de cultura”. Din nou recomand calduros curiosilor sa analizeze pozele pe internet cu fata doamnei sau domnisoarei si cu aceasta ocazie sa nu mai aiba asteptari nerealiste. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere! Astia erau din aia care sustineau ca Dragnea si Dancila sunt lideri providentiali.

 4. E pandemie deci risc !
  Asa ca de ce? sa ne mai pierdem timpul & banii ? Oricum stiti cate parale face fiecare (Sper!)
  Cut the shit si ca pa vremea lu CEASCA cu partid unic, ne obosesc cu vinzoleala lor stagflanta 🙂 Caragiale (sau quintus?) rad in mormînt …