Afaceri pe timp de criza! Laptele primit gratis de la stat, vandut pe internet pe bani frumosi, la Timisoara!

Cum alocatia pentru mame s-a redus de la 85% din venit la doar 70%, unele mamici s-au gandit ca este cazul sa-si completeze veniturile. Si cum altfel decat vanzand laptele praf primit gratis de la stat. O astfel de afacere iti aduce pe luna pe putin 80 de lei.
Siteurile de mica publicitate din Timisoara sunt pline de astfel de anunturi, iar pentru ca nimeni nu-i controleaza, parintii chiar isi incep anuntul cu fraza: „Vand lapte praf Vitalact de la stat. O cutie 10 lei”.
Pretul variaza si este negociabil: intre 10 si 5 lei cutia. Cand vine vorba sa dea detalii despre laptele praf pe care-l comercializeaza, acestia nu se sfiesc sa anunte ca l-au primit gratis. „Este lapte praf primit de la stat. De pe Platanilor l-am luat saptamana trecuta Este proaspat. Expira in aprilie 2012. Nu mai am decat 8 cutii, pentru ca am primit saptamana trecuta 6 si mi-au mai ramas nevandute 2. Ne intalnim in spate la Gara Mare, dumneavoastra veniti cu banii, eu aduc cutiile. Numa sa-mi spuneti exact cate vreti ca sunt grele de carat”, spune unul dintre vanzatori.
„Il vand, ca al meu oricum nu a baut niciodata”

O alta mamica spune ca vinde laptele de la stat, pentru ca, decat sa-l arunce, mai bine face un ban. „Copilul meu are 1 an. Niciodata nu a baut lapte praf. Ce sa fac cu laptele, sa-l arunc? Eu il dau cu 7 lei, nu cu 10 cum am vazut peste tot. Nu mai am decat 6 cutii”, spune aceasta.
Cei care se ocupa cu distributia laptelui praf habar nu au de aceasta afacere, dar promit ca se vor ocupa de aceasta problema. „La noi se depun actele. Laptele praf se da pe baza de reteta medicala. In luna ianuarie, am distribuit 2572 de cutii, intre 6 si 10 cutii pe cap de copil, cam asta este media pe luna”, spune Mihaela Buzila Petrescu, sef  Serviciu pentru Protectia Copilului si Familiei Timisoara din cadrul Primariei Timisoara.
Conform legii, pot beneficia de acest ajutor toate mamicile care din diverse motive nu pot alapta la san, pana cand copilul implineste 1an. „Din pacate, noi nu avem atributii sa controlam fiecare parinte ce face cu laptele. In judetul Timis au beneficiat 12607 copii in anul 2010, iar banii alocati pentru judetul Timis in 2010 prin programul national a fost de 627 mii de lei”, spune Dana Spac, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Timis, directie care se ocupa de achizitionarea laptelui praf pentru nou nascuti din Timis.
Intrebate cine ar trebui sa raspunda pentru aceasta situatie, autoritatile dau vina una pe alta.
DSP spune ca nu este de competenta sa sa verifice ce anume se intimpla cu laptele praf si sustine ca medicii de familie ar trebui sa aiba aceasta situatie sub control. La randul lor, medicii de familie spun ca ei au sarcina doar de a elibera reteta medicala pentru acest produs acolo unde este cazul. Serviciul pentru Protectia Copilului si Familiei din cadrul Primariei precizeaza ca atributia acestia este doar de a distribui laptele praf in baza retei.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.