Opinia Timisoarei

Administratia Fritz vrea sa prelungeasca la 3 ani contractele de inchiriere cu proprietarii de garaje dintre blocuri, la Timisoara. Mai sunt inca peste 6000 de constructii in cartierele orasului

TIMISOARA. La aproape un an de la momentul la care anunta ca doreste ca timisorenilor care au garaje sa nu le mai fie prelungite contractele de inchiriere a terenului in fiecare an, ci o data la 3 ani, primarul Dominic Fritz isi pune in aplicare decizia.

Proiectul de hotarare intocmit in acest sens inca de la finele lui 2020, prin care sa se modifice atat termenul de valabilitate, cat si modelul de contract, ar putea fi votat in urmatoarea sedinta de consiliu local.

Propunem ca pentru terenul aferent garajelor edificate cu autorizatie de construire pe terenul Municipiului Timisoara/Statului Roman, incheierea de noi contracte de inchiriere pe o perioada de 3 (trei) ani, cu titularii a caror contracte au expirat sau pentru care s-a transferat dreptul de proprietate. Totodată propunem republicarea modelului contractului cadru de inchiriere a terenurilor„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare.

Chiar daca in acest an s-au daramat foarte putine garaje, ramase de demolat din vechile proiecte de amenajare de parcari intre blocuri, reprezentantii primariei dau asigurari ca ‘Garajiada’ nu se va opri si introduc o noua clauza in viitoarele contracte, potrivit careia „contractul de inchiriere se reziliaza de drept fara punere in intarziere, fara interventia instantei de judecata si fara nici o alta formalitate prealabila in caz de sistematizare a zonei sau schimbarea situatiei juridice a terenului”. Termenul prevazut este de 30 de zile.

Vechea administratie sustinea ca incheia contractele doar pe un an cu proprietarii de garaje pentru ca, in momentul in care se demara un proiect de amenajare de parcari, sa poata rezilia intelegerile mai usor.

Reprezentantii municipalitatii spun ca motivatia principala ce sta la baza acestei extinderi a termenului de valabilitate este legata de mai multe aspecte: s-ar face o economie in birourile primariei si nici oamenii n-ar fi pusi pe drumuri mai des decat o data la 3 ani.

Va aducem la cunostinta că termenul de 1(un) an presupune folosirea nejustificată a multor resurse materiale (hârtie, tonner, imprimante, computere, precum și uzura perifericelor..), resurse umane care se irosesc prin refacerea anuală a contractelor , iar timpul de lucru al funcționarilor care procesează și generează documentele ar putea fi folosit în alt scop al muncii de birou.
Totodată, cetățenii cărora li se încheie asemenea contracte sunt nemultumiți de termenul închirierii și de obligativitatea de a depune anual aceleași documente chiar dacă nu s-a schimbat nimic în modul în care este deținut sau folosit terenul aferent garajului„, se arata in proiectul de hotarare de consiliu local.

Proiectul a fost intocmit in urma cu un an, insa, insa a fost retras la scurt timp si nu a mai ajuns pe mesele consilierilor locali pentru aprobare.

Proprietarii celor aproximativ 6230 de garaje care mai exista in Timisoara, in marea lor majoritate detinute legal, ar putea semna, de acum inainte, contracte de inchiriere (concesiune), pe o perioada de 3 ani.

Vechea administratie a daramat in ultimii ani o multime de baterii de garaje aflate intre blocuri, in special in zona de sud a orasului, iar in loc a amenajat parcari. Astfel cartierul Soarelui a devenit primul ‘liber de garaje’ din Romania.

Astfel de constructii au fost indepartate si in zonele Girocului, Buziasului, dar si in Aradului si Lipovei.

 

Exit mobile version