Administratia Fritz vrea sa prelungeasca la 3 ani contractele de inchiriere cu proprietarii de garaje dintre blocuri, la Timisoara. Mai sunt inca peste 6000 de constructii in cartierele orasului

TIMISOARA. La aproape un an de la momentul la care anunta ca doreste ca timisorenilor care au garaje sa nu le mai fie prelungite contractele de inchiriere a terenului in fiecare an, ci o data la 3 ani, primarul Dominic Fritz isi pune in aplicare decizia.

Proiectul de hotarare intocmit in acest sens inca de la finele lui 2020, prin care sa se modifice atat termenul de valabilitate, cat si modelul de contract, ar putea fi votat in urmatoarea sedinta de consiliu local.

Propunem ca pentru terenul aferent garajelor edificate cu autorizatie de construire pe terenul Municipiului Timisoara/Statului Roman, incheierea de noi contracte de inchiriere pe o perioada de 3 (trei) ani, cu titularii a caror contracte au expirat sau pentru care s-a transferat dreptul de proprietate. Totodată propunem republicarea modelului contractului cadru de inchiriere a terenurilor„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare.

Chiar daca in acest an s-au daramat foarte putine garaje, ramase de demolat din vechile proiecte de amenajare de parcari intre blocuri, reprezentantii primariei dau asigurari ca ‘Garajiada’ nu se va opri si introduc o noua clauza in viitoarele contracte, potrivit careia „contractul de inchiriere se reziliaza de drept fara punere in intarziere, fara interventia instantei de judecata si fara nici o alta formalitate prealabila in caz de sistematizare a zonei sau schimbarea situatiei juridice a terenului”. Termenul prevazut este de 30 de zile.

Vechea administratie sustinea ca incheia contractele doar pe un an cu proprietarii de garaje pentru ca, in momentul in care se demara un proiect de amenajare de parcari, sa poata rezilia intelegerile mai usor.

Reprezentantii municipalitatii spun ca motivatia principala ce sta la baza acestei extinderi a termenului de valabilitate este legata de mai multe aspecte: s-ar face o economie in birourile primariei si nici oamenii n-ar fi pusi pe drumuri mai des decat o data la 3 ani.

Va aducem la cunostinta că termenul de 1(un) an presupune folosirea nejustificată a multor resurse materiale (hârtie, tonner, imprimante, computere, precum și uzura perifericelor..), resurse umane care se irosesc prin refacerea anuală a contractelor , iar timpul de lucru al funcționarilor care procesează și generează documentele ar putea fi folosit în alt scop al muncii de birou.
Totodată, cetățenii cărora li se încheie asemenea contracte sunt nemultumiți de termenul închirierii și de obligativitatea de a depune anual aceleași documente chiar dacă nu s-a schimbat nimic în modul în care este deținut sau folosit terenul aferent garajului„, se arata in proiectul de hotarare de consiliu local.

Proiectul a fost intocmit in urma cu un an, insa, insa a fost retras la scurt timp si nu a mai ajuns pe mesele consilierilor locali pentru aprobare.

Proprietarii celor aproximativ 6230 de garaje care mai exista in Timisoara, in marea lor majoritate detinute legal, ar putea semna, de acum inainte, contracte de inchiriere (concesiune), pe o perioada de 3 ani.

Vechea administratie a daramat in ultimii ani o multime de baterii de garaje aflate intre blocuri, in special in zona de sud a orasului, iar in loc a amenajat parcari. Astfel cartierul Soarelui a devenit primul ‘liber de garaje’ din Romania.

Astfel de constructii au fost indepartate si in zonele Girocului, Buziasului, dar si in Aradului si Lipovei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Anonim spune:

  La foamea de acuma prind bine banii din aceste concesiuni . Primaria incaseaza in jur de 900 de mii de euro pe an de pe aceste concesiuni . Daca esti gospodar cu banii incasati poti amenaja locuri de parcare in zona blocurilor unde sunt o gramada de spatii napadite de balarii , mizerii lasate de ani de zile neingrijite . Plus poti achizitiona o masina ( in fiecare an ) de ridicat masini abandonate si masini parcate neregulamentar din activitatea asta iar se pot scoate bani . Asa inmultesti banul dar……nu ai cu cine . De la administratia Fritz nu poti cere prea multe . Gasca de angajati din primarie functioneaza doar daca dai cu biciul in ei in rest……Trebuie un primar aspru care sa se impuna in fata frecatorilor de menta din primarie . Din pacate nu este cazul lui Fritz !

 2. Cristi spune:

  Demolati cotetele alea si construiti parcari supraetajate. De ce sa foloseasca 20 de oameni un spatiu cand poate fi folosit de cateva sute, daca tot aveti pretentii la bani pentru parcari.

  • Ham Ham spune:

   Primaria nu a fost capabila sa construiasca in 30 de ani o parcare supra etajata in zona ultracentrala si tu Cristi visezi ca iti face primaria parcare ultramoderna intre blocuri ? Apoi pe cotelele ale primaria incaseaza banuti frumosi 700 de lei pe an/cotet fara sa fi dat 1 leu pentru amenajarea cotelelor . Acuama eu ce pot sa iti spun ? Asteptare usoara prin 2200 o sa fie gata si parcarea supraetajata de la tine la bloc

   • Cristi spune:

    Eu personal nu astept nimic, nu am masina, dar mi se pare aberant ca un spatiu public sa fie folosit de foarte putine persoane.
    La parterul parcarii se pot face garaje pentru cine doreste sa inchirieze.

  • amdn spune:

   pentru asta iti trebuie un primar de cluj sau de oradea….problema la noi sint oamenii care sa duca niste proiecte de la cap la coada….la noi capul e problema

  • Lucian spune:

   ne-au blocat proiectul de parcare intre blocuri supraetajata pe motiv ca nu este oportuna !!!
   au da aviz de oportunitate negativ !!

 3. USR-istul sexo-marxist spune:

  V-am votat ca sa va ocupati de problemele cu adevarat serioase, adica cele ale comunitatii LGBTQ+
  Nu ne intereseaza garajele sau alte nimicuri

 4. timisoareanul... spune:

  Daca as fi primar as taxa dublu pe cei care au aceste garaje( cotete) deoarece ocupa doua locuri de parcare…garajul in sine si spatiul din fata garajului care este semnalizat regulamentar cu semnul oprire sau stationare in fata garajului interzis….Nu e corect ca unii sa se lafaie pe 2 locuri de parcare si altii sa nu aiba unde parca masinile!!!!

  • Dan A. spune:

   Garajele ocupa cam 1,3 locuri de parcare, nu doua. Taxarea e cuprinsa intre 500 si 700 lei pe an, adica de 5…7 ori mai mare decat taxa propusa pentru parcarea unei masini in aer liber. Taxa de concesiune pentru garaj se plateste si in zonele unde parcarea e gratuita.

 5. fritulescu spune:

  o catastrofă de primar

 6. nelu spune:

  Am votat USR si imi pare rau, in orice caz vechiul primar a fost mult mai corect, mai bun si mai capabil decat acest fritz !

 7. Crișan Cristian Dănuț spune:

  Eu Îi cer Demisia lui Dominic Fritz să nu mai își bate joc de cetățeni ai Timișoarei. Pentru ca tine copii noi născuti și mamele în frig.