Noutati :

Administratia Ciuhandu a fost plecata din Timisoara un mandat din doua. Vezi cati bani a cheltuit Executivul Primariei pe deplasari!

29 martie, 2012 - 12:20 PM
Autor: Ciprian Voin      
Categorie: TIMISOARA MEA
14

TIMISOARA. In ultimii 8 ani primarul si viceprimarii, alaturi de sefii de directii din Primaria Timisoara au fost plecati din Timisoara in strainatate sau in alte orase din tara aproape jumatate din timpul in care trebuia sa fie la serviciu. Acesta este rezultatul socant la care am ajuns dupa ce am insumat zilele petrecute de acestia prin delegatii si vizite. Pentru a demonstra ca nu exagerez cand spun asta, vreau sa explic metoda de calcul din spatele acestui rezultat.

Asadar, in 2 mandate – 8 ani, sunt 2088 de zile lucratoare. Daca scadem si zilele de concediu de odihna, 168 in 8 ani, rezulta ca, teoretic oamenii cu functii de conducere in administratia locala trebuia sa fie la serviciu in primarie si sa se ocupe de problemele orasului in 1920 de zile. In schimb, ei au fost prin strainatate sau prin alte orase din tara nu mai putin de 974 de zile. Asta inseamna ca, daca luam in calcul faptul ca intr-un an sunt 240 de zile lucratoare, administratia locala din Timisoara a fost plecata din oras peste patru ani! Ce au facut si cat au cheltuit in aceste deplasari mai marii orasului aflati in paginile 2-3.

Executivul Primariei Timisoara formeaza „Administratia hai-hui“!

Gheorghe Ciuhandu, Aurelia Junie, Adrian Orza, Ioan Cojocari si Chis Culita sunt primii cinci in “Topul plimbaretilor”. Aproape 300.000 de lei, echivalentul a 66.565 de euro! Atat a cheltuit, in opt ani, Executivul Primariei Timisoara pe deplasarile in strainatate si in tara. Marea majoritate, pentru semnarea, respectiv onorarea unor protocoale de infratire cu orase din Germania, Italia ori Franta. Banii, luati din bugetul local, nu reprezinta deloc o suma foarte mare, considera atat primarul Gheorghe Ciuhandu, cat si secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, in conditiile in care administratia locala a progresat foarte mult dupa aceste plimbari, spun cei doi.

Ciuhandu a fost in deplasare un an din opt

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Timisoara, cel mai plimbaret dintre cei care administreaza orasul este chiar primarul Gheorghe Ciuhandu, care in doua mandate (n.r. opt ani) a fost plecat mai bine de un an. (In acest calcul am exclus din cele 365 de zile ale unui an sambetele si duminicile, care in total, intr-un an sunt 104) Mai exact, primarul Timisoarei s-a plimbat 271 de zile, atat peste hotare, cat si in tara. A cheltuit, pe diurne si transport, aproximativ 104.000 de lei, echivalentul a 24.000 de euro, adica mai bine de un sfert din toata suma consumata de intregul Executiv. Cand spunem Executiv ne referim la primar, cei doi viceprimari, secretarul municipalitatii, dar si la sefii de directii, care au avut si ei un rol aparte in dezvoltarea orasului.

In strainatate, in primul mandat, din 2004 pana in 2008, Ciuhandu s-a plimbat 74 de zile si a cheltuit aproape 22.000 de lei, pe cand in al doilea mandat a trecut granita doar 67 de zile si a cheltuit circa 20.000 de lei. Cumulat, a fost plecat din tara 141 de zile si a consumat 41.400 de lei din bugetul local.

La toate aceste deplasari se adauga si cele interne, pe care edilul-sef le-a facut prin tara. Astfel, in primul mandat, Gheorghe Ciuhandu a fost plecat, in Romania, 113 zile si a cheltuit aproximativ 50.000 de lei, din 2008 pana in 2011, in doar trei ani de mandat, fiind plecat doar 17 zile si „stricand“ 12.800 de lei. In total, in timpul deplasarilor prin tara, de 130 de zile, primarul a cheltuit aproape 62.000 de lei, ceea ce inseamna putin peste 14.000 de euro. Cel mai mult i-a placut sa viziteze Romania, de unde nu prea a avut ce modele de proiecte sa ia pentru Timisoara. In orice caz, in topul oraselor vizitate de Ciuhandu se numara Bucurestiul, unde a facut nenumarate vizite la Guvern.

Intrebat daca a venit cu ceva idei pentru dezvoltarea Timisoarei in cele 271 de zile in care a fost plecat, primarul Gheorghe Ciuhandu a raspuns ca a pornit proiecte comune cu mai multe orase. A tinut sa scoata in evidenta faptul ca nicio deplasare nu s-a facut fara acordul consilierilor locali.

Nu stiu daca am fost atata plecat. Oricum, unde am plecat, am plecat invitat, in conditiile legii si cu acceptul consiliului local, deci nu am plecat sa ma distrez. Am facut parteneriat cu orase, am pornit proiecte comune cu diverse orase, cum apreciati dumneavoastra, daca e mult sau e putin. Eu cred ca altii pleaca mult mai des ca mine si pe sume mult mai mari. Am fost si in orasele infratite, in toate orasele, dar am fost pentru ca m-au chemat altii, nu m-am autoinvitat. Si nici n-am mers fara aprobare din partea consiliului local“, ne-a declarat Ciuhandu.

Aurelia Junie, sefa la schimburi de experienta

In topul celor mai plimbareti, imediat dupa primar, se afla sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul municipalitatii, Aurelia Junie. Desi calculele prezentate au fost facute din 2004, Junie a aparut in peisaj abia la sfarsitul anului 2007, cand are o singura deplasare peste hotare. De atunci si pana la sfarsitul anului 2011, Aurelia Junie a lipsit din primarie 115 zile si a cheltuit, pe diurne si transport, aproape 29.000 de lei. Cele mai multe deplasari le-a facut in strainatate, 98 de zile – 20.960 de lei, in timp ce in tara a fost plecata doar 17 zile – circa 7.300 de lei. Potrivit acesteia, deplasarile nu se aproba decat in anumite conditii.

De obicei, se merge in strainatate numai cand sunt acoperite jumatate din cheltuieli. In principiu, nu se aproba plecarea decat cand invitatia include o parte din cheltuieli. Nu stiu daca in toti anii astia noi am platit de cinci ori cazarea. Atunci cand cel care face invitatia nu acopera macar jumatate de cheltuieli, nu se aproba“, ne-a explicat sefa Directiei de Dezvoltare.

In mare, ea a participat la foarte multe schimburi de experienta peste hotare, vizitand tari precum Anglia, Italia, Franta, Belgia, Germania, Cehia sau chiar Malta sau Portugalia si Cipru, iar in tara majoritatea vizitelor le-a facut la Bucuresti, la Ministerul Dezvoltarii.

Adrian Orza, plimbari cu idei

La doar o zi distanta, viceprimarul Adrian Orza se afla pe locul al treilea la acest capitol. El a fost plecat din Primarie 114 zile din 2004 pana in 2008, dar a cheltuit aproximativ 42.000 de lei. Orza s-a plimbat mai mult la inceputul mandatului din 2004, iar cele mai multe deplasari au fost externe – 71 de zile, pentru care s-au tinut 20.400 de lei din bugetul orasului. in tara, viceprimarul taranist a fost plecat 43 de zile si a cheltuit 22.000 de lei. A facut multe vizite in Europa, prin tari precum Austria, Italia sau Ungaria. De departe, cea mai vizitata tara a fost Italia, pe cand in Romania, cele mai multe vizite au fost facute la Bucuresti.

Eu am fost plecat initial la inceputul mandatelor mele la cateva cursuri de administratie locala. In ultimii ani am evitat toate deplasarile pentru ca nu am avut starea necesara sa plec niciunde. In opt ani de zile, cred ca am fost de putine ori in strainatate“, ne-a declarat Orza. De cate ori a fost plecat, el spune ca nu s-a intors niciodata cu mana goala. Tot timpul a urmarit un sistem care nu exista in Timisoara si a incercat sa-l implementeze si in capitala Banatului.

Eu pot demonstra ca de fiecare data cand am fost in strainatate am adus cate o idee si am aplicat-o aici. Exemple pot fi activitatile de la Centrul de zi pentru batrani, Serviciul de alarmare la batrani, Serviciul de transport special, taxele si impozitele online, consiliile de cartier, Consiliul seniorilor, Casa Faenza. Toate lucrurile astea le-am luat din deplasarile pe care le-am facut, desi nu eram obligat sa vin cu nicio idee de acolo“, a mai spus Adrian Orza.

Secretarul Cojocari: E loc si de mai bine

Urmatorul in clasament este secretarul Primariei, Ioan Cojocari. Acesta a fost plecat 111 zile si a cheltuit aproximativ 28.000 de lei din bugetul local. Cojocari s-a plimbat cel mai mult in strainatate – 70 de zile, din 2004 pana in 2011, in tara fiind plecat doar 41 de zile. Daca peste hotare a cheltuit putin peste 17.600 de lei, in Romania a stricat 10.100 de lei. Serbia si Ungaria sunt cele mai vizitate tari de catre secretar. A mai fost insa si in Vietnam, Ucraina sau in Israel. Cat despre deplasarile in tara, Cojocari a fost si la schimburi de experienta, dar si la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, la Bucuresti, de cele mai multe ori.

Eu la deplasari nu merg numai in orasele cu care Timisoara s-a infratit. Eu le acordam de obicei asistenta juridica, vedeam dinainte toate actele care se semnau, discutam cu omologii mei, puneam de acord legislatia din Romania cu legislatia din tara respectiva“, a tinut sa precizeze secretarul Primariei Timisoara.

Daca este suficient sau nu, Cojocari crede ca tot timpul este loc si de mai bine. „Eu zic ca, totusi, s-au facut niste legaturi trainice, cum e cea cu Mulhouse, cu Karlsruhe. Nu numai ca ne-au ajutat cu tramvaiele, dar si cu alte proiecte. Practic, este asistenta pe care ne-o dau, s-a facut mult schimb de experienta. Am avut multe de invatat si ca dovada ca si noi, la nivelul administratiei noastre, am progresat mult mai mult“, a completat acesta.

Culita Chis, plecat sa faca ITP la autobuze in Turcia

Cat despre celalalt viceprimar, Sorin Grindeanu, acesta s-a plimbat mult mai putin decat seful Directiei Tehnice, Culita Chis. Acesta din urma a fost plecat 62 de zile, in timp ce Grindeanu doar 21. Chis a cheltuit circa 24.000 de lei in total, iar cele mai multe zile a fost plecat in strainatate – 51, in timp ce restul zilelor s-a deplasat prin tara. A umblat prin tari precum Franta, Olanda, Austria, Portugalia, Turcia, Cipru, Italia sau Slovenia, iar in tara a fost plecat doar de doua ori: in Venus, unde a participat la un curs, si in Baia Mare, unde a luat parte la un schimb de experienta de o zi. in Turcia, de exemplu, a mers impreuna cu primarul Gheorghe Ciuhandu, pentru a face inspectia tehnica periodica la autobuzele RATT, in timp ce in alte tari a participat la schimburi de experienta si conferinte.

 

Sorin Grindeanu, deloc plimbaret

Sorin Grindeanu a ajuns in Executivul Primariei Timisoara mult mai tarziu, prima deplasare avand-o in anul 2008, cand a participat la o dezbatere organizata de Ministerul Dezvoltarii. Daca in total a fost plecat 21 de zile si a cheltuit 10.700 de lei, viceprimarul social democrat a petrecut doar sase zile in strainatate, pentru care a stricat aproape 2.000 de lei, si 15 zile in tara, care au costat 9.000 de lei. In vizitele peste hotare, Grindeanu s-a alaturat primarului si secretarului, iar in Romania, cel mai des s-a dus la Bucuresti, unde a efectuat diverse vizite la Guvern si la ministere.

Topul destinatiilor din strainatate!

1. Austria
2. Germania
3. Italia
4. Serbia
5. Ungaria

Topul destinatiilor exotice!

1. Israel
2. Cipru
3. Portugalia
4. Vietnam
5. Taiwan

Ciprian Voin

Roxana DeaconescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 14comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Sincer, mie calculul facut mi se pare foarte dubios. Eu propun un calcul mai simplu:

  zile lucratoare zile deplasare
  Ciuhandu 1920 271
  Junie 1200 115
  Orza 1920 114
  Cojocari 1920 111
  Chis 1920 62
  Grindeanu 960 21

  ___________________________________________________________

  total 9840 974

  Dupa cum reiese din acest calcul primaria NU a fost plecata un mandat din doua. Facand un calcul simplu reiese ca din 8 ani de zile, primaria a fost plecata de fapt 9 luni, si nicidecum un mandat intreg!

  De ce faceti calculele dupa cum doriti dumneavoastra? Esti doar pentru a avea titluri extraordinare, sau pentru a putea folosi cuvantul „socant” cat mai des?

 2. 974 de zile nu inseamna 9 luni… 974 de zile in care au fost plecati, inseamna 4 ani! un an are 240 de zile lucratoare! DECI: 974:240=4.05 ani…. QED:)

  • Daca folosim calculul din articol cei din articol ar fi trebuit sa fie la lucru 9840 de zie. 9840 / 240 = 41 de ani! Cu am ajuns eu la 9 luni e simplu, 974 de zile reprezinta aproximativ 10% din numarul de zile care ar fi trebuit lucrate adica 9840. 10% din 8 ani reprezinta aproximativ 9 luni. La un calcul foarte exact rezultatul este de fapt 8.11 luni qed 🙂

 3. cei mai mari banditi asti din toata tara , si dna nu face n nimic!! rusine timisorenii care iau votat!!

 4. Da’ tare prost mai stati la aritmetica, voi astia de la opinia pedelista … pardon … cum va spuneti voi? Apropo … unu’ din aia care au TRAIT BINE a plecat deja din pdl? Parca frunzaverde il strigau unii. 🙂 Ceilalti doi pedelisti cand „parasesc” famiglia baseanu? Sau erau trei? Da! Categoric … trei abramburei. 🙂 SA TRAITI BINE … da’ nu mult!

 5. mda, cind ciuhandu nu a fost in strainatate, a mers la bucuresti, la priveghiul pnt-cd-ului…

 6. da sa plece cu totu si daca se poate undeva departeeee! in Karlsruhe sau pe unde mai are el mosiile lui adunate din banii publici!

 7. „Centrul de zi pentru batrani, Serviciul de alarmare la batrani, Serviciul de transport special, Consiliile de cartier, Consiliul seniorilor, Casa Faenza” … toate afaceri profitabile pt imaginea politicienilor locali fara identitate politica inainte de alegeri.

 8. Care este greseala de aritmetica, nenea? daca tot vorbesti spune si care e. ce legatura este intre Frunzaverde si subiectul articolului?! Cat despre opinia pedelista…mai baiatule, esti complet debusolat. De trait…sa traiesti tu bine!

 9. ce au cautat non-politicienii nostri in taiwan si vietnam, doar ciuhandu ne poate spune! mi-e ciuda si-s revoltat pt ca am dat si eu 10 lei, prin impozitul local, pentru ca ciuhandu sa aiba bani de cazare in taiwan

 10. EU NU-I INTELEG PE TIMISORENI.
  DE 22 DE ANI SE LASA PROSTITI DE ACEASTA MAFIE COMUNISTO-SECURISTA SI NU SE DESTEAPTA . LASAND CA AU O DATORIE MORALA FATA DE TINERII DIN 1989 CARE SI-AU DAT VIATA.
  EI DACA ACUM CAND AU O ALTERNATIVA REALA LA ALEGEREA PPDD LA ADMINISTRAREA TIMISOAREI , NU SE DESTEAPTA? NU LE RAMANE DECAT SA INVETE LIMBA ROMANEZ.
  BANATENI PSD+PNL+PNT (COMUNISTII+SECURISTII+INFORMATORII)=ACEEA-SI MIZERIE.
  FITI BARBATI SI VOTATI PPDD!

 11. Buna Dimineata!
  In primul rand vreau sa il ‘felicit’ pe domnul care a scris articolul pentru ca un articol de prima pagina din ziar nu cred ca ar trebui sa contina greseli gramaticale!!! nu scriu care este greseala, il las pe domnul ce a scris articolul sa o caute bine si sa modifice, daca mai poate! Misto ziar, nu?

 12. cat tupeu pe astia, ii pui in fata faptului implinit si ei o dau la intors, ca nu sunt siguri daca e chiar asa chiar daca ii arati negru pe alb! Ajungem ca Zimbabue daca mai mergem inca 4 ani cu ei

 13. mai sapati ati uitat de dubai si nu numai