Noutati :

Administratia Bazinala de Apa Banat vrea sa preia in subordine zona Portilor de Fier si apele din judetul Arad

22 martie, 2011 - 04:06 PM
Autor: Alina Sabou      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Conducerea Administratiei Bazinale de Apa Banat isi doreste independenta fata de sursele financiare de la centru, asa ca se fac demersuri pentru ca zona Orsova si Portile de Fier sa revina in subordinea Banatului. Transferul ar insemna un buget suplimentar de peste 7 milioane de euro in plus.

Ziua Mondiala a Apei, marcata in 22 martie, a prilejuit o intrunire a autoritatilor locale din Timis si Caras-Severin, in Comitetul de Bazin Banat. Prilej pentru multumiri pe toate caile si pentru toti specialistii in sectorul hidrotehnic din Banat, dar si pentru evocare a proiectelor, realizarilor si dorintelor. Directorul ABAB, Titu Bojin, a declarat, in acest context, ca nu a renuntat la o idee mai veche, aceea de a readuce Portile de Fier 1 si 2 in administrarea Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Vrem sa reintregim spatiul hidrografic al Banatului cu Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2 si sa aducem alaturi de noi apele din judetul Arad, pentru o gospodarire mai buna. Nu spun ca acum nu sunt bine gospodarite de catre Administratia Bazinala Targu Mures, dar ne despart doar 40 de km de Arad si avem posibilitatea de interventii mai rapide si mai ieftine. Sunt doua vise ale mele, care sper sa se realizeze fara prea multe probleme. Este doar o chestiune de operativitate„, a declarat Titu Bojin. Directorul institutiei a recunoscut ca intrarea Portilor de Fier in administrarea Apelor Banat va insemna independenta financiara. „Ar fi vorba de 300 de miliarde de lei vechi pe care i-am administra si ne-ar asigura independenta financiara. Acum primim subventii de la stat„, a precizat Bojin.

De partea sa se afla si primarul orasului Orsova, Constantin Bragaru, care a declarat in sedinta Comitetului de Bazin Banat ca este de acord cu transferarea Portilor de Fier la Banat. „Avem parte de multe ori de dualism cu Portile de Fier, care tin acum de Apele Jiu. Am discutat de multe ori si am vazut ca teritoriile se suprapun. Personal sunt pentru trecerea la Banat, poate asa se va amenaja si Golful Orsova„, a afirmat Bragaru.

Zona Surduc, „durerea” administratiei judetene din Timis

Prezent la sedinta, presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, care este si presedinte al Comitetului Bazinal Banat, a vorbit despre eforturile care s-au facut in Timis dupa inundatiile din 2005, dar si despre finantarea de aproape 120 de milioane de euro castigata de societatea Aquatim pentru realizarea statiilor de epurare si a retelelor de apa in comunele periurbane. „Ne-am ocupat de aparare si consolidare, dar apa inseamna si necesitate. Proiectul castigat pe POS Mediu are o valoare de 118 milioane euro, in prima etapa, se poate ajunge si la 300 de milioane de euro. Sunt bani care vor fi injectati in domeniul apei. Totusi, trebuie sa recunosc ca nu am reusit sa dam forma finala pentru zona Surduc. Am discutat la minister si sunt prinsi niste bani pentru acest an. Este nevoie de lucrari de protectie si pentru transformarea zonei in scop de agrement. Surducul este si rezerva de apa pentru Timisoara„, a spus Ostaficiuc.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...