Noutati :

Adio venit minim garantat din 2013! Sistemul de asistenta sociala pentru saraci va fi reformat

12 martie, 2011 - 11:32 AM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

Venit minim garantat

Pana in anul 2013, sistemul de asistenta sociala pentru familiile cu venituri reduse va fi modificat. Toate ajutoarele platite acum vor fi comasate intr-unul singur, potrivit strategiei privind reforma in domeniul asistentei sociale, elaborata de Ministerul Muncii.

“Se va institui o singura prestatie, bazata pe testarea mijloacelor (venituri realizate si bunuri mobile si imobile ce ar putea fi valorificate) prin unificarea venitului minim garantat, alocatiei pentru sustinerea familiei cat si a ajutorului pentru incalzirea locuintei” se arata in strategie.
“Noua prestatie pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse se va baza pe testarea mijloacelor si se va acorda pe principiul utilizat in prezent la ajutorul social. Se va avea in vedere utilizarea unei scale de echivalenta pentru stabilirea limitei maxime a veniturilor pana la care o familie poate beneficia de noua prestatie precum si acordarea prestatiei ca diferenta intre veniturile familiei si limita maxima stabilita” detaliaza strategia.

Practic, la nivelul anului 2013, in urma comasarii tuturor formelor de ajutor pentru familiile cu venituri reduse, va fi acordat doar un singur tip de ajutor, numit “venit minim de insertie”, la care se vor adauga doar subventiile pentru caldura, acordate la nivel local. Autoritatile estimeaza ca, in acel an, 404.000 de familii din Romania (medie lunara) vor beneficia de acest venit minim de inserti.

Pe ansamblu, ajutoarele acordate de stat familiilor cu venituri reduse nu vor scadea pana in 2013, ci vor creste. Astfel, daca la nivelul anului 2010, totalul cheltuielilor de asistenta sociala pentru ajutorarea familiilor cu venituri mici au fost de 3,09 miliarde de lei, in 2013 cheltuielile se vor ridica la 3,67 miliarde.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...