Actori si spectacole de la doua teatre din Timisoara, printre nominalizarile la Premiile UNITER 2024. Foto

TIMISOARA. Timisoara este bine reprezentata in acest an la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Romania.

CITESTE SI: 3 zile de festival la Timisoara. Jordan Rakei, GoGo Penguin, Roberto Fonseca, MonoNeon si Jazzbois, printre primii artisti confirmati la JAZZx 2024 

Teatrul National din Timisoara are doua nominalizari la premiile din acest an. Prima este cea a lui Marin Lupanciuc, cel care concureaza la categoria cel mai bun actor in rol principal.

Tanarul in varsta de 26 de ani a interpretat partitura Ben Ivanescu in spectacolul EXOD, in regia lituanianului Oskaras Koršunovas. A fost cooptat in distributia acestui spectacol anul trecut.

A doua nominalizare este acordata trupei The Bandits, pentru muzica originala din acelasi spectacol, EXOD. In prima lor colaborare cu Nationalul timisorean, membrii trupei – Razvan Munteanu, el însusi absolvent al sectiei de arta actorului a Facultatii de Muzica si Teatru, Aranyi Tibor, Sorin Stroie, Francis Mozes si Alexandru Munteanu – au compus coloana sonora a spectacolului in mod organic, inspirati de situatiile scenice, insotind actorii in povestile pe care le spun si, de asemenea, au creat o serie de aranjamente muzicale originale pentru piese celebre care au devenit personaje în spectacol si pe care le-au interpretat live.

La Premiile UNITER din acest an a fost nominalizat si Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, care este reprezentat, de asemenea, la doua categorii.

Prima dintre acestea este cel mai bun spectacol al anului 2023, unde a fost nominalizata piesa „1978”. Aceasta a avut premiera în 7 decembrie 2023 si se desfasoara in fosta Facultate de Hidrotehnica a Universitatii Politehnica – pe Calea Ghirodei nr.32, un spatiu ales si amenajat in mod special pentru aceasta producție teatrala. Pornind de la viața unei familii in anii comunismului din Romania, actiunea multidimensionala urmareste mai multe fire narative, in mai multe momente pe parcursul istoriei: Ce legatura exista intre imparatul Franz Jozsef si un baietel care scrie compuneri in cinstea lui Ceausescu? Firele se intrepatrund si se suprapun in povestea generatiilor care isi transfera traumele, bucuriile si franturile din povestile personale prea dureroase. „1978” este primul spectacol regizat de slovenul Tomi Janežič in Romania, dupa participarea sa cu numeroase spectacole la Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar.

Din distributia spectacolului „1978” fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szőllősi Eszter și Vajda Boróka. Scenariul a fost scris de Tomi Janežič si Simona Semenič, cu inserarea povestilor personale ale actorilor Teatrului Maghiar.

A doua nominalizare revine aceleiasi piese, insa la categoria cea mai buna scenografie, care, pentru „1978” este semnata de slovenul Branko Hojnik.

Juriul de nominalizari pentru Premiile UNITER a fost compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epîngeac si Octavian Szalad.

Gala Premiilor UNITER va avea loc in 27 mai, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.