Acordul cu nemtii pentru reabilitarea cartierelor istorice ale Timisoarei ajunge pe masa lui Traian Basescu

Senatul si-a dat votul, urmeaza promulgarea! Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de imprumut si finantare intre KfW Frankfurt pe Main si Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor si Primaria Timisoara a fost votat de senatori. Aceasta dupa ce in octombrie si-a dat votul si Camera Deputatilor. Avand in vedere ca Senatul este camera decizionala in acest caz, proiectul de ratificare va fi inaintat presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Acest proiect romano-german inseamna un imprumut de 3.000.000 euro si o contributie financiara de 2.000.000 euro pentru reabilitarea cartierelor istorice ale Timisoarei. Acordul a fost  semnat la Bucuresti in 22 decembrie 2009 si, respectiv, la Frankfurt pe Main in 24 martie 2010. Se estimeaza ca prin aceasta finantare de 5 milioane de euro, de anul viitor vor incepe lucrarile. Iar in 30 de ani se vor reabilita 150-200 de cladiri din Timisoara. In total, in Timisoara exista 14.500 de cladiri istorice, din care 57 de constructii mentionate ca monumente si ansambluri de arhitectura si Cartierul Cetate - Centrul istoric al Timisoarei. Problema principala care se ridica in prezent este starea fatadelor majoritatii imobilelor si imposibilitatea financiara a coproprietarilor lor de a le restaura. Banii de la Kfw (Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei) cinci milioane de euro, trei sub forma de imprumut si alte doua sub forma de grant, adica nerambursabili, se vor da sub forma de credite pe imobile, nu pe familii. Oamenii nu vor primi banii in mana, ci Primaria ii va plati direct constructorului. Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, proprietarii de cladiri istorice trebuie sa fie constituiti intr-o asociatie si sa fie toti de acord cu reabilitarea. Imprumutul trebuie restituit in cel mult zece ani cu o dobanda de doar 2%. [nggallery id=115]

Senatul si-a dat votul, urmeaza promulgarea! Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de imprumut si finantare intre KfW Frankfurt pe Main si Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor si Primaria Timisoara a fost votat de senatori. Aceasta dupa ce in octombrie si-a dat votul si Camera Deputatilor.

Avand in vedere ca Senatul este camera decizionala in acest caz, proiectul de ratificare va fi inaintat presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Acest proiect romano-german inseamna un imprumut de 3.000.000 euro si o contributie financiara de 2.000.000 euro pentru reabilitarea cartierelor istorice ale Timisoarei. Acordul a fost  semnat la Bucuresti in 22 decembrie 2009 si, respectiv, la Frankfurt pe Main in 24 martie 2010.

Se estimeaza ca prin aceasta finantare de 5 milioane de euro, de anul viitor vor incepe lucrarile. Iar in 30 de ani se vor reabilita 150-200 de cladiri din Timisoara.

In total, in Timisoara exista 14.500 de cladiri istorice, din care 57 de constructii mentionate ca monumente si ansambluri de arhitectura si Cartierul Cetate – Centrul istoric al Timisoarei.

Problema principala care se ridica in prezent este starea fatadelor majoritatii imobilelor si imposibilitatea financiara a coproprietarilor lor de a le restaura. Banii de la Kfw (Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei) cinci milioane de euro, trei sub forma de imprumut si alte doua sub forma de grant, adica nerambursabili, se vor da sub forma de credite pe imobile, nu pe familii.

Oamenii nu vor primi banii in mana, ci Primaria ii va plati direct constructorului. Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, proprietarii de cladiri istorice trebuie sa fie constituiti intr-o asociatie si sa fie toti de acord cu reabilitarea.
Imprumutul trebuie restituit in cel mult zece ani cu o dobanda de doar 2%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bun asa. sa se apuce dracu de treaba in sfarsit. noroc cu nemtii