Opinia Timisoarei

Abuzurile primarului Gheorghe Ciuhandu continua! Deciziile in Comisia de Ordine Publica se iau dupa ureche!?

Bataia de joc continua la Comisia de Ordine Publica a Primariei Timisoara sub bagheta magica a primarului Gheorghe Ciuhandu, care odata decide respingerea unei cereri pe motiv de…aglomeratie in oras, iar a doua oara pentru… completarea dosarului cu…”plan de situatie pentru locatiile solicitate cu marcarea clara a amplasamentului!”

Iata pe scurt ce se intampla!

In urma cu o luna Comisia de Ordine Publica a Primariei Timisoara ne-a aprobat o cerere de autorizare pentru distribuirea gratuita a saptamanalului Opinia Timisoarei in mai multe locatii din oras (Piata 700, Complexul Studentesc, Badea Cartan si Piata Libertatii).
Dosarul inaintat Primariei, si aprobat, a cuprins doar o simpla cerere tip completata cu: datele in care se organiza actiunea de distribuire, locatiile si numarul de persoane participante, la care s-au atasat copii dupa actele de identitate ale participantilor.
Totodata s-a achitat Primariei taxa aferenta acestei actiuni.

In 2 decembrie, aceeasi Comisie de Ordine Publica lua in discutie o noua cerere din partea noastra pentru o  actiune de distribuire gratuita a saptamanalului Opinia Timisoarei in cateva locuri din oras. Dosarul inaintat Primariei a continut exact aceleasi documente ca in urma cu o luna.  Aceasta noua solicitare ne-a fost respinsa de Comisia condusa de primarul Gheorghe Ciuhandu fara o justificare oficiala. Am fost indrumati pentru explicatii la Serviciul de Publicitate si Comert din cadrul institutiei unde sefa serviciului ne-a declarat ca „Eu nu am ce detalii sa va dau. Eu sunt doar un pion. Primarul Ciuhandu a hotarat in acest fel. Nu depinde de mine. Degeaba v-au indrumat sa va dau eu explicatii, pentru ca nu trebuia sa faca asta”. Mai mult, cativa dintre membrii Comisiei cu care am luat legatura pentru a ne oferi justificari oficiale, ne-au dat de inteles fie ca „asa a decis primarul”, fie ca exista temerea ca se va incurca circulatia (asta, desi sunt o multime de vanzatori volanti de ziare cu autorizatie in intersectiile mari din oras). Dupa indelungi insistente, sefa Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara, si ea membru in Comisia de Ordine Publica, ne-a declarat ca „de obicei nu se acorda  autorizatii pentru distribuirea de ziare gratuite in oras”.

Am publicat integral discutiile purtate cu cativa membri ai Comisiei in editia online a saptamanalului pe www.opiniatimisoarei.ro subliniind lipsa de transparenta a Primariei Timisoara fata de o publicatie care a criticat activitatea institutiei in articolele sale, atunci cand a fost cazul.

In 6 decembrie, societatea civila s-a autosesizat in privinta acestui abuz si, prin Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice-GIPRO a inaintat primarului Gheorghe Ciuhandu o sesizare in care isi exprima „ingrijorarea fata de exercitarea arbitrara a prerogativelor ce ii revin Comisiei de Ordine Publica” si subliniind ca „avizul negativ acordat de Comisia de Ordine Publica nu are fundament legal intrucat acest for administrativ nu este indreptatit prin niciun act normativ in vigoare sa decida in vreun fel sau altul asupra distribuirii gratuite a unui ziar pe domeniul public al Municipiului Timisoara”, deoarece nu intra sub incidenta HCL 160/2009 privind publicitatea stradala, aceasta intrucat „distribuirea gratuita de ziare nu constituie un act/forma de publicitate.”
Mai mult, GIPRO  adresa primarului Gheorghe Ciuhandu rugamintea de a lua masurile care se impun pentru a preveni incalcarea Constitutiei prin ingradirea dreptului la libera exprimare.

In 7 decembrie seara, Primarul ii trimite GIPRO un raspuns la solicitare in care, pentru prima oara, oficial, ofera justificari legate de avizul negativ acordat cerererii Opinia Timisoarei din 2 decembrie.

Potrivit raspunsului iscalit de Gheorghe Ciuhandu, „la baza hotararii Comisiei de Ordine Publica au stat urmatoarele: –  luna decembrie este o luna in care aatat Primaria, cat si Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, precum si alte organizatii, pregatesc si ofera timisorenilor spectacole, targuri si evenimente specifice perioadei, in diverse locatii, – avand in vedere perioada, circulatia in municipiu este ingreunata, iar reprezentantii Politiei doresc sa limiteze patrunderea pe carosabil a persoanelor care doresc sa imparta ziare sau fluturasi publicitari pentru a preintampina accidentele, – locatiile solicitate de dvs. sunt cele mai aglomerate locatii din municipiu in aceasta perioada.

Toate aceste justificari tardive nu au niciun fundament, in conditiile in care, din discutiile avute cu seful Politiei Comunitare, Doru Spataru, si cu seful Politiei Timisoara, Sabin Bogosel, membri in Comisia de Ordine Publica, in 2 decembrie, acestia ne-au dat de inteles ca nu au avut nimic impotriva distribuirii ziarului nostru, ca rolul lor e unul pur consultativ si ca  decizia de respingere a luat-o primarul Gheorghe Ciuhandu.

Astazi, 8 decembrie, cererea noastra din 2 decembrie a intrat din nou in Comisia de Ordine Publica a Primariei.

Cateva ore mai tarziu, la redactie ne-a sosit o instiintare oficiala semnata de primar,  in care ni se  spune ca solicitarea noastra a primit un „aviz de suspendare”, cu mentiunea ca va fi rediscutata in Comisie „in momentul in care depuneti urmatoarele completari: plan de situatie pentru locatiile solicitate cu marcarea clara a amplasamentului solicitat, orele de desfasurare a evenimentului, numarul participantilor la eveniment si semnele de identificare ale acestora„.

Tototdata, „Politia Municipiului Timisoara si Politia Comunitara au solicitat pe langa completari, introducerea obligativitatii mentionarii semnelor de identificare ale persoanelor implicate in eveniment si obligativitatea respectarii HCL 371/2007 si a Codului Rutier precum si interzicerea expresa a distribuirii oricaror materiale in intersectii si pe carosabil pentru a nu ingreuna circulatia auto si pietonala.”

Si Directia de Mediu ne-a atras atentia sa nu calcam iarba:  „Directia de Mediu a solicitat in mod expres evitarea spatiilor verzi.”

Din acest raspuns, ca si din cel oferit de primar GIPRO ieri, nu putem decat sa intelegem ca abuzurile la Primaria Timisoara continua, iar tupeul nu cunoaste margini.

Este limpede ca cei din Comisia de Ordine Publica din cadrul Primariei Timisoara dau avize la astfel de autorizatii dupa ureche si nu dupa o analiza serioasa a dosarelor.

Adica, in luna noiembrie dosarul pentru distribuirea stradala gratuita a ziarului, vreme de 3 zile, ne-a fost acceptat si ni s-a aprobat autorizatia doar in baza unei simple cereri tip completata cu toate datele necesare, la care s-au atasat copii dupa actele de indentificare a participantilor la actiune si plata taxei aferente.

Intelegem apoi ca, in 2 decembrie cand ni s-a dat aviz negativ, Comisia condusa de primar invoca aglomeratia din oras in luna cadourilor.

Iar astazi s-a gasit un alt nod in papura. De vina n-ar mai fi aglomeratia, ci lipsa unor documente la dosar.

!!!!!!!! De asta data ni se cere un „plan de situatie pentru locatiile solicitate cu marcarea clara a amplasamentului solicitat„.

Noi nu vrem sa ridicam vreo constructie in locatiile solicitate: Piata 700, intersectia Calea Sagului cu str. Liviu Rebreanu (magazinul Profi), Gara de Nord, Piata Iosefin, Stadion (Olimpia), str. Simion Barnutiu, Badea Cartan, Piata Doina, Centrul Bancar, B-dul Revolutiei (Posta), Piata Traian si Piata Aurora. Vrem doar sa impartim niste ziare. In cerere am precizat foarte clar de la bun inceput ca la actiune vor participa 5 persoane si am atasat copii dupa actele de identificare.

Asadar, iata o noua mostra a abuzului si a inconsecventei in actul administrativ din Primaria Timisoara, la 21 de ani de la Revolutie.

Astazi, Opinia Timisoarei, prin juristii sai, a inaintat Tribunalului Timis o cerere de ordonanta presedintiala, pentru a putea continua campania de promovare si distribuire gratuita a saptamanalului in cateva locuri din oras.

In paralel, vom face plangere penala impotriva Comisiei de Ordine Publica din cadrul Primariei Timisoara, precum si a primarului Gheorghe Ciuhandu si vom formula o actiune in contenciosul administrativ, prin care vom cere si repararea prejudiciilor materiale si morale.

SI ALTI JURNALISTI DIN TIMISOARA IAU ATITUDINE FATA DE ABUZURILE PRIMARULUI GHEORGHE CIUHANDU

MALIN BOT, jurnalist: „Ceea ce face primarul  Gheorghe Ciuhandu este extrem de grav, mai ales pentru ca se petrece in Timisoara. Domnul primar a uitat, prea repede, ca aici s-a murit pe strada pentru libertate. Opinia mea este ca administratia Ciuhandu nu face altceva decat sa se razbune astfel pe niste jurnalisti prea critici pentru gustul acestei administratii. Opinia Timisoarei este o publicatie care a criticat constant si ferm aceasta administratie. Nu este prima data cand primarul comite un astfel de abuz. Aduc aminte timisorenilor ca in acelasi mod abuziv mi-a interzis si mie accesul in primarie, calcand in picioare Legea privind liberul acces la informatii de interes public, tot pentru ca l-au deranjat articolele scrise la vremea aceea in Evenimentul Zilei. Si nu sunt singurul jurnalist care a avut parte de o reactie tipica unui prim-secretar PCR, dupa ce a criticat activitatea acestui primar sau a dezvaluit afacerile dubioase ale grupului de interese din jurul lui Ciuhandu. In ceea ce ma priveste am transat problema in instanta si l-am adus astfel pe domnul primar cu picioarele pe pamant, obligandu-l la tribunal sa anuleze interdictia si sa-mi elibereze acreditarea, dar si sa achite daune morale. Pentru ca am facut asta sunt si acum hartuit in instante de familia primarului.
Intr-o democratie, un potentat al zilei care nu intelege ca rolul jurnalistilor este sa-l critice este un personaj care nu are ce cauta pe o functie publica. Din pacate pentru Timisoara, in ultimii ani, primarul orasului a dat numeroase semne ca nu mai poate gandi democratic si civilizat. Grav este ca acest tip de mentalitate, specifica personajelor comuniste de trista amintire, provoaca astfel de situatii revoltatoare. Eu stiu ca a avut loc o Revolutie. Ca politicienii s-au cocotat pe functii pentru ca niste tineri idealisti au murit in primul rand pentru LIBERTATE. Ca Timisoara nu este curtea din spatele vilei private de la Valiug sau a vilei din Calea Girocului. Il invit pe tovarasul Ciuhandu sa citeasca Proclamatia de la Timisoara si sa isi aduca aminte ce strigau oamenii in Piata Operei acum 21 de ani, aproape in aceeasi perioada in care domnia-sa se razboieste cu democratia, nu cu un ziar sau cu niste jurnalisti care i-au pus sula in coaste.

In anul 2005, Societatea Timisoara mi-a acordat privilegiul de a fi pe lista jurnalistilor laureati. Nu credeam atunci ca voi ajunge, in Timisoara, sa constat ca se duce un astfel de razboi impotriva jurnalistilor sau a unor ziare. Faptul ca o face un om care in trecut era atasat valorilor Societatii Timisoara si principiilor din Proclamatia de la Timisoara este si o mare dezamagire.”

DRAGOS BOTA, jurnalist: „E inca o dovada a faptului ca primarul Ciuhandu considera Timisoara propria mosie pe care, daca vocea ciocoiului sef nu este ascultata, slugile „necredincioase” trebuie sa sufere. In ciuda revendicarii sale la familia politica a crestin-democratiei, atitudinea primarului nu dovedeste decat faptul ca in niciun caz nu este democrat prin accesele dictatoriale, iar ca si crestin ar trebui sa accepte criticile.  La 21 de ani de la Revolutie  primarul Ciuhandu dovedeste faptul ca mai este nevoie de inca o Revolutie, una a bunului simt de a accepta ca parerile care ne
deranjezaza cel mai mult trebuie sa coexiste cu ale noastre in spatiul public.

In rest, domnului primar nu-i putem decat adresa din nou decat aceeasi intrebare: Ciuhandule, ne vrei muti?”

VIOREL BOTA, jurnalist: „Este evident, pentru toata lumea, ca Primaria blocheaza distributia Opiniei Timisoarei pentru ca in aceasta publicatie apar si articole critice la adresa domnului Gheorghe Ciuhandu. Din pacate, actualul primar al Timisoarei se comporta precum un jupan, care atunci cand este deranjat se foloseste de institutia pe care o conduce pentru a-i pune la punct pe cei care vor sa informeze cetatenii in legatura cu neregulile din administratie. Sigur ca ati deranjat publicand informatii despre directorii favoriti ai primarului care au abonament la DNA sau despre
hotia Telpark – o alta marca a administratiei Ciuhandu – iar pentru asta probabil ca unii au considerat ca trebuie sa fiti sanctionati.  Aceasta atitudine e tipica politicienilor din Romania, indiferent de nivel. Domnul Ciuhandu vad ca nu face exceptie, ba din contra…

Ca cetatean al acestui oras, astept ca reprezentantii partidelor politice care compun Consiliul Local sa reactioneze, pentru ca eu inca mai sper ca Timisoara nu a ajuns mosia domnului Gheorghe Ciuhandu.”

Exit mobile version