Noutati :

Absurditate marca Primaria Timisoara! Gratuitate pe RATT doar pentru timisorenii cu salariul sub 2000 de lei pe luna. Finantele: Noi nu dam veniturile oamenilor din baza de date!

10 decembrie, 2013 - 03:20 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
7

TIMISOARA. Dupa ce a anuntat ca toti calatorii vor circula gratuit cu mijloacele de transport in comun in luna decembrie, primarul Nicolae Robu vrea ca doar cei care au un venit lunar brut sub 2.000 de lei sa beneficieze de transport gratuit cu RATT. Si doar cei cu buletin de Timisoara! Nu se stie insa cum vor putea dovedi acestia ca nu castiga mai mult de 2.000 de lei.

Calatorii sunt nedumeriti: cand si cui trebuie sa prezinte fluturasul de salariu? Despre confidentialitatea lefii, ce sa mai vorbim.

Practic, calatorul va urca in tramvai sau autobuz si va valida cardul ce-l ia de la chioscul RATT. Potrivit specialistilor din Primaria Timisoara, este nevoie de baza de date a Directiei de Finante pentru ca sistemul sa functioneze. Pe baza acesteia, sistemul de validare va sti ce carduri sunt corespunzatoare au ba. Sau cel putin asa sustin specialistii din primarie…

In proiectul de hotarare nu scrie insa cum se vor aplica gratuitatile.

,,Gratuitate la costul abonamentelor cetatenilor romani cu domiciliul stabil sau resedinta in Municipiul Timisoara care au venit lunar sub 2000 lei. Gratuitatea se acorda pe baza de card eliberat de la chioscurile R.A.T.T pe baza buletinului de identitate sau a cartii de identitate In original„.  Asta sta scris in proiectul de hotarare ajuns pe mesele consilierilor locali care in plenul de astazi trebuie sa aprobe ori sa respinga propunerea primarului Nicolae Robu de a le oferi calatorilor gratuitate pe mijloacele de transport in comun in Timisoara pe luna decembrie 2013.

Mai mult, Primaria suplimenteaza banii ce-i da la RATT „cu suma de 200.000 de lei”.

Acordarea gratuitatilor prevazute se va face pe baza de solicitari aprobate de Primarul Timisoarei, viceprimari sau Directorul Directiei Tehnice si se acorda pana la valoarea de 1.200.000 de lei pe an„, se mai arata in proiect. Pentru perioada 11.12.2013 – 31.12.2013, decontul se va intocmi de RATT in baza abonamentului general acordat, iar sumele necesare vor fi asigurate din bugetul local.

Intrebati daca cei care vor sa mearga gratis cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul prin oras vor trebui sa faca dovada veniturilor, reprezentantii primariei spun ca vor primi baza de date de la Finante si aceasta va fi introdusa intr-un sistem care va arata daca o persoana poate sau nu sa beneficieze de gratuitate.

„Este o hotarare care institutie gratuitate pe transportul in comun pentru categorii de cetateni cu veniturile de pana la 2.000 de lei pe luna, brut. Am dorit sa incurajam cetatenii sa foloseasca mijloacele de transport in mod special in aceasta perioada a anului si cand orasul nostru are blocate o parte dintre strazi. S-au facut estimarile de rigoare, s-a consultat legislatia, gratuitate pentru toata lumea nu se poate acorda, pentru ca nu exista conditii legale in acest sens, dar Consiliul Local este abilitat sa stabileasca categoriile de cetateni care pot beneficia. Propunerea este sa instituim gratuitate pentru aceasta clasa de cetateni, cu veniturile mici, totusi, pentru ca un venit de 2.000 de lei pe luna inseamna totusi un venit modest. Evident ca RATT nu beneficiaza de subventie, ci de subventie beneficiaza cetatenii. Noi urmeaza sa platim de la bugetul local contravaloarea acestei facilitati. Este vorba despre o sustinere a cetatenilor, despre o facilitate data cetatenilor, platind in numele lor contravaloarea serviciului ce li se presteaza”, a explicat Robu, inainte de vot.

Ce spun cei de la Finante? „Noi nu putem sa dam veniturile oamenilor din baza de date”

Cei care vor sa beneficieze sa se duca cu adeverinta. Noi nu dam veniturile oamenilor din baza de date. Ei trebuie sa ii dea o legitimatie gratuita, celui care solicita abonament gratuit, ca la pensionari. Daca pensionarul se duce cu cuponul de pensie, sa se duca si salariatul la fel, cu o adeverinta de salariu de la locul de munca. Pentru noi ar fi un fiasco daca ar trebui sa facem si asta. Eu nu pot sa ii dau asa ceva primariei. Eu in fisa fiscala am salariul net, salariul de incadrare il stie doar angajatorul„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Tudor Constantin, directorul Directiei Judetene a Finantelor Timis.

Sefunl Finantelor timisene mai spune ca s-a lovit de aceeasi situatie cand Primaria a solicitat informatii pentru cazurile sociale care beneficiaza de ajutoare de incalzire.

Primariile incearca sa dea ajutorul de incalzire cu adeverinta de la Finante, ori nu e tocmai legal. Legea spune ca ajutorul de incalzire se da cu declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului. Au incercat sa incheie cu noi un protocol, dar nu am fost de acord, i-am refuzat„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Tudor Constantin.

Asadar, din punctul de vedere al celor de la Finante, masura pe care vrea sa o impuna primarul Nicolae Robu este ilegala.

Ramane de vazut ce hotarare vor lua consilierii locali in plenul de astazi. Vezi mai jos decizia finala!

UPDATE: Gratis pe RATT doar cu buletin de Timisoara si numai cu venit sub 2.000 de lei, lunar. Cum dovedesc timisorenii cat castiga?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. de care decembrie e vorba? poate anul viitor? ca decembrie 2013 e la jumatate…..mai bine sa nu promita nimic daca nu a gandit-o bine

  2. La urmatoarele alegeri de primar ar trebui introdusa clauza locului de nastere in Timisoara si 2 generatii traite in Banat. Asa scapam de primari tampiti si politicieni din judete limitorfe, bagate pe listele judetene.

  3. Un exercitiu de logica : „Am dorit sa incurajam cetatenii sa foloseasca mijloacele de transport in mod special in aceasta perioada a anului si cand orasul nostru are blocate o parte dintre strazi.” – Oare cine sunt cei care circula mult cu masinile personale? Cei cu salarii mici? Se incurajeaza sau nu circulatia cu mijloacele de transport in comun?

    • o mare tampenie domne cu gratuitatea asta!! si mai ales asa…mai dupa ce te iei daca am sau nu salar sub 2000 de lei? dupa caciula? sau dupa ce???

  4. Asta e prostie in stare pura. baza de la finante???? astia sunt normali la cap??? citeste cineva legea in primaria aia, ca primarul e clar ca traieste intr-o lume paralela

  5. Nu era mult mai simplu si mai ieftin sa fie gratuit si atat. Fara controlori, fara carduri care costa. E mult mai ieftin pentru primarie sa o lase gratuit si atat.

  6. Nu cred că o persoana care are un venit de peste 2000 lei o să renunțe la confortul oferit de autoturism pentru a aștepta 20 – 30 de minute în stație un mijloc de transport în comun, în frig, plus că acestea vor fi mult mai aglomerate dace mergi gratis cu ele. Robu e conștient ca propunerea lui nu are cum să fie votată, dar dă bine la imagine, ca doar el a vrut, dar ce să facă dacă restul sunt băieți rai și nu vor ca noi să mergem gratuit. Asta e, anul ce vine e unul electoral!!!