Abia la anul vom inchiria biciclete din statiile RATT la Timisoara! Cat vom scoate din buzunar sa ne plimbam pe doua roti?

TIMISOARA. Autoritatile locale ne-au tot promis ca de anul acesta vom putea inchiria biciclete din statiile RATT. Abia anul viitor vom putea sa ne plimbam cu mijloacele de transport pe doua roti cumparate pe fonduri europene. Se lucreaza inca la amenajarea statiilor si la refacerea pistelor de biciclete incluse in proiect.

Muncitorii de la firma VIACOR Engineering, care a castigat licitatia pentru implementarea proiectului, s-au apucat inca din primavara acestui an de lucru. Ar fi trebuit sa finalizeze pana in luna octombrie cele 25 de statii de unde sa putem inchiria biciclete, insa termenul final de realizare a lucrarilor a fost prelungit printr-un act aditional la contract. Acesta fusese stabilit pentru 29 octombrie, insa, potrivit unui memoriu depus la ADR Vest, a fost prelungit pana la 29 ianuarie 2015, ne-au explicat reprezentantii Primariei Timisoara.

„In baza contractului se executa lucrari de amenajare, marcare si refacere de piste de biciclete, se amenajeaza 25 de rastele automatizate pentru biciclete in punctele de interes ale Timisoarei, 11 statii RATT, dintre care 8 inlocuite si 3 noi, statii care fie vor fi simple, fie vor avea afisaj digital de dimensiune medie sau mare. Fiecare rastel va avea un centru de comanda la care se va face autentificarea automata a utilizatorului si alocarea unei biciclete pe baza de cartela de acces la sistem”, ne explica, in luna iulie, viceprimarul Dan Diaconu.

Ce s-a facut pana acum?

Ne explica tot reprezentantii Primariei Timisoara!

„Din cele 25 de statii de biciclete au fost montate 24, exceptie facand cea care urmeaza a se monta in Piata Libertatii si care in momentul de fata nu poate fi montata din cauza lucrarilor la pavajul pietei, in cadrul unui alt proiect finantat din fonduri europene. Din cele 11 statii RATT au fost montate 10, cu exceptia celei din Piata Libertatii. In ceea ce priveste echiparea celor 24 de statii, 9 dintre acestea sunt echipate complet, fiind functionale, restul de 15 fiind in curs de montare, in 24 octombrie, cel tarziu, fiind montate si functionale toate cele 24 de statii”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

Potrivit celor care stau cu ochii pe muncitori, acestia lucreaza si la repararea a 23 de kilometri de trasee dedicate biciclistilor. Pana acum au reusit sa repare doar… 8 kilometri si au finalizat coborarile bordurilor pe Calea Lipovei si au inceput lucrarile privind cele de pe Calea Aradului.

Contractul presupune si cumpararea a 300 de biciclete care sa fie puse in aceste rastele. Nu s-a stabilit inca daca biciclistii vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru a inchiria o bicicleta. Este posibil ca inchirierea sa fie gratuita, mai ales ca proiectul este unul pe fonduri europene, urmand sa se stabileasca daca utilizatorii vor lasa totusi o garantie.

„In ceea ce priveste luarea unei decizii privind plata vreunei garantii sau sume privind inchirierea bicicletelor, aceasta urmeaza a fi luata pana la finalizarea perioadei de implementare a proiectului, respectiv pana in 29 ianuarie 2015. Sistemul utilizat este bazat pe livrarea de carduri de inchiriere biciclete in 8 din cele 14 puncte de eliberare abonamente RATT si de la Infocentrul Turistic din Timisoara – in total 9 locatii pe toata raza municipiului, pentru ca accesul sa fie cat mai facil pentru toti locuitorii orasului”, ne-a mai spus Alina Pintilie.

Cele 300 de biciclete vor fi aduse tot de constructor. Acestea nu au fost livrate din motive de securitate, ele fiind prevazute cu sistem anti-vandal, sustin cei din Primaria Timisoara.

***

De unde vom putea inchiria biciclete?

Rastelele vor fi amenajate pe Calea Aradului – intersectia cu str. Felix, la intersectia cu str. Liege, pe Calea Torontalului – la intersectia cu str. Bucovinei, pe Calea Aradului – piata Consiliul Europei, in Piata Marasti – statie la colt cu str. Serg. C-tin Musat si str. Oituz, in Piata Libertatii – statia spre Piata Traian, in Piata I.C. Bratianu – colt cu bulevardul Take Ionescu, pe str. Grozavescu – in spate la Posta Mare de pe bv. Revolutiei 1989, in Piata Alexandru Mocioni – statia de pe bv. Regele Carol I, in Calea Sagului – intersectia cu bv. Liviu Rebreanu, in Calea Sagului – intersectia cu str. Ana Ipatescu, pe str. Cluj – in Piata Leonardo da Vinci, pe Aleea F.C. Ripensia – intersectia cu str. 1 Decembrie, pe bv. Iosif Bulbuca – intersectie cu str. Aries, in Piata Gen. Gh. Domasneanu, in Piata Gen. Virgil Economu – colt intre str. Gheorghe Adam si Calea Dorobantilor, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Divizia 9 Cavalerie, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Armoniei si Ion Ionescu de la Brad, pe Calea Circumvalatiunii – intersectie cu str. Gheorghe Lazar, pe str. Lt. Ovidiu Balea – intersectie cu str. Grigore Alexandrescu, in Piata 700, pe bv. Regele Ferdinand – intersectie cu bv. 16 Decembrie 1989, intersectie bv. C.D. Loga, in Piata Badea Cartan – intersectie str. Mihail Kogalniceanu cu str. Simin Barnutiu, pe bv. Mihai Viteazu – intersectie cu bv. Victor Babes si pe bv. Gen. Ion Dragalina – intersectie cu bv. Regele Carol I.

Ce piste de biciclete vor fi reabilitate?

Totodata, vor fi reabilitati mai multi kilometri de piste de biciclete: de pe Calea Sever Bocu, Calea Aradului, bv. Take Ionescu, bv. Vasile Parvan, bv. Victor Babes, str. Cluj, bv. Regele Carol I, bv. Michelangelo, zona stadionului Dan Paltinisanu, bv. Gen. Ion Dragalina, bv. Brancoveanu, bv. Mihai Eminescu, bv. Iosif Bulbuca, Calea Sagului, bv. Mihai Viteazu, str. Gheorghe Lazar, Calea Circumvalatiunii, str. Moise Dobosan, bv. Cetatii, Calea Torontalului, bv. Iuliu Maniu, bv. C.D. Loga, str. Mihai Eminescu.

Proiectul “Modernizarea statiilor de transport public intermodal la nivelul polului de crestere Timisoara” dateaza de pe vremea fostei administratii. Valoarea totala a proiectului este de 7,5 milioane de lei, iar contractul semnat cu firma din Bucuresti este de 5,6 milioane de lei, la care se adauga TVA.

In cadrul municipalitatii se va forma o echipa de mentenanta care va interveni pentru remedierea oricaror probleme de functionare si care va regla si stocul de biciclete disponibile in statii, rezolvand situatii precum “zero biciclete disponibile” sau “rastel plin”, prin mutarea mijloacelor de transport pe 2 roti intre statii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.