A sosit momentul! Incep recrutarile!

Prima zi a noului an aduce o schimbare importanta. A intrat in vigoare Legea privind Statutul rezervistilor voluntari.

CITESTE SI: Nervi tari pe marile santiere ale lui 2017 la Timisoara. Pe ce bulevarde incep lucrari in noul an? 

Normele de aplicare a legii vor fi emise in termen de cel mult 90 de zile, dupa care Ministerul Apararii Nationale va incheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari.

Orientarea se face catre tineri care nu au formatie militara anterioara, dar care sunt trecuti printr-un sistem de formare menit sa le ofere cunostintele necesare pentru a fi apti sa utilizeze tehnica militara. Asadar, printre cei care ar putea ingrosa randurile militarilor se vor putea afla si multi tineri din Banat.

Articolul 5 din Legea 270/2015 cu privire la Statutul rezervistilor voluntari prevede ca acestia vor fi declarati in continuare in sistemul public de pensii, de asigurari sociale de sanatate si in sistenul asigurarilor de somaj pentru perioadele in care participa la instruire si in misiuni si vor beneficia de drepturi salariale prevazute pentru personalul militar activ, prime de fidelitate, masuri de protectie sociala, asistenta medicala, recuperare dupa participarea la misiuni, drepturi de echipare si de hrana, pensii si despagubiri in caz de invaliditate, cursuri gratuite si decontarea deplasarilor in afara garnizoanei de resedinta pe timpul chemarii de catre unitatile militare.

CITESTE SI: Palat tiganesc scos la vanzare in Timisoara! Ce suma fabuloasa cer proprietarii? 

Totodata, rezervistii voluntari vor beneficia de asistenta familiala acordata de autoritatile militare si civile, noteaza Mediafax.

Conditii

Pentru a putea fi recrutati, rezervistii voluntari trebui sa nu fi fost condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, sa nu faca parte din organizatii interzise de legislatia romana, sa nu apartina unor culte care contravin normelor de pastrare a ordinii publice sau care incalca bunele moravuri, sa cunoasca limba romana si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani.

Dupa semnarea contractului, pe durata programului de instruire initiala, participantii au aceleasi drepturi si indatoriri cu ale soldatilor profesionisti in activitate. Cei care au indeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire initiala. La finalul perioadei de pregatire, participantii depun juramantul militar.

Potrivit articolului 19 din Legea 270/2015, primul contract se incheie, in conditiile prevazute de lege, pe o perioada de patru ani, iar urmatoarele pe o perioada de maximum trei ani, avand in vedere incadrarea in clasele de evidenta ca rezervist stabilite de lege.

La incetarea contractului, rezervistii voluntari sunt trecuti in pozitia de rezervist, in rezerva de mobilizare, in conditiile legii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.