A pornit in expeditie de la Timisoara prima ambarcatiune pe Bega ce trece frontiera in Serbia, dupa mai bine de 60 de ani. ‘Vulpea’ a plecat in jurul Europei si va opri in 20 de foste si actuale Capitale Culturale

FOTO: Virgil Simonescu

TIMISOARA. Moment istoric. Dupa mai bine de 60 de ani, o ambarcatiune trece frontiera in Serbia, pe Canalul Bega. Aceasta va inconjura, pe apa, Europa si va reveni la Timisoara la sfarsitul anului.

SEA 2023, prima expeditie fluvio-maritima a echipajului romanesc Circumeuropa, a plecat sambata in circuitul sau european. Echipajul va face opriri in peste 20 de foste si actuale capitale culturale europene pentru a promova Timisoara in anul in care orasul detine titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Sunt folosite doua ambarcatiuni, „Vulpea” si „Gaia”. Odata ajunsa in Serbia, „Vulpea”, prima pornita, e lasata in urma, iar echipajul se va muta pe ‘Gaia’ pentru a-si continua drumul pe care are de infruntat fluvii si mari.

Traseul expeditiei este: Timisoara (RO) / 27 mai 2023 – Sulina (RO) – Istanbul (TR) – Salonic (GR) – Atena (GR) – Elefsina (GR) – Patras (GR) – Matera (IT) – Valetta (MT) – Genova (IT) – Marsilia (FR) – Gibraltar (UK) – Lisabona (PT) – Porto (PT) – San Sebastian (ES) – Bruges (BE) – Rotterdam (NL) – Amsterdam (NL) – Essen (DE) – Linz (AT) – Pecs (HU) – Novi Sad (SRB) – Timisoara (RO) / 8 decembrie 2023.

Initiativa expeditiei ii apartine lui Cristian Ilea, capitan, presedinte Wild Watch Romania si director de imagine. Echipajul care ii este alaturi e format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TVR Timisoara, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcatiunii Gaia si Doru Cret, presedintele West Yacht Club.

In 25-27 iunie, la traversarea Bosforului va avea loc un concert pe barca, cu livestreaming in Timisoara cu trompetistul Petrica Ionutescu.
La Elefsina (Grecia) in 12 iulie si la Patras (Grecia) in 15 iulie vor avea loc reprezentatii cu Ansamblul Timisul si, cu ocazia acestor evenimente culturale, se va demonstra si folosi aplicatia Spotlight Timisoara pe echipamente de VR cu acces liber pentru public. La Elefsina expeditia prezinta, de-asemenea, expozitia fotografului grec Nikos Economópulos.

Demersurile Consiliul Judetean Timis sustinute de Apele Romane Banat, Inspectoratul Teritorial de Politie de Frontiera Timisoara si Directia Regionala Vamala precum si partenerii din Serbia au facut posibil acest eveniment istoric.

 

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”.

UPDATE: „Vulpea” a trecut granita in Serbia pe la Uivar, in jurul orei 17:30, avand la bord 4 dintre membrii echipajului. Acesta va creste la 5 in tara vecina, cand a doua ambarcatiune va porni spre Sulina.

Politistii de frontiera timiseni au dat curs solicitarii Consiliului Judetean Timis, privind deschiderea ocazionala a unui punct de trecere a frontierei pe apa, pe canalul Bega, in data de 27.05.2023, in zona comunei Uivar, la frontiera romano-sarba, cu ocazia derularii proiectului Circumeuropa, prin care echipajul ambarcatiunii “Vulpea”, format din patru membri efectueaza prima calatorie pe canalul Bega, dupa 70 de ani in cadrul unei expeditii in jurul Europei pe apa. Astfel, in baza Art 9, din O.U.G. 105 din 2001 privind frontiera de stat a Romaniei cu modificarile si completarile ulterioare, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara a dispus masuri pentru desfasurarea in bune conditii activitatilor de verificare la frontiera„, au transmis reprezentantii Politiei de Frontiera.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. dragan spune:

  FELICITĂRI !

 2. tutu spune:

  Sub ce pavilion navigheaza?

 3. emilutze spune:

  gunoi frustrat !