A pornit aparatul de radioterapie de la Spitalul Municipal din Timisoara. Bolnavii isi reiau tratamentele

TIMISOARA. La cinci zile de cand a fost sistata activitatea la Sectia de Radioterapie a Spitalului Municipal, bolnavii isi pot relua tratamentele.

CITESTE SI: Se inchide complet circulatia pe un drum important din Timis. Rute ocolitoare pentru soferi 

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a dat avizul pentru folosirea acceleratorului.

„Am reusit sa primim autorizatia. Am tratat deja pacientii din sectia de radiogterapie si de maine continuam cu tratamentele si incepem sa anuntam si bolnavii care vin pentru internare de zi.

Am platit o taxa de urgenta, daca nu plateam, incepeam abia din 25. Autorizatia este pe un termen de 5 ani. CNCAN ne-a acuzat ca nu am fi luat masuri imediat, dar adresa este din 10 septeptembrie, in Timisoara a ajuns in 13 septembrie la oficiul postal, iar la noi in institutie abia in 16 septembrie, cand am si luat masuri. Aici trebuie facut ceva, pentru ca o adresa atat de importanta pentru pacienti trebuia trimisa in regim de urgenta, iar ea a fost trimisa prin plic, ca o scrisoare oarecare.

La CNCAN din 6 iunie aveau termen de 30 de zile sa ne spuna daca dosarul este complet. Nu ne-au spus nimic, am primit vizita lor in iulie, un expert ne-a lasat 5 masuri. Ne-au cerut sa revizuim si sa completam documente. Am trimis in 6 august documentele si de atunci am asteptat si asa am ajuns in situatia asta. Ei pana in 6 septembrie trebuiau sa ne raspunda la adresa, iar ei ne-au trimis cu data postei in 10 septembrie, deci s-a gresit si aici.

Cei de la CNCAN au mai cerut azi la pranz niste documente care nu erau notificate in adresa lor, pe care le-am trimis. Am asteptat sa vedem documentul, iar cand a ajuns, atunci au inceput terapia”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.

Va reamintim, Spitalul Municipal din Timisoara a fost intr-o situatie fara precedent, dupa ce autorizatia de functionare a acceleratorului cu care bolnavii de cancer fac radioterapie a expirat. Atunci, reprezentantii CNCAN au instiintat spitalul cu privire la faptul ca folosirea in continuare a aparaturii, in lipsa acestei autorizatii, este ilegala si atrage dupa ea raspundere penala.

Astfel, reprezentantii unitatii medicale nu au mai putut face tratament pacientilor internati in spital. O parte dintre bolnavi au cerut sa fie externati pe perioada sfarsitului de saptamana, astfel ca in sectie, in acest moment, se afla 27 de oameni. In medie, intre 80 si 100 de bolnavi fac tratament de radioterapie in fiecare zi.

In cadrul Spitalului Municipal se lucreaza in prezent la ridicarea unui buncar care urmeaza sa adaposteasca un al doilea accelerator cu ajutorul caruia se vor face tratamente bolnavilor de cancer. Conform estimarilor, constructia urmeaza sa fie finalizata in luna noiembrie, iar Ministerul Sanatatii va organiza licitatia pentru achizitia aparaturii cu fonduri de la Banca Mondiala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.