A murit Viktor Briuhanov, directorul centralei de la Cernobil in momentul dezastrului din 1986

Viktor Briuhanov, omul care conducea centrala de la Cernobil si care a ascuns in prima instanta proportiile dezastrului din 1986, s-a stins din viata la varsta de 84 de ani.

Briuhanov a fost responsabil inclusiv de construcția centralei, în anii 1970. Iar la momentul dezastrului din 1986 era director al centralei.

In 1988, el a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru „incalcarea regulilor de siguranta in industriile si intreprinderile explozive”. Alaturi de el, inm banca acuzatiilor au mai fost alte cinci persoane: inginerul sef Nikolai Fomin, inginerul sef adjunct Anatoli Diatlov, seful de tura Boris Rogojin, seful atelierului reactorului, Aleksandr Kovalenko si inspectorul de la Inspectia nationala pentru energie atomica Iuri Lauskin.

Sentina primita de Briuhanov li s-a aplicat si lui Fomin si Diatlov, iar ceilalti au primit sentinte mai mici. Nikolai Fomin si Antoli Diatlov au murit din cauza urmarilor expunerii la radiatiile puternice, in timp ce Briuhanov a fost eliberat înainte de executarea intregii pedepse, cinci ani mai tarziu.

Briuhanov nu a recunoscut amploarea dezastrului de la reactorul nuclear de la Cernobil si a raportat ca reactorul este intact si ca nivelul radiatiei nu este periculos. In 26 aprilie 2021, autoritatile ucrainiene au desecretizat documente din perioada sovietica despre dezastrul de la Cernobil. Printre acestea se numara si primul raport al lui Briuhanov catre conducerea URSS, marcat „secret”. Conform acestuia, Briuhanov anunta ca situatia din orasul Pripiat, ulterior abandonat din cauza radiatiei, nu este grava si ca nivelul radiatiei este controlat, scrie digi24.ro.

 

O parte a povestii lui Viktor Briuhanov poate fi vazuta in miniseria „Cernobil”, lansata in 2019. Rolul acestuia este interpretat de Con O’Neill, iar din distributie mai fac parte Stellan Skarsgard, Jared Harris sau Emily Watson.

Foto: indiewire.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...