A murit Majestatea Sa Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a. Povestea celei mai lungi domnii din istoria Regatului Unit

Her Majesty The Queen has died! Dupa o inrautatire a starii de sanatate in ultimele saptamani si mai cu seama in ultimele zile, s-a stins Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, la varsta de 96 de ani, la Palatul Balmoral din Scotia, unde se retrasese de mai mult timp.

Familia regala se adunase inca de joi dimineata la resedinta acesteia, dupa ce medicii si-au exprimat ingrijorarea legata de evolutia starii ei de sanatate.

Printul Charles devine Rege al Marii Britanii, insa ceremonia de incoronare se va desfasura dupa perioada de doliu.

O slujba de comemorare va avea loc in scurt timp la catedrala Sf. Paul din Londra, iar funeraliile se vor desfasura peste aproximativ 10 zile, unde vor fi asteptati sefi de stat si de guvern din intreaga lume.

Ajunsa la 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a se afla de atat de mult timp pe tron, incat pentru milioane de britanici, ea era singurul monarh pe care l-au cunoscut de cand s-au nascut. Regina a recordurilor, Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh si a avut cea mai lunga domnie din istoria Regatului Unit.

Viata si domnia sefei Casei de Windsor au fost marcate de schimbari sociale si politice uriase, timp in care monarhia si suverana insasi au ramas simboluri ale stabilitatii nationale in Regatul Unit al Marii Britanii.

Elizabeth Alexandra Mary s-a nascut la 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o straveche familie nobiliara, care detinea atunci si cele mai intinse domenii din Scotia.

Printesa Elisabeta a fost un copil retras, o fetita foarte cuminte, foarte ordonata. Dar desi mica printesa ar fi trebuit sa aiba un rol secundar in cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, cand unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se putea casatori cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatalui Elisabetei, incoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel mostenitoarea tronului, s-a mutat impreuna cu parintii si sora sa Margareta si brusc, indatoririle sale s-au schimbat.

Adolescenta i-a fost umbrita de al Doilea Razboi Mondial, cand printesa nu a stat deoparte, a devenit sofer de ambulanta in cadrul armatei britanice.

Cand a implinit 21 de ani, a sustinut primul sau discurs memorabil catre Commonwealth (Organizatie interguvernamentala a 53 de state membre independente. Exceptand Rwanda si Mozambic, toate aceste tari au facut parte initial din Imperiul Britanic, din care acesta din urma s-a format).

 

Declar solemn in fata tuturor ca intreaga mea viata, fie lunga sau scurta, va fi dedicata slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale careia ii apartinem cu totii”, declara Elisabeta a II-a la 22 aprilie 1947 in Africa de Sud. In acelasi an, Elisabeta se casatorea cu Philip, print de Grecia si Danemarca. Era inceputul unui mariaj de 73 de ani. La casatoria lor, in noiembrie 1947, au participat zeci de capete incoronate din Europa, printre care si varul ei, regele Mihai al Romaniei.
Cinci ani mai tarziu, in 1952, Elisabeta devenea ea insasi regina, dupa moartea tatalui sau, iar in 1953, dupa trecerea perioadei de doliu, era incoronata la Westminster Abbey.
Era prima incoronare transmisa in direct la televiziune, in toata lumea.

Elisabeta si Philip au avut patru copii: mostenitorul tronului, printul Charles – nascut in 1948, urmat de Anne, Andrew şi Edward, la care se adauga 8 nepoti si 12 stranepoti. O familie numeroasa, la fel ca problemele sale: divorturi, relatii extraconjugale, aparitii controversate. Rand pe rand, toti copiii reginei cu exceptia lui Edward au divortat. Despartirea lui Charles de Diana si moartea „Printesei inimilor” in 1997, intr-un cumplit accident de masina, au afectat puternic imaginea casei regale si a suveranei insasi. Tacerea Palatului Buckingham imediat dupa accident a atras critici puternice. Regina le-a pus capat in cele din urma prin mesajul ei si prin funeraliile desfasurate la Westminster Abbey, desi Diana nu mai facea parte din familia regala.
Moartea Dianei a umbrit imaginea casei regale peste un deceniu. Adevarata impacare intre suverana si popor a venit in 2011, odata cu nunta lui William cu Kate Middleton.

Scandaluri care au marcat monarhia

Domnia Reginei Elisabeta a II-a a avut parte de foarte multe momente bune, dar si de unele dezastruoase. Iar adesea, scandalurile nu au venit din deciziile luate, ci chiar din familie. Chiar casatoria sa cu Philip, nascut print grec, a fost controversata, deoarece el nu era vazut de societatea vremii drept potrivit pentru viitoarea suverana. Sora Reginei, printesa Margaret, a fost rebela familiei, cu numeroase aventuri amoroase intens mediatizate. Apoi scandalurile au afectat si urmatoarele generatii. Trei din cei patru copii ai suveranei au avut casnicii care s-au naruit cu scandal si in atentia presei. Nici nepotii nu au fost feriti de probleme. Cel mai recent scandal care a cutremurat Casa Windsor l-a vizat pe Printul Andrew, considerat fiul favorit al Reginei Elisabeta. La inceputul anului, el a fost lasat fara toate patronajele regale si gradele militare pe care le avea si nu mai poate folosi nici apelativul de Alteta Regala. Decizia a venit dupa ce un tribunal american a decis ca procesul civil de abuz sexual in care era implicat poate continua. Pana la urma, Printul Andrew s-a inteles in afara tribunalului cu acuzatoarea lui. Astfel, nu a fost gasit vinovat niciodata, dar a trebuit sa plateasca despagubiri, estimate de presa la 12 milioane de dolari. A fost punctul culminant al unui scandal care mocnea de ani de zile. Un scandal care inca nu s-a stins este cel legat de Printul Harry. Ca si unchiul lui, Andrew, a fost lasat fara patronajele civile si fara gradele militare onorifice pe care le avea. Oficial, ducii de Sussex s-au retras ca sa aiba parte de intimitatea pe care nu o aveau ca membri activi ai Familiei Regale. Harry si Meghan s-au mutat in Canada, apoi in California, dar nu au stat departe de lumina reflectoarelor. inainte de Megxit, printul Harry era printre cei mai populari membri ai Familiei Regale britanice, in ciuda scandalurilor in care a fost implicat de-a lungul timpului. A aparut pe primele pagini ale ziarelor din toata lumea imbracat in uniforma nazista, cu tot cu banderola cu zvastica pe mana sau a fost fotografiat dezbracat. S-a schimbat mult dupa stagiul militar, indeplinit inclusiv pe frontul din Afganistan. Dupa ani de zile de la perioada zbuciumata a tineretii sale, Harry marturisea ca a suferit de depresie, in mare parte dupa trauma suferita de moartea mamei sale, Printesa Diana. Avea doar 13 cand si-a condus mama pe ultimul drum.

Decesul Printesei de Wales din 1997 a fost punctul culminant al unuia dintre cele mai grave scandaluri care au afectat Familia Regala britanica in timpul domniei reginei Elisabeta a II-a. Casatoria printului Charles, mostenitorul tronului, cu Lady Diana Spencer, in 1981, a fost controversata. Era o diferenta mare de varsta – 13 ani. Ea 20, el 33. La putin timp dupa nunta, a aparut si primul copil – printul William, in 1982. Apoi si al doilea, printul Harry, in 1984. Desi la inceputul casniciei Charles si Diana pareau ca formeaza un cuplu fericit, nu a trecut mult timp pana cand au inceput sa apara zvonuri despre infidelitate de ambele parti. Printul Charles si Printesa Diana s-au duelat prin intermediul si cu ajutorul presei britanice. Inevitabilul s-a produs in 1992, care a fost unul dintre cei mai dificili ani ai domniei Reginei Elisabeta a II-a. Printul Charles si Printesa Diana s-a despartit oficial. La fel au facut si Printul Andrew si sotia lui, Ducesa Sarah. Iar Printesa Anne a divortat si s-a recasatorit la scurt timp. Popularitatea Casei Regale s-a prabusit.
De atunci, situatia s-a indreptat, iar monarhia a devenit din nou populara. Printul Charles s-a casatorit cu iubita lui din tinerete, Camilla, in 2005. Anul acesta, Regina Elisabeta a II-a a transmis ca isi doreste ca ducesa Camilla sa aiba titlul de „Regina” atunci cand Printul Charles va deveni rege.

Dincolo de suisurile si coborasurile vietii de familie de la Curte, Elisabeta a II-a a castigat respectul britanicilor, dar si a milioane de oameni din afara Marii Britanii si a Commonwealth-ului, gratie tactului si tenacitatii sale. In timpul domniei sale de sapte decenii, regina a calatorit in peste 100 de tari, i-a intalnit pe cei mai admirati, dar si mai controversati lideri ai lumii, inclusiv pe dictatorul roman Nicolae Ceausescu, pentru care guvernul de la Londra a insistat sa fie organizata o vizita de stat.

In 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a facut istorie prin recordurile sale, demne de invidia oricarui cap incoronat. Suverana de 96 de ani a trecut prin trei razboaie. Este totodata cea mai fotografiata persoana din istorie, dar şi primul suveran care a investit o femeie in functia de premier. De fapt, de la urcarea pe tron, in 1952, suverana a avut 16 prim-ministri.
In acelasi timp, domnia ei se intinde de-a lungul mandatelor a 14 presedinti americani, de la Harry Truman la Joe Biden.

 

 

Surse foto: MonitorulCJ, ProTV, Unimedia.info, Forbes.ro, News.eu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am auzit ca a apărut un mare curcubeu asupra palatului( BACHINGHAM)după ce a dat ort – ul popii. Sper sa o inpaieze cu cel mai bun fân. Va fi regină tuturor îngerilor!

  2. So very sad 😢👑🇬🇧

  3. May God rest the Queen.😔🙏

  4. ioi istenem…

  5. Pai normal ca Fritz e de vina ca a stat baba in frig de la Colterm , nu ?

  6. Were is Romania ? Hai ca ne plictisiti cu baba asta care a fost o colonialista .

    • Cineva cu simtul ridicolului n-ar pomeni de colonialismul altora in Banat. Iar in timpul domniei „babei” putem spune ca imperiul britanic pe stil vechi s-a destramat in state independente (dintre care multe au ALES sa se alature Commonwealth-ului britanic). Deci, concluzia logica e ca analfabetismul functional romanesc merge si la disciplina Istorie, iar comentatul dupa ureche tinde sa devina sport national.

  7. a ramas iliescu, din fairplay a intrat in concurs cu kissinger si soros. iliescu se simte bine…

  8. Zau, suntem inculti? Ia spune diamantele alea de unde crezi ca le are? Spun doar diamante, nu extind, ca nu-mi ajung 10 pagini… Cate tari a saracit imperiul britanic? Cati oameni traiesc in saracie si boli, cati au murit muncind in sclavie in mine si pe campurile de bumbac din cauza acestui imperiu care a furat cat a putut? Poti sa dai o cifra? Toate imperiile au devalizat tari, le-au furat bogatiile ca sa traiasca in puf miile de printi, duci, fii, nepoti, si neamuri de tot felul. Treaba astora a fost sa se inmulteasca , ca tot nu aveau altceva de facut, si sa traiasca din munca silnica a celor care plateau cu sange ca sa puna o paine pe masa. Era un personaj inexpresiv tocmai pt. ca i se rupea de absolut toata plebea. Peste noi cati au venit si au furat cat au putut timp de sute de ani? Acum in 2022 ia sa vedem cat de bine o duc nemtii, francezii, italienii, etc. comparativ cu noi? Inteleg sa-i deplanga moartea familia, dar ceilalti? Poate sa rasufle usurati ca exista un tiran in minus pe pamant….