Opinia Timisoarei

A intrat in tara primul tren electric nou cumparat de Romania in ultimii 40 de ani, dintr-o serie de 37. Garniturile vor circula si la Timisoara

Primul tren produs de catre Alstom in Polonia pentru a fi livrat Romaniei a ajuns la Curtici, sambata seara, fiind asteptat in 5 decembrie la Bucuresti.

Este vorba despre prima livrare din baza contractului privind achizitia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de calatori de mediu si lung parcurs a trecut testele si inspectia finala de fabrica si a fost expediat in 29 noiembrie catre Bucuresti.

Rama electrica Alstom Coradia Stream achiziționată de ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ajuns la Curtici. Rama merge la București, pe ruta Arad – Sighișoara – Brașov – Ploiești Vest.

Cele 37 rame Alstom Coradia Stream vor întra în circulație pe parcursul anului 2024. Dupa etapa de testare și autorizare, primele trenuri vor circula pe rutele București – Brasov si București – Constanța„, transmit reprezentantii Autoritatii pentru Reforma Feroviara.

Este primul tren nou cumparat de Romania in ultimii 20 de ani si dupa trecerea a 40 de ani de la achizitia ultimului tren electric.

In prima etapa, dupa testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Faurei al AFER si pe reteaua feroviara publica.

Dupa finalizarea tuturor acestor etape si atingerea momentului in care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulatia cu calatori in siguranta, trenul va fi pus in circulatie de catre CFR Calatori.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucuresti Nord – Constanta, Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara, Bucuresti Nord – Brasov – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov – Deda – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov, Bucuresti Nord – Iasi, Bucuresti Nord – Suceava, Bucuresti Nord – Galati, Bucuresti-Nord – Craiova – Targu Jiu – Petrosani – Simeria, Bucuresti Nord – Craiova – Timisoara – Arad, Cluj – Timisoara, Cluj – Suceava – Iasi.

Valoarea totala a contractului pentru achizitia celor 37 unitati electrice multiple si serviciile de mentenanta aferente acestora pentru o perioada de 15 ani se ridica la un total de 2.421.771.878 lei, fara TVA. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene nerambursabile si de la bugetul de stat.

 

Exit mobile version