A intrat in tara primul tren electric nou cumparat de Romania in ultimii 40 de ani, dintr-o serie de 37. Garniturile vor circula si la Timisoara

Primul tren produs de catre Alstom in Polonia pentru a fi livrat Romaniei a ajuns la Curtici, sambata seara, fiind asteptat in 5 decembrie la Bucuresti.

Este vorba despre prima livrare din baza contractului privind achizitia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de calatori de mediu si lung parcurs a trecut testele si inspectia finala de fabrica si a fost expediat in 29 noiembrie catre Bucuresti.

Rama electrica Alstom Coradia Stream achiziționată de ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ajuns la Curtici. Rama merge la București, pe ruta Arad – Sighișoara – Brașov – Ploiești Vest.

Cele 37 rame Alstom Coradia Stream vor întra în circulație pe parcursul anului 2024. Dupa etapa de testare și autorizare, primele trenuri vor circula pe rutele București – Brasov si București – Constanța„, transmit reprezentantii Autoritatii pentru Reforma Feroviara.

Este primul tren nou cumparat de Romania in ultimii 20 de ani si dupa trecerea a 40 de ani de la achizitia ultimului tren electric.

In prima etapa, dupa testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Faurei al AFER si pe reteaua feroviara publica.

Dupa finalizarea tuturor acestor etape si atingerea momentului in care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulatia cu calatori in siguranta, trenul va fi pus in circulatie de catre CFR Calatori.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucuresti Nord – Constanta, Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara, Bucuresti Nord – Brasov – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov – Deda – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov, Bucuresti Nord – Iasi, Bucuresti Nord – Suceava, Bucuresti Nord – Galati, Bucuresti-Nord – Craiova – Targu Jiu – Petrosani – Simeria, Bucuresti Nord – Craiova – Timisoara – Arad, Cluj – Timisoara, Cluj – Suceava – Iasi.

Valoarea totala a contractului pentru achizitia celor 37 unitati electrice multiple si serviciile de mentenanta aferente acestora pentru o perioada de 15 ani se ridica la un total de 2.421.771.878 lei, fara TVA. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene nerambursabile si de la bugetul de stat.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intrebarea este daca va circula/cu ce viteza, sau daca va fi impins ????

    • Săgeată albastra nu era electric, probabil de aceea nu e mentionat

  2. Intrebarea care se pune este daca le-a masurat careva si gabaritul sa vedem daca incap prin tuneluri, prin gari sau pe serpentinele de la Balota ?

    • umbra lui Saadam * nu te forta sa intelegi probleme tehnice, gabaritul acestor rame este mai mic decat al locomotivelor electrice care circula doar de vreo 60 de ani fara nici o problema!

  3. Un pas inainte. Sper sa se investesca si in infrastructura la fel. Ca sa dau apa la moara postacilor de partid, ca doar n-o sa ia o pauza azi: remarc ca garnitura e galbena, adica PNL Timis n-a avut cuvant de spus. Spor la insulte, tovarasi!

  4. Cel produs de Craiova, Softronic, parcă prinde 160 km/h.

    • Softronic e bun dar nu poate face productie de masa in timp util. Trenurile sunt finantate partial din fonduri europene nerambursabile, banii s-ar fi pierdut daca nu intra in tara prima garnitura la timp, iar celelalte vor veni anul viitor. Softronic n-ar fi fost in stare de asta, e o firma mica si construieste incet.

  5. Timisoara-Bucuresti 40kmph
    Timisoara-Sannicolau 20kmph

  6. Zici ca a intrat mesia in tara nu un pisat de tren cu sub 800 mms spatiu pentru fiecare calator, echivalentul unui loc pe wizzair

    • mitica @ doar la tine in cotetul de gaini exista unitatea de masura mms! Daca nu iti convine confortul acestor trenuri nu te opreste nimeni sa circuli cu masina personala pe drumurile patriei si sa te omoare in trafic un drogat fara permis

  7. mai bine bagau tramvaiul 7 , arata la fel, conditii idem , poate vechitura nemteasca prinde chiar mai multa viteza, muhahhahahha

    • andrei esti prea incuiat, pentru tine tehnica transporturilor este precum limba chineza! Or fi prosti nemtii, austriecii si polonezii sa circule cu aceste trenuri daca ar fi vechituri, asta doar in logica ta obtuză

  8. Niste muzicanti care se cred si ziaristi au scos din joben informatia falsa ca acesta ar fi ”primul tren cumparat in ultimii 40 de ani”. Romania nu a cumparat NICIODATA vreun tren electric, deci 40 de ani nu exista! In 1991 a fost produsa ultima locomotiva electrica la Craiova. Intre 1996 – 2010 la Arad au fost fabricate vagoane de calatori noi de clasa 1, 2 si restaurant/bar. Din 2003 au fost cumparate 60 rame Desiro, alte 60 fiind fabricate la Arad. Prostii nu fac diferenta intre trenuri compuse din locomotive si vagoane respectiv rame diesel sau electrice. Acum niste ageamii arunca o informatie total falsa

  9. Sa fie primit! Acum sa înceapă lucrările pe magistralei 310, respectiv 100, ca să poată rula pe infrastructura corespunzătoare.

  10. asteptam sa ia foc la vara