A inceput lupta pentru Casa Alba. Mitt Romney si Rick Santorum vor sa-l bata pe Obama

S-a dat startul la selectarea candidatilor pentru inscrierea in cursa prezidentiala din noiembrie, din Statele Unite. Statul Iowa a deschis ” balul” electoral de tip „caucus”. In statul Iowa, candidatul republican a castigat scrutinul cu o diferenta de numai 8 voturi fata de contracandidatul sau, Rick Santorum.

Castigatorul nominalizarii republicane din statul Iowa la candidatura pentru Casa Alba este Mitt Romney, unul dintre cei doi favoriti in acest „caucus” dintr-un stat american preponderent agrar. Romney l-a intrecut pe Rick Santorum cu numai opt voturi. Considerat unul dintre candidatii moderati si cu cele mai mari sanse de a-l invinge pe Barack Obama in alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, Romney a obtinut 30.015 voturi fata de 30.007 inregistrate de adversarul sau ultraconservator, potrivit rezultatelor definitive anuntate miercuri dimineata.
Romney si contracandidatul sai Santorum, clasat pe locul al doilea, au obtinut fiecare cate 25%din voturi. Ron Paul, un alt candidat inscris in „caucus” a terminat pe locul al treilea, cu 21% din voturi. Newt Gingrich a obtinut la randul sau 13% din voturi, devansandu-i pe texanul Rick Perry (10%) si pe Michele Bachmann (5%). Rezultate le permit lui Romney si Santorum sa beneficieze de o dinamica in campanie inaintea urmatoarelor alegeri, prevazute sa se desfasoare marti in New Hampshire (nord-est).

Locuitorii din Iowa au inceput marti seara adunarile electorale denumite „caucus”, dand astfel startul procesului de selectie a candidatului republican care il va infrunta pe Barack Obama la alegerile prezidentiale din noiembrie. La 19:00, ora locala (03:00 miercuri ora Romaniei), caucus-urile si-au inceput sesiunea, de obicei in licee sau biserici locale. Cel putin 100.000 de alegatori republicani repartizati in 1.774 de circumscriptii au participat la adunari. Sase candidati principali s-au confrunta in Iowa.

In West Des Moines, in suburbia Des Moines, capitala statului Iowa, presedintele adunarii a luat cuvantul in fata a peste 200 de persoane pentru a descrie desfasurarea programului. Alegatorii au depus juramant in fata steagului american iar apoi presedintele adunarii a dat cuvanul reprezentantilor candidatilor. Conform sondajelor, dupa numararea a aproximativ 90% din voturi, candidatii  Rick Santorum si Mitt Romney erau de de departe favoritii selectiei din acest stat american, a carui principala indeletnicire este agricultura. Iar dupa numararea a 99% din buletine, Rick Santorum obtinuse  29.944 de voturi, iar Mitt Romney 29.926, diferenta dintre ei fiind de doar 18 voturi.
Favorit la investitura republicana, Romney, fost guvernator de Massachusetts (2003-2007), a candidat si in 2008, cand a fost invins de John McCain. Rick Santorum este avocat si fost senator de Pennsylvania (est), fiind fiul unui imigrant italian si tatal a sapte copii. Scrutinul republican din Iowa se anunta ca fiind cel mai strans din istoria statului, potrivit postului de televiziune CNN. Anterior fusese cel din 1980, cand George H.W. Bush l-a invins pe Ronald Reagan cu o diferenta de doua puncte procentuale.
Un alt scrutin foarte strans a fost in 1996, tot in tabara republicana, cand Bob Dole l-a invins pe Pat Buchanan cu 3 puncte. Cele 26,3 procente obtinute de Dole in 1996 au reprezentat cel mai mic scor din istoria adunarilor electorale de tip caucus, un record care ar putea fi doborat insa de castigatorul scrutinului de marti. Alegerile prezidentiale americane se diferentiaza printr-un calendar si doua modalitati de alegere a candidatilor care vor intra in cursa electorala. Astfel, daca presedintele in exercitiu Barack Obama, care va candida penrtu un nou mandat, va fi desemnat fara dificultate de alegatorii partidului, pentru desemnarea candidatului republican unele state functioneaza pe baza adunarilor de electori de tip „caucus”, iar altele prin alegeri primare (scrutinuri clasice).
Principalele date care pot suferi insa modificari, ale acestui lung calendar electoral sunt urmatoarele:

3 ianuarie 2012: Primele „caucus” in Iowa (centru) pentru departajarea candidatilor republicani.
10 ianuarie: New Hampshire (nord-est) organizeaza primele alegeri primare republicane din tara.
21 ianuarie: Primare in South Carolina (sud-est).
31 ianuarie: Primare in Florida (sud-est).
4 februarie: „Caucus” in doua state Nevada (vest) si Maine (nord-est).
6 martie: Aproximativ zece state organizeaza alegeri primare sau „caucus” in ziua supranumita „Super Marti”.
10 martie: „Caucus” in Kansas (centru).
3 aprilie: Capitala federala Washington, Maryland (est), Wisconsin (nord), Texas (sud) organizeaza alegeri primare.
24 aprilie: Primare in cinci state, intre care New York si Pennsylvania (est).
5 iunie: Primare in cinci state, intre care California.
26 iunie: Primare in Utah (vest).
27 sau 30 august: Conventia nationala a partidului republican la Tampa Bay, in Florida pentru a desemna oficial candidatul care il va infrunta pe presedintele Obama.
3 sau 6 septembrie: Conventia nationala a partidului democrat la Charlotte, in North Carolina (sud-est), pentru oficializarea candidaturii lui Barack Obama.
3 octombrie: Prima dezbatere televizata intre cei doi candidati la Universitatea din Denver (Colorado, vest).
16 octombrie: A doua dezbatere la universitatea Hofstra, din statul New York.
22 octombrie: Ultima dezbatere la Universitatea Lynn din Boca Raton, in Florida.
6 noiembrie: Alegeri prezidentiale.
20 ianuarie 2013 – investitura presedintelui Statelor Unite.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.