Opinia Timisoarei

A gasit o solutie la mizeria din oras. Dominic Fritz creste cu 8 milioane de lei banii pentru firma de curatenie Brantner. Va cumpara si serviciile unui consultant extern pentru viitorul contract de salubrizare pentru Timisoara

TIMISOARA. Pet-uri, frunze cazute in toamna, alte deseuri vegetale, noroi sau nisip. Toate se gasesc pe marginea strazilor din Timisoara ori pe trotuare, iar locuitorii sunt furiosi ca nu se face curatenie in oras.

CITESTE SI: S-a semnat contractul de 300.000 de euro pentru cumpararea celor 22 de camere video care vor completa sistemul de supraveghere pe malurile Begai si in zona centrala, la Timisoara

Primarul Dominic Fritz a facut miercuri un anunt legat de mizeria in care s-a inecat Timisoara in ultimele luni.

Dupa ce in urma cu un an promisese un sistem complet nou de salubrizare, integrat, care nu s-a infaptuit, acum edilul spune ca va mari suma de bani pe care Primaria o plateste firmei Brantner, cu inca 8 milioane de lei in acest an.

Vom creste bugetul pentru salubrizare stradala cu 8 milioane, in total sunt 42,8 milioane lei. Noi am incheiat anul 2021 fara facturi restante pe partea de salubrizare„, a spus primarul Dominic Fritz miercuri.

Edilul mai spune ca va incepe spalarea strazilor din oras.

A recunoscut ca nu reuseste sa controleze felul in care se face curatenie, da iarasi vina pe greaua mostenire, pe felul in care s-a facut intelegerea cu Brantner in vremea vechii administratii, dar da asigurari ca urmatorul contract de salubrizare al Primariei Timisoara va fi facut cu profesionalism. Inainte de a-l negocia si iscali, va cumpara serviciile unui consultant extern.

A fost un proces de altercatie cu firma, care a zis ca trebuie sa dam mai multi bani ca sa fie curat, eu am zis sa faca pe banii ce-i primesc. Realitatea e ca in contractul care exista sunt acoperite de fapt doar 50% din strazile din Timisoara, celalalte trebuie acoperite cu comenzi suplimentare. Tocmai ca sa acoperim, am marit acest buget. Acolo unde momentan platim salubrizare, vreau sa merg si sa vad ca este curat, daca acolo deja se curata la un maxim posibil. Vom incepe si o campanie agresiva de spalare a strazilor. Am agreat cu firma sa treaca pe o curatare mecanizata mai mult decat cu muncitori.

Cu resursele noastre limitate, incercarea mea a fost sa marim echipa la salubrizare cu organigrama mea. Vom intari si controalele. Daca firma considera ca are si alte mijloace prin care sa curete strazile, eu sunt ok cu asta, doar curat sa fie. Cred ca trebuie sa avem un focus mai ales pe rezultat, dar da, acest caiet de sarcini nu a fost unul bun, contractul este unul destul de prost, probabil s-a licitat si pe bani putini, tocmai de aceea am pus bani si pentru consultanta pentru noul caiet de sarcini, care va fi facut de un profesionist, de un consultant extern„, a explicat primarul Dominic Fritz, miercuri.

CITESTE SI: S-a votat din nou scumpirea caldurii in Timisoara, dupa ce a fost scos TVA-ul din hotararea prin care a fost dublat costul gigacaloriei

Va reamintim, firma austriaca Brantner Servicii Ecologice din Cluj Napoca a castigat in 2019 licitatia pentru curatenia stradala la Timisoara pentru 4 ani. Valoarea contractului este de 18 milioane de euro.

Conform contractului, angajatii Brantner Servicii Ecologice trebuie sa actioneze pe toate cele 1227 de strazi ale orasului, pe trotuare, alei, parcari, statii STPT, pasaje, poduri, pasarele si zone pietonale. Au de curatat carosabilul, malurile canalului Bega, pistele de biciclete si pietele volante, dar si rigolele.

De asemenea, angajatii companiei folosesc maturi de nuiele sau de plastic, perii, aspiratoare stradale purtate etc., iar in urma acestor activitati carosabilul, rigola carosabilului si suprafata trotuarelor ar trebui sa ramana curate, fara praf, nisip sau alte deseuri. Acestia trebuie sa spale carosabilul si trotuarele, sa curate vegetatia crescuta spontan in trotuare si la limita bordurilor, si sa adune deseurile stradale: hartii, pungi, cutii, sticle din plastic, obiecte de dimensiuni mici si medii aruncate/abandonate pe strada/trotuar, resturi vegetale, deseurile rezultate din maturatul propriu-zis, in saci de plastic sau in europubele, eurocontainere. Tot angajatii societatii de salubrizare trebuie sa stranga in gramezi noroiul, nisipul, pamantul sau praful rezultat din razuire, iar toate deseurile vor fi si transportate in aceeasi zi. Au si misiunea de a goli cosurile stradale in saci de plastic sau europubele, sa le spele macar o data pe luna si sa inlocuiasca toate cosurile degradate.

Va reamintim, o asociatie civica din Timisoara, Liga Vest a lansat o campanie prin care vrea sa intocmeasca o Harta a Rusinii, indemnandu-i pe timisoreni sa masoare stratul de mizerie de pe strazile din cartierul in care locuiesc, pentru ca mai apoi sa organizeze operatiuni de curatenie cu voluntari.

Exit mobile version