A fost lansat oficial imnul Universitatii Politehnica din Timisoara, prima universitate din Romania cu un imn personalizat. AUDIO!

Muzica imnului Universitatii Politehnica din Timisoara a fost scrisa de Ilie Stepan iar versurile de Marian Odangiu. Imnul a fost lasat oficial si va fi intonat la toate evenimentele marcante desfasurte sub egida UPT.

“Noi stim ca azi e pasul catre maine/Si e, intreaga, gloria de ieri/In sufletul mai cald decat o paine/Al celor care fi-vom ingineri” – asa suna versurile primei strofe a imnului Universitatii Politehnica din Timisoara. Autorii, Ilie Stepan si Marian Odangiu, s-au documentat indelung inainte de a scrie acest imn, inclusiv ascultant sute de melodii reprezentative pentru universitati de prestigiu din intreaga lume. Asa au ajuns la concluzia ca, in Romania, doar doua institutii de invatamant superior au cate un imn. Este vorba despre Universitatea Babes – Bolyai din Cluj – cu un fragment dintr-o melodie clasica si Universitatea Politehnica din Iasi – cu un imn studentesc. Singura universitate din Romania care are insa un imn special scris, care sa reflecte intocmai spiritul si traditia institutiei, este Universitatea Politehnica din Timisoara.

„ Suntem intr-o saptamana cu sapte evenimente importante pentru Universitatea Politehnica din Timisoara, de o intensitate extraordinara. Astazi vorbim despre muzica. Ce legatura este intre Universitatea Politehnica si muzica? Raspunsurile pot fi multe. Unul dintre ele este acela ca toate formatiile muzicale importante ale Timisoarei au avut in componenta cel putin un politehnist. In plus, intotdeauna, am avut deschidere maxima pentru repetitiile si evenimentele acestor formatii …am fost mereu implicat in tot ceea ce inseamna spiritul Timisoarei si Banatul” a spus prof. univ. dr. ing. Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Lansarea oficiala a acestui imn se incadreaza intr-o serie de actiuni prilejuite de faptul ca Universitatea Politehnica din Timisoara se apropie vertiginos de implinirea a 100 de ani de existenta. Versurile si muzica sunt considerate reprezentative pentru institutia de invatamant superior.

„Spun ori de cate ori am ocazia ca Fundatia Politehnica are ca principal obiectiv promovarea brandului Politehnica, cel mai important din Banat, un motiv de mandrie in intreaga lume. Fundatia Politehnica sprijina cu drag actiunile desfasurate in acest sens. De curand am inaugurat galeria portretelor rectorilor Politehnicii, iar acum lansam acest imn. Ambele actiuni fac parte din dorinta noastra de a ne situa in Europa inclusiv din punct de vedere emblematic, pentru ca fiecare familie sau institutie cu traditie, care se respecta, are elemente precum portrete, logo, imn …” a adaugat Prof. Univ. Dr. Ing. Ivan Bogdanov, presedintele Fundatiei Politehnica.

„Imnul Universitatii Politehnica este asadar inca un pas in suita elementelor de identificare a institutiei de invatamant superior care trece printr-o perioada de rebranding. Dupa evenimentele de pana acum, vor urma si altele, care vor continua acest drum dar care, deocamdata, vrem sa le pastram ca pe niste surprize …” a declarat Prof.univ.dr.ing. Marius-Emil Otesteanu , Prorector al Universitatii Politehnica din Timisoara.

Autorii imnului sunt foarte multumiti de colaborarea cu conducerea Universitatii Politehnica din Timisoara, dar si de rezultatul muncii lor. Recunosc insa ca a fost nu doar o incantare, ci si o munca ce a presupus imens de multa presiune, pentru ca stiau ca trebuie sa creeze ceva ce tine de o imagine coplesitoare si, totodata, au avut ocazia sa faca istorie.

„Am simtit ca textul nu-mi apartine, ci s-a nascut din momentele minunate petrecute alaturi de oamenii pe care i-am avut alaturi” crede Marian Odangiu, autorul versurilor.

Cat despre partea muzicala, aceasta are propria ei poveste, fiind o fuziune a doua concepte reprezentative pentru Universitatea Politehnica din Timisoara.

„ Am incercat  sa fuzionam partea de traditie, partea academica cu tineretea studentului de aici, elanul lui, dorinta si ambitia lui de a deveni ceva in viata. Pentru tinerete, ambitie, elan am zis sa introducem elemente moderne si instrumente din apanajul pop rock, instrumente muzicale electrice, chitari acustice, baterie, bas, keyboard, iar la partea de traditie sunt suflatori, alamuri, instrumente de corzi, timpan, percutie – specifice unui imn, voci academice. Inceputul si finalul sunt tratate in cheia academica iar de la strofa intai pana la coda, la final, este o crestere progresiva care duce inspre muzica moderna.” a explicat compozitorul Ilie Stepan.

A rezultat astfel o piesa asa cum si-au dorit autorii, usor cantabila, usor de retinut dar si cu o incarcatura emotionala profunda.

Partitura originala a fost inmanata conducerii Universitatii Politehnica din Timisoara, pentru a fi pastrata la loc sigur, alaturi de alte marturii importante ale prestigiului si traditiei unei institutii de invatamant superior emblematice.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. penibil, parca ar fi un cantec ceausit ceva in genul cantarea romaniei singura diferenta e ca din versuri lipeste slavirea partidului si cel mai iubit fiu al poporului

 2. Jalnic, jenibil rău, sună atât de comunist. Dacă ăsta e branding/rebranding, atunci plecați în Coreea de Nord.

 3. De ce n-au făcut un concurs studenţesc pe tema asta? „Imnul” e penibil pentru anul în care a fost prezentat. Aştept un răspuns inteligent din partea studenţilor actuali sau chiar a absolvenţilor.

 4. Ce pila mea e cu maneaua asta comunista?

 5. Primii 7 ani sunt grei
  Pana ajungi in anul 3….

  Asta o sa ramana imnul poli forever

 6. Corectie: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca are imnul ei de „ceva mai multa vreme”; aceasta se intoneaza la orice manifestare oficiala.