Opinia Timisoarei

A fost inchis un camin pentru oamenii strazii din Timisoara. Controale la azilele de batrani din tot judetul. Video

TIMISOARA. Dupa ce la Bucuresti au fost descoperite ”azilele groazei”, in care batranii cazati acolo erau batjocoriti, umiliti si tinuti in conditii greu de imaginat, in Timis, prefectul Mihai Ritivoiu a organizat o comisie si, de luni, a pornit sa verifice caminele si azilele unde sunt cazati batrani, copii au chiar oameni ai strazii.

Un astfel de camin, unde se cazeaza persoane fara adapost, a fost inchis temporar in urma primelor verificari.

CITESTE SI: Cat de mult vrea sa schimbe administratia Fritz Piata Victoriei? Fara ‘solemnitate ursuza’, dar cu ‘plantatii de la scuar la crang urban’, ‘se va urmari dizolvarea spatialitatii de coridor si formarea locurilor care favorizeaza adunarea grupurilor de oameni, zabava’. Primaria Timisoara a lansat concursul de solutii pentru modernizare 

Este vorba despre caminul care apartine Fundatiei Timisoara ’89 din zona Freidorf.

”In aceasta dimineata am emis ordinul de constituire a unei comisii mixte prin care toate centrele rezidentiale pentru batrani, copii si persoane cu dizabilitati de pe raza judetului Timis sa fie controlate. Vor participa toate institutiile cu abilitati in acest sens, de la DSP; Protectia Consumatorului, DSV, Agentia de Plati si Inspectie Sociala si pana la ISU, Politie si Politia Economica (…) Chiar in acest moment, una din cele 3 comisii mixte scrie un proces verbal prin care se inchide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Oprea, nr.24, Fundatia Timisoara ’89, ce-i drept, este un centru care gazduieste persoane fara adapost. s-au constatat probleme majore și centru va fi oprit. Inteleg ca nu exista autorizatie ANSVSA pe bucatarie, probleme de igiena”, a declarat Mihai Ritivoiu.

Oamenii internati aici vor fi preluati de alte centre sau de spitale.

”Persoanele vor fi relocate la alte centre sau daca este cazul la unitati spitalicesti. In acest moment identificam solutii, avem o celula de criza care lucreaza la nivelul prefecturii. As dori sa mai adaug faptul ca pe langa caminul de lux unde sunt pe mii de euro cazati batranii si e si bine ca exista. Noi le verificam pe toate. eu am venit aici fara sa stiu unde vin, este un camin de dimensiuni mai mici, nu am vrut sa mergem nici la cel mai mare, poate nici la cel mai mic. De tinut cont ca toate aceste centre de rezidenta primesc bani si bani frumosi de la institutiile statului pentru aceste servicii. 4000 – 6000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacientilor si de mai multe conditii. Sunt bani frumosi la mijloc si nu putem pe banii nostri sa ne batem joc”, a adaugat Ritivoiu.

Potrivit prefectului, 45 de persoane sunt internate aici.

”Capacitatea este de 45 de persoane. Nu știu câte persoane erau acum la fata locului. Stiu ca cele cu regim pentru persoane fara adapost se cazeaza si in cursul dupa-amiezii, serii, nu stau toata ziua acolo”, a mai spus Ritivoiu.

Petru Iliesu, directorul Fundatiei Timisoara ’89, a explicat ca toate neregulile constatate vor fi remediate in doua-trei zile, acestea fiind unele minore.

”Controlul a fost in urma cu doi sau trei ani. Nu se fac controale, va dati seama ce implica asta? Acum e un hei rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu tin de micile deficiente pe care le au unii si altii, ci tin de insuficienta centrelor. Asta e marea problema.
Sunt bolnavi proveniti de la Gataia, nu au voie sa ii tina decat o anumita perioada de timp, ce facem cu oamenii astia? Acum vorbim de relocare. Spuneti-mi unde se va face o relocare. Mergeti la toate centrele din Timisoara si vedeti ca nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru ca nu exista suficiente centre.
Unde se duce un tanar de 27 de ani cu retard psihic si alte afectiuni psihice, unde se va duce el dupa 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislatie.

Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred ca sunt lucruri atat de grave pentru ca s-au gasit poate patru kilograme intr-un congelator de… ratacite acolo
Ne-au dat o suspendare pana la momentul in care noi remediem, dar noi in 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie sa le actualizam. Nu puteam functiona, daca nu aveam licenta. Avem si decret de utilitate publica. E prima organizatie umanitara infiintata in Romania. Lucrurile nu sunt asa de grave. Trebuie facute niste actualizari ale situatiei, trebuie sa ajungem la zi”, a declarat Petru Iliesu.

Batranii din camin au fost transferati temporar la Lipova.

VIDEO: George Stefanita

In total, 112 centre si azile vor fi verificate, in Timis.

”Avem o situatie cu 112 centre in acest moment, iar la final o sa avem exact situatia, cate sunt private. Majoritatea sunt private, cu exceptia centrelor de la Directia pentru Protectia Copilului si persoanelor defavorizate, respectiv centrele sociale ale primariilor, majoritatea sunt centre private ale unor asociatii, fundatii care primesc bani. In momentul in care o comunitate locala nu poate sa isi gestioneze singura aceste servicii, are prea multe cereri, atunci externalizeaza aceste servicii. Asta s-a intamplat si la Bucuresti, asociatii si ONG-uri care iau banii si au grija de oameni”, a mai subliniat prefectul de Timis.

UPDATE: Amenzi de aproape 30.000 de euro si un camin pentru oamenii strazii inchis. Bilantul primei zile de controale in centrele si azilele pentru copii, batrani si nevoiasi, la Timisoara. Video

Exit mobile version