A fost inaugurata ecluza de la Sanmihaiu Roman. Se poate trece cu vaporasul de la Timisoara catre granita cu Serbia. Urmeaza amenajarea punctului de trecere a frontierei pe Bega. Video

TIMISOARA. A fost redata oficial in folosinta ecluza din cadrul nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, prin care in viitor ar putea trece vaporase care sa faca legatura intre Timisoara cu Serbia.

CITESTE SI: Mesajul lui Dominic Fritz pentru timisorenii care vor sa se debranseze de la Colterm

Dupa ani de zile in care s-a lucrat intens la reabilitare nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, a venit si momentul in care vaporasele pot trece prin stavilarul de langa Timisoara. Inaugurarea a fost facuta in prezenta oficialilor de la Apele Romane Banat.

S-a plecat de la Timisoara cu vaporasele Glad si Huniade, iar dupa aproape 40 de minute, cele doua au andocat in ecluza de la Sanmihaiu Roman. Odata ce s-a inchis poarta dinspre Timisoara, a inceput evacuarea apei pentru a fi adusa la nivelul de dincolo din cealalta parte. Operatiunea dureaza aproximativ 20 de minute.

In timp ce apa era adusa la nivelul corespunzator, s-a taiat panglica si ecluza a fost inaugurata prin spargerea a doua sticle de sampanie, asa cum se procedeaza la lansarea la apa a navelor.

Va reamintim, repararea si repunerea in valoare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman s-a facut cu bani europeni, cu fonduri de la bugetul national, de la Apele Banat si Consiliul Judetean Timis.

Intreg proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ are o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane, iar cealalta partii sarbe.

Partenerii sarbi in proiect au finalizat la randul lor repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Totodata, au terminat pista de biciclete pana la granita, astfel ca, dupa deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Pentru a putea fi reluata navigatia, mai sunt cativa pasi de facut: realizarea semnalizarii costiere pe sectorul cuprins intre Timisoara si frontiera de stat cu Republica Serbia, respectiv amenajarea punctului de trecere frontiera pe apa.

Chiar daca ecluza a fost finalizata, navigatia pana in Serbia nu va fi deocamdata posibila, deoarece trebuie sa mai realizeze un punct de trecere al frontierei, a carui amenajare ar putea incepe in acest an. In proiectul de buget pe acest an, Consiliul Judetean Timis a prevazut suma de 1 milion de lei pentru ”Construire punct de trecere naval si pietonal de pe Canalul Bega, amplasat pe teritoriul UAT Uivar – lucrari de executie, servicii supervizare, taxe, etc”.

Recent, consilierii judeteni au aprobat documentatia tehnico-economica, faza Studiu de Fezabilitate (SF) cu principalii indicatori tehnico-economici pentru aceasta investitie.

Sistemul constructiv va fi realizat din structura in cadre din beton armat (grinzi si stalpi) cu grinzi de fundare si piloti din beton armat, cu planseu din beton armat monolit . Inchiderile se vor realiza din zidarie de caramida cu goluri verticale si cu fatada ventilata. In axul D/2-3 (in zona scarii) se va realiza un perete cortina. Invelitoarea va fi de tip terasa necirculabila. Apele pluviale de pe acoperis se vor colecta prin coloane interioare. Fatadele vor fi imbracate cu termosistem din vata bazaltica plata cu placi din fibrociment, iar soclul retras va fi termoizolat cu polistiren extrudat de mare densitate pentru prevenirea deformatilor din lovituri accidentale. Tamplariile exterioare constau in: tamplarii din aluminiu si geam termopan finisate in culoarea gri. Compartimentarile interioare din gips carton – se vor realiza din structuri metalice realizate din otel zincat CW/UW 100 mm cu umplutura din vata bazaltica si dubla placare cu placi din gips carton rezistente la foc pe fiecare fata a peretelui. Sistemul folosit trebuie sa fie unul agrementat si sa contina toate componentele sistemului”, se arata in proiectul de hotarare aprobat de consilierii judeteni.

Compartimentarea pe nivele va fi astfel: la parter este prevazuta camera de control, biroul operativ, centrala termica, tabloul general, camera pentru servere, grupuri sanitare pentru vizitatori (barbati si femei), dar si pentru personal. La primul etaj vor fi: camera de audiere, o camera de arest cu grup sanitar, o camera azilanti pentru femei si copii, o camera de azilanti pentru barbati, dar si grupuri sanitare. La etajul al doilea vor fi: birou pentru dispecerat, birou pentru vama, birou pentru capitania de port, birou pentru seful punctului de trecere a frontierei, grup sanitar si oficiu. La etajul al treilea, cel retras, sunt prevazute: o camera tehnica pentru panourile fotovoltaice si o camera de control.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Anonim spune:

  Cati taietori de paglica . Toti pacalicii astia politici apar ca paduchele in frunte cand cu greu a fost realizat ceva . Nesimtitilor pentru asta sunteti platiti sa faceti ceva pentru cei care au pus stampila la vot pe voi . Am ramas cu metehne ceausiste . Afara nu se mai taie atatea pangici ca la noi si merge treaba muuult mai bine . Ce ar insemna ca fiecare la locul lui de munca cand face ceva sa taie o paglica ?

 2. Jan spune:

  Dar ecluza de la Uivar în ce stadiu este ??

 3. Mihaiu spune:

  Sunt curios cati amatori de calatorie vor fi. Ca o placere nu va fi sa stai cateva ore pe vaporetto si sa admiri malurile Begaului ca sa ajungi de la Timisoara la Beograd.
  Cred ca o calatorie dus face cam 5-6 ore, plus inapoi….. uite ca a trecut ziua.
  PS. Sper sa nu fie ambuteiaze la punctul de trecere al frontierei.