Președintele SUA, Donald Trump, i-a informat pe liderii europeni despre discuția cu liderul rus Vladimir Putin.
Vom continua să-l sprijinim pe Volodimir Zelenski, a fost concluzia participanților la discuție, noteaza stiripesurse.ro.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a lăudat pe Donald Trump pentru ceea ce numește „eforturile sale neobosite” de a obține un armistițiu.
Ea a declarat că a fost informată despre apelul telefonic al președintelui SUA cu Vladimir Putin. Informați au mai fost președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, președintele finlandez Alexander Stubb și cancelarul german Friedrich Merz.
„Este important ca SUA să rămână implicate. Vom continua să-l sprijinim pe Volodimir Zelenski pentru a realiza o pace durabilă în Ucraina”, a precizat Ursula von der Leyen.
Vladimir Putin a refuzat sa dispuna incetarea imediata a focului
Președintele rus Vladimir Putin a susținut, după convorbirea avută luni cu președintele american Donald Trump, că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina sunt „pe drumul cel bun” și că Moscova este pregătită să colaboreze cu Kievul la un „memorandum” privind un „viitor acord de pace”, dar a refuzat să dispună o încetare imediată a focului.
Putin a estimat luni că discuțiile cu Ucraina sunt pe „calea cea bună” după convorbirile de vineri de la Istanbul, când a avut loc prima întâlnire directă între ucraineni și ruși de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în urmă cu mai bine de trei ani.
Contactele „între participanții la această reuniune și la negocieri în general au fost reluate. Acest lucru arată că suntem pe drumul cel bun”, a declarat liderul de la Kremlin, imediat după convorbirea telefonică avută luni seară cu omologul american Donald Trump.
Putin spune ca i-a mulțumit lui Trump pentru că a susținut reluarea discuțiilor directe între Moscova și Kiev și a afirmat totodată că Trump a remarcat „sprijinul Rusiei pentru pace”, deși întrebarea-cheie rămâne cum să se avanseze spre pace. Astfel, el s-a declarat „pregătit să colaboreze” cu Ucraina pentru elaborarea unui „memorandum” privind „un posibil tratat de pace”, dar a insistat că „trebuie eliminate cauzele profunde” ale conflictului.
„Am convenit cu președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este pregătită să lucreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace, care să definească o serie de poziții, cum ar fi, de exemplu, principiile de soluționare, calendarul unui posibil acord de pace”, a mai afirmat Putin, într-o declarație acordată jurnaliștilor în stațiunea Soci de la Marea Neagră.
„Dacă se ajunge la acorduri corespunzătoare, atunci ar putea exista o încetare a focului”, a declarat Putin, adăugând că discuțiile directe dintre Rusia și Ucraina „oferă motive să credem că suntem, în general, pe calea cea bună…. Aș dori să remarc faptul că, în ansamblu, poziția Rusiei este clară. Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele principale ale acestei crize. Trebuie doar să determinăm cele mai eficiente modalități de a ne îndrepta spre pace”, a spus Putin.
TIMIS. Aquatim continuă lucrările de întreținere ale propriei rețele de distribuție, și oprește apa timp de 6 ore într-un oraș din Timiș.
Miercuri, 21 mai, între orele 9-15 se va întrerupe furnizarea apei în Recaș pentru lucrări de mentenanță la Stația de Tratare.
Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, Aquatim recomandă clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.
TIMISOARA. Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara i-a primit în Aula Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Ceremonia s-a desfășurat în prezența conducerii universității, a reprezentanților clubului SCM-USV Timișoara, a membrilor echipei, a cadrelor didactice, a studenților și a unor invitați din administrația locală și comunitatea sportivă timișoreană.
Fiecare dintre rugbyști a fost recompensat cu o diplomă de excelență.
„Această festivitate nu este doar un prilej de a onora o victorie sportivă, ci și un moment de reflecție asupra valorilor comune pe care le împărtășim: muncă susținută, disciplină, solidaritate și dorința de a atinge excelența. Câștigarea Supercupei României de către echipa SCM-USVT nu este doar o reușită sportivă remarcabilă, ci și o dovadă concretă a potențialului uriaș al colaborării dintre instituții dedicate formării și performanței. În numele comunității academice a USVT, transmit felicitări sincere tuturor jucătorilor, antrenorilor, staff-ului tehnic și conducerii clubului. Suntem onorați să fim parte activă din acest proiect de succes, care demonstrează că performanța sportivă și excelența academică nu doar că pot coexista, ci se pot potența reciproc. Universitatea noastră va continua să susțină educația prin sport, să sprijine performanța sportivă, oferind echipei de rugby SCM-USVT un cadru solid de susținere și colaborare, atât pe plan competițional, cât și instituțional.”, a spus prof. univ. dr. Alin Cosmin Popescu, rectorul USVT.
Festivitatea a fost completată de proiecția unui film cu cele mai importante momente ale meciului în care SCM Timișoara a obținut trofeul, la finalul lunii martie.
Antrenorul principal al echipei, căpitanul și alți membrii din conducerea clubului împreună cu reprezentantul Primăriei Timișoara, au rostit scurte alocuțiuni în care au subliniat importanța susținerii venite din partea mediului universitar, respectiv impactul formativ al unei astfel de colaborări asupra dezvoltării integrale a sportivilor.
Vă reamintim, la sfârșitul lunii martie, SCM Timișoara a câștigat prima Supercupă a României din istorie, după ce a trecut cu 29-28 de Dinamo București.
În prezent, formația timișoreană, după 7 meciuri în Liga Națională de rugby, ocupă locul 4, cu 22 de puncte.
În perioada 2-6 iunie 2025, la Timișoara va avea loc Școala de vară de terminologie (TSS – Terminology Summer School), organizată de TermNet (International Network for Terminology), în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).
Cu o tradiție de peste 30 de ani, TSS este cea mai importantă școala de vară de terminologie la nivel internațional, care se adresează studenților (masteranzi și doctoranzi), cadrelor didactice și profesioniștilor a căror activitate cotidiană presupune utilizarea și gestionarea terminologiei de specialitate în diverse domenii de activitate (comunicare, traducere, localizare, marketing, medicină, IT etc.).
Școala de vară se desfășoară în format hibrid (fizic și online), în limba engleză, iar cei interesați pot opta pentru participare fizică sau online, precum și pentru un anumit număr de zile de participare (min. 1, max. 5). Opțiunile de participare la TSS 2025 sunt disponibile aici: https://shop.termnet.eu/shop. Persoanele interesate își pot rezerva locul până la 25 mai 2025.
Toți participanții din România vor beneficia de o reducere de 75%, cu codul TSS-local.
Informații suplimentare despre TSS 2025, se pot obține accesând următorul link: https://shop.termnet.eu/.
Persoană de contact: Annamaria Kilyeni ([email protected])
TIMISOARA. Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizeză joi, 22 mai 2025, orele 10.00- 15.30, în Sala Banat a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22 (etaj I) o conferință dedicată viitorului surselor regenerabile și al stocării energiei în România.
Eveniment de referință pentru sectorul energetic, conferința se dorește a fi o platformă de dialog între experți, factori de decizie și reprezentanți ai mediului de afaceri interesați de tranziția energetică, tehnologii verzi și soluții de stocare a energiei.
Sunt așteptați să participe specialiști ai operatorilor sistemelor de surse regenerabile de energie, investitori în surse regenerabile de energie, consultanți fiscali și juridici specializați în domeniu, companii care prestează servicii pentru utilizatorii activi (prosumeri), cadre universitare, cercetători din domeniul energetic.
Se vor aborda tematici de interes privind:
Aspecte de reglementare legislativă și fiscală pentru susținerea dezvoltării proiectelor de energie din surse regenerabile și stocare;
Aspecte legislative pentru susținerea dezvoltării producției de hidrogen în România, ultimele măsuri;
Scheme de finanțări rambursabile si nerambursabile pentru proiectele de tehnologii din sursele regenerabile de energie și BESS (battery energy storage system);
Rentabilitatea investițiilor în domeniul surselor regenerabile de energie;
Recuperarea contravalorii surplusului de energie electrică debitată de prosumatori în SEN.
Rezultate așteptate:
Clarificarea impactului legislației europene asupra dezvoltării sectorului
Identificarea barierelor juridice care împiedică integrarea energiei verzi și propuneri de soluții concrete
Facilitarea unui dialog activ între autorități, investitori, operatori și furnizori de tehnologii
Promovarea mecanismelor financiare și instrumentelor de piață pentru accelerarea investițiilor
Formularea unor recomandări pentru îmbunătățirea cadrului normativ în vederea atingerii obiectivelor de decarbonare și independență energetică.
În deschiderea conferinței vor adresa mesaje de salut:
Ion LUNGU, Președinte CNR-CME
Florica CHIRIȚĂ, Președinte CCIA Timiș
Ruben LAȚCĂU Viceprimar al Municipiului Timișoara
Sándor BENDE, Președinte, Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților
Gabriel ANDRONACHE, Vicepreședinte ANRE
Prof.dr.ing. Ștefan KILYENI, Universitatea Politehnica Timișoara
Viorel TUDOSE, Director General GETICA 95
Zoltán NAGY-BEGE, Director responsabil pentru Piețele de Energie, CIGA Energy
Discuțiile din cadrul panelului vor fi marcate de prezența unor specialiști de marcă din domeniu.
Conferința se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, urmată de un prânz de afaceri.
Mai multe informații despre eveniment, teme de discuție, speakeri și modalitatea de înscriere sunt disponibile accesând linkul:
https://cnr-cme.ro/events/sursele-regenerabile-si-stocarea-energiei-prezent-si-viitor/
Persoană de contact: Cristina COROIAN, Consultant Cameral CCIAT, tel. 0256 490771, e-mail: [email protected]
Background information
Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), unul din membrii fondatori ai organizației mondiale Consiliul Mondial al Energiei, a avut de-a lungul timpului contribuții substanțiale în elaborarea politicii energiei din țara noastră și în promovarea intereselor românești în străinătate.
Misiunea CNR-CME este dezvoltarea energetică durabilă în România, prin utilizarea eficientă a resurselor de energie de toate formele.
CNR-CME ce reunește în prezent un număr de peste 350 de membri colectivi și individuali, are drept scop integrarea activă a politicilor energetice din România în opțiunile și tendințele majore care se manifestă pe plan mondial.
TIMIS. Cupa României în Timiș a ajuns în faza sferturilor de finală, iar printre echipele rămase în competiție se află deținătoarea trofeului, o grupare de liga a V-a și una din al VI-lea eșalon valoric. Duelurile din această fază a întrecerii încep marți.
Juventus Pișchia, formație de liga a VI-a, va primi vizita celor de la Pobeda Dudeștii Vechi. Gazdele sunt locul al doilea în prima serie din divizie, cu 40 de puncte, și au ajuns în această fază a întrecerii după ce au trecut cu 6-0 de CS Utvin, 3-1 de Flacăra Parța. În optimile de finală, Juventus a trecut de 5-1 de Cocoșul Orțișoara, reușind una dintre cele mai clare victorii ale acestei faze.
Pobeda Star Bîșnov a intrat în întrecere în 16-imile de finală, când s-a impus cu 7 – 5 de Tormac, pentru ca în optimi să învingă cu 3-2 colega de serie din Liebling. Echipa din Dudeștii Vechi este pe locul 13 în campionat și are a 3-a cea mai slabă apărare din serie.
Al doilea meci al zilei de marți se joacă pe stadionul Știința, unde CSU UVT primește vizita deținătoarei trofeului, Gloria Moșnița Nouă. Studenții sunt pe locul al treilea în campionat, și au ajuns în sferturi după ce au eliminat Unirea Jimbolia și liderul Ligii a IV-a, CSM Lugoj.
De cealaltă parte, Gloria nu are un sezon prea reușit, fiind abia pe locul 11 în campionat. Moșnițenii au ajuns în sferturi fără să fi primit gol, după ce au trecut de Viitorul Sacoșu Turcesc, cu 5-0, iar în optimi au învins cu 2-0 pe terenul echipei din Belinț.
În partidele din campionat studenții au câștigat cu 3-1 în turul campionatului, iar în retur, la Moșnița, s-a încheiat indecis, 1-1.
Miercuri, la Pesac, gruparea de Liga a V-a din localitate primeste vizita celor de la AS Gelu. „Șoimii” sunt pe locul 5 în seria a III-a, cu 40 de puncte, iar în sferturile Cupei au ajuns după ce în primul tur au trecut cu 5-0 de Știința Lovrin. În 16-imile de finală, Pesacul a învins cu 7 – 1 Unirea Uivar, iar în optimi a învins cu 5-2 pe AS Recaș.
AS Gelu este pe locul 14 în campionat, antepenultimul, cu 18 puncte. În Cupa României a depășit în 16-imile de finală pe AS Petroman, după executarea loviturilor de departajare, iar în optimi a învins-o cu 4-0 pe CSO Deta.
Derby-ul acestei faze a Cupei se va disputa la Giarmata, acolo unde Millenium o primește pe CS Sânandrei Carani, colega din Liga a IV-a. Cele două se vor întâlni de fapt de două ori în această săptămână, deoarece la finele acesteia este programată și partida din campionat.
Millenium a ajuns în sferturi după ce a eliminat ASU Politehnica Timisoara II și Progresul Ciacova, ultima la scor de tenis, 6-3.
CS Sânandrei Carani este a doua în campionat și s-a calificat în sferturi după ce a învins cu 5-0 pe terenul echipei din Checea, și cu 3-2 pe cel al Unirii Sânnicolau Mare. În partida tur din campionat, Sânandreiul a câștigat cu 4-0.
Și cele două meciuri de miercuri tot de la ora 18:00 sunt programate.
Nicușor Dan s-a întâlnit luni cu Ilie Bolojan, iar peste o săptămână ar putea avea loc plenul reunit al Parlamentului pentru ceremonia de învestire.
Până atunci, președintele ales urmează să invite partidele la consultări pentru formarea noului Guvern. Nicușor Dan a declarat că își dorește un executiv format din partidele pro-europene, PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, și l-a indicat pe Ilie Bolojan drept propunerea sa pentru funcția de premier.
„O să fie mai multe discuții pe dosarele pe care trebuie să ni le transmitem, Am discutat foarte mult de deficit și cum putem să ieșim din asta”, a spus Nicusor Dan.
Întrebat dacă a început negocieri pentru viitorul guvern, Nicusor Dan a răspuns: „I-am cerut, evident, dumnealui este președintele interimar al PNL, i-am cerut opinia despre cum trebuie să fie guvernul„.
Întrebat dacă a vorbit cu cei din PSD, el a spus: „Haideți să așteptăm ședința PSD, să vedem care este direcția”. „Sunt sunt niște discuții tehnice pe care trebuie să le am, pe chestiunile specifice de apărare și de asemenea, pe chestiunile specifice financiare, de deficit”, a mai spus el.
Până la depunerea jurământului în Parlament, noul președinte ales, Nicușor Dan, mai are de trecut câțiva pași procedurali. În primul rând, Curtea Constituțională trebuie să valideze cel de-al 2-lea tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit informațiilor Digi24, ședința judecătorilor CCR ar putea să aibă loc miercuri, cel târziu joi de dimineață. Sunt câteva zile la dispoziție și pentru depunerea unor eventuale contestații, iar apoi ar urma să vină o decizie finală. După validare, trebuie să se organizeze ceremonia de depunere a jurământului în Parlament, iar acest lucru s-ar putea întâmpla, cel mai probabil, luni, aceasta fiind propunerea venită dinspre Parlament.
După ce va depune jurământul, noul președinte va trebui să convoace partidele la consultări și să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Nicușor Dan a spus în repetate rânduri că îl va propune pe Ilie Bolojan, dar componența viitorului guvern rămâne deocamdată incertă.
TIMISOARA. Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara, pentru a permite efectuarea unor intervenții de relocare a rețelei de termoficare.
Astfel, marți, între orele 08:00 și 18:00, va fi întreruptă furnizarea apei calde de consum la PT 30, PT 31, PT 48, PT 48A și la Spitalul Clinic Municipal, ca urmare a solicitării societății VERTATEL INTERNATIONAL S.R.L., pentru finalizarea lucrărilor de relocare a rețelei de termoficare din zona Piața 700 – City Business Centre – str. C. Brediceanu, necesare proiectului „Modernizarea liniei ferate Timișoara Est – Ronat Triaj”.
Zone afectate: Gheorghe Lazăr, Borsec, Franz Liszt, Amforei, Circumvalațiunii, Intrarea Umbroasă, Teiului, Burebista, Ioan Perlea, Traian Novac.
Călin Georgescu a transmis primul său mesaj după rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale.
Fostul candidat, susținător al lui George Simion, a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip în care le transmite românilor că „România nu e pierdută, e doar rănită” și îi îndeamnă să se ajute și să se ierte reciproc: „Iertați-vă unii pe alții, îmbrășișați-vă unii pe alții, ajutați-vă unii pe alții”.
„Dragii mei, victoria luminii nu va fi decisă niciodată prin alegeri, ci va fi generată din inimi aprinse care nu renunță, din suflete care nu se vând și din conștiințe trezite. În aceste nouă luni am răspuns împreună unei chemări. Am fost împreună într-o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu. O lucrare care până la final s-a dovedit a fi o cernere, mai presus decât o trezire.
Am ales să fim statornici și neclintiți pentru adevăruri nepieritoare în suflet. Credința noastră strămoșească, familia creștină, libertatea lăuntrică și demnitatea. Demnitatea înseamnă că mai presus de dreptatea personală să alegem pacea. Că doar pacea ne aduce liniștea și timpul pentru vindecare. Așa încât, iertați-vă unii pe alții, îmbrățișați-vă unii pe alții, ajutați-vă unii pe alții. România nu e pierdută, e doar rănită”, a transmis, printre altele, Călin Georgescu într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.
„Protejatul sau”, asa cum il numea pe George Simion, care a pierdut alegerile, a plecat luni dimineata devreme cu avionul spre Cluj Napoca, insotit de un om de afaceri dezvoltator imobiliar.
La scurt timp după mesajul lui Călin Georgescu, luni dupa-amiaza, George Simion a postat un videoclip în care îi îndeamnă pe români „să nu abandoneze lupta”. Candidatul AUR spune că a primit numeroase mesaje de la susținătorii săi cu privire la existența unor „probe despre fraude”.
„Mulțumesc, domnule președinte Călin Georgescu, pentru mesajul pe care l-ați transmis. Vom continua neabătut, cu onoare, cu hotărâre și cu energie. Sunt mult peste cinci milioane de români care au arătat că nu se vând, care merită fiecare strop de energie pe care am pus-o în această luptă pentru poporul român. Mi-ați scris foarte mulți că există probe despre fraude. Le așteptăm. Să știți că fiecare om din secția de vot a fost acolo cu onoare și nu a participat la vreo fraudă — atât oamenii AUR, cât și cei POT, precum și observatorii. Nu avem semnale majore, dar dacă ni le trimiteți, vom face toți pașii procedurali necesari”, a transmis George Simion.
Deși a ieșit pierzător în cursa pentru Cotroceni și și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Nicușor Dan aseară, George Simion spune că „E doar o bătălie — n-am pierdut războiul” și își îndeamnă susținătorii „să continue lupta”.
„Ați răspuns unei chemări și, de aceea, vă cer, împreună cu toată mișcarea suveranistă, să nu abandonați lupta. Am văzut imagini îngrijorătoare cu voi plângând, tăindu-vă pașapoartele — nu trebuie să ne tăiem pașapoartele, ci trebuie să luptăm pentru România din inima noastră. Vă chem să învingem frica prin iubire. Vă chem să aderați la mișcarea suveranistă, să participați în această luptă. E doar o bătălie — n-am pierdut războiul. Putem face mult mai mult. Este momentul să nu deznădăjduim, ci să fim statornici. Unirea face puterea! Continuăm până la capăt”, a mai spus candidatul AUR.
Candidatul independent Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un total de 53,60% din voturile românilor. George Simion, candidat AUR la prezidențiale, a obținut 46,40% din voturile exprimate de cetățeni
TIMIS. Este alerta de vreme rea in mai multe localitati din judetul Timis. Meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu.
Atenționarea este valabilă până la orele 15.00, ale zilei de luni, însă e posibil să fie prelungită. Sunt anunțate ploi torențiale și vânt puternic. Ar putea cadea pana la 40 l/mp, iar in unele zone sa bata si grindina.
Sunt vizate localitățile: Recas, Costeiu, Topolovatu Mare, Belint, Bethausen, Balint, Ghizela, Brestovat, Bara si Secas.
UPDATE: Au fost emise alerte RO-Alert pentru prevenirea populatiei.
Leul se apreciază şi la cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României luni, 19 mai 2025, până la 5,0315 lei/euro.
Moneda europeană a scăzut la 5,0315 lei/euro, faţă de 5,1033 lei/euro, cursul anunţat vineri, 16 mai 2025, de Banca Naţională.
JPMorgan a declarat luni că victoria în alegeri a lui Nicușor Dan, reduce riscul politic în perspectivă și că o retrogradare a ratingului suveran sub nivelul de investiții este acum o preocupare mai mică.
Gigantul bancar de pe Wall Street și-a ajustat previziunile în urma rezultatelor din turului 2 al alegerilor de duminică, afirmând că se așteaptă acum la o „devalorizare moderată” a leului. Potrivit unei informări, banca estimează un curs de 5,10 lei pentru un euro până la sfârșitul trimestrului al doilea și 5,25 lei până la sfârșitul anului, anunță economica.net.
Euro sa scăzut la 5,02 lei pe piaţa interbancară (ora 10.45 a.m.), după ce ieri, 18 mai 2025, ziua alegerilor prezidenţiale, moneda europeană a oscilat între 5,09 lei – 5,10 lei.
„Aprecierea leului era anticipată pentru că ne-a trecut un glonț pe la ureche și ne aștepta o criză extrem de gravă dacă nu ieșeaau la alegeri forțele pro europene. Acest fapt demonstrează că piețele financiare au apreciat corect atunci când au depreciat leul după primul tur și acum au determinat aprecierea lui”. Este de așteptat ca și ROBOR să scadă chiar de astăzi 19 mai 2025, chiar dacă este greu de apreciat deocamdată până la ce nivel. Probabil și randamentele yieldurilor vor scădea, iar bursa a deschis astazi pe verde complet. Riscul de downgrade a ratingului României a scăzut, chiar dacă rămâne ridicat, în așteptarea reformelor.”, spune Adrian Codirlașu, președinte CFA România.
TIMIȘOARA. Acum 4 ani, administrația Fritz anunța că Timișoara va avea primul său Buget Participativ din istorie. Pe scurt, o suma de bani, nu foarte mare, avea să fie alocată pentru proiecte punctuale, propuse și votate de către cetățeni. Prima selecție a avut loc în 2022, urmând ca pentru ceea ce aveau să aleagă timișorenii demersurile să înceapă și chiar să se implementeze un an mai târziu.
Așadar, au fost votate planuri în 2022, 2023 și 2024, pentru a fi duse la bun sfârșit, în principiu, în anii următori.
Din 39 de proiecte declarate câștigătoare, în toți acești ani, au fost finalizate 9
În multe cazuri se caută încă soluții, în altele s-a decis gruparea unor proiecte similare într-unul singur, pentru o mai bună gestionare, susțin reprezentanții primăriei, iar în cazul altora e greu de estimat când s-ar putea încheia.
În general, dintre propunerile timișorenilor, au fost declarate câștigătoare toalete în parcuri, spații verzi, piste de biciclete, locuri de joacă, sisteme de supraveghere video, reparații de trotuare.
Unde s-au dus voturile locuitorilor Timișoarei și ce s-a ales de ele
Pentru 2022, Bugetul Participativ prevăzut a fost de 3 milioane de lei.
8 proiecte gândite de timișoreni pentru cartierele lor au fost declarate câștigătoare.
1. Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cele mai des folosite). Detalii AICI
2. Treceri de pietoni mai sigure! Detalii AICI
3. Păduri urbane miniaturale. Detalii AICI
4. Toalete publice în parcuri. Detalii AICI
5. Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi. Detalii AICI
6. HUB EDUCAȚIONAL COMUNITAR INCLUZIV Școală-Familie-Comunitate. Detalii AICI
7. Laboratorul digital. Detalii AICI
8. Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu. Detalii AICI
Dintre acestea, reprezentanții Primăriei Timișoara au declarat pentru opiniatimisoarei.ro că 6 sunt implementate sau aproape realizate: Laboratorul digital de la liceul Moisil în 2023, Treceri de pietoni mai sigure pe strada Musicescu, în 2023, Toalete în parcuri (cea din Parcul Carmen Sylva/Doja a fost renovată complet și branșată la rețeaua de apă în 2023, cea din Parcul Botanic a fost renovată în 2024, cea din Parcul Pădurice e într-o etapă birocratică, de predare în vederea intabularii), Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete cel mai des folosite în 2023 (coborarea bordurilor), Păduri urbane miniaturale în 2023 și Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu în 2024.
Cât privește HUB EDUCAȚIONAL COMUNITAR INCLUZIV Școală-Familie-Comunitate, la Scoala 30, municipalitatea a dotat cabinetul de robotică în 2023, iar proiectul va fi finalizat în 2025, fiind alocate fonduri către unitatea de învățământ pentru achiziție dotări sală de sport, dotări sală senzorială, sală multimedia, spun reprezentanții primăriei.
Dotarea școlilor cu dulăpioare pentru elevi va fi finalizat în 2025, dau asigurări pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții administrației.
În 2023, Bugetul Participativ a crescut la 4,2 milioane lei.
12 proiecte propuse de cetățeni au fost declarate câștigătoare.
1. Amenajare spațiu recreere Balta Lacului. Detalii AICI
2. Restaurare EchoPeisagistică Lunca Aurora-Lacul Balaurul. Detalii AICI
3. Întinerirea Complexului Studențesc. Detalii AICI
4. Amenajare teren multisport și zonă relaxare Ciarda Roșie. Detalii AICI
5. Facilitarea mersului cu bicicletă în Timișoara. Detalii AICI
6. Cartier Plopi: reabilitare corp clădire ”Școala mică” (faza expertize și DALI). Detalii AICI
7. Zona Lunei Vrea Parc Verde. Detalii AICI
8. Parc Kuncz – dezvoltarea unei zone recreative pentru locuitorii zonei Kuncz – etapa 1. Detalii AICI
9. Parc de joacă pentru copii și loc de recreere pentru vârstnici – Taborului (Ronaț). Detalii AICI
10. Ecogradina 13 – Șagului-Steaua-Fratelia. Detalii AICI
11. Sistem de supraveghere pentru toată zona Polonă. Detalii AICI
12. Reparații trotuar stradă Polonă. Detalii AICI
Dintre acestea doar 2 au fost realizate până acum. Este vorba despre Părculețul din zona Lunei și Reparații trotuar strada Polonă, spun reprezentanții Primăriei Timișoara.
Despre celelalte 10 rămase, în unele cazuri, susțîn reprezentanții administrației, „e nevoie, pe lângă analiză din punct de vedere tehnic și financiar, și de verificări privind situația juridică și patrimonială a terenurilor. Totodată, unele proiecte necesită investiții, cu toate etapele necesare – fezabilitate, proiectare și execuție. Pentru a accelera procedurile, municipalitatea a grupat proiectele similare, astfel încât să fie pregătită și lansată o singură procedură de achiziție publică. Parcurile solicitate de comunitățile de pe străzile Taborului, Constantinescu (amenajare spațiu recreere Balta Lacului) și Zefirului se numără printre proiectele grupate pentru care în perioada imediat următoare (final de mai – început iunie 2025) va fi lansată licitația pentru servicii Studiu de Fezabilitate + Proiect Tehnic„.
La Ecogradina 13 – Sagului Steaua Fratelia lucrările de reparații vor fi executate vara asta.
Intinerirea Complexului Studențesc e un proiect în implementare împreună cu Universitatea Politehnică, iar cei de la UPT pregătesc tema de amenajare.
Amenajarea terenului multisport și zona de relaxare în Ciarda Roșie e abia în faza de elaborare a Planului Urbanistic Zonal.
Pentru Facilitarea mersului cu bicicleta în Timișoara (montarea de kituri de reparatii pe diferite rute) se caută soluții tehnice.
În Cartierul Plopi, la Reabilitare corp clădire Școală Mică totul e încă în etapă de elaborare de documentații.
Sistemul de supraveghere pentru zona Polonă e inclus în proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere video existent pe raza Municipiului Timișoara, alături de alte locații, iar în prezent se află în derulare procedura de realizare a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
În 2024, Bugetul participativ a fost stabilit la 4 milioane de lei, iar banii împărțiți în mod egal celor 8 zone ale orașului, câte 500.000 pentru fiecare.
19 proiecte propuse de timișoreni au fost declarate câștigătoare.
1. O oază verde pentru copiii noștri – stradă Armoniei. Detalii AICI
2. Proiect pilot de înverzire a străzilor pietonale din Cetate. Detalii AICI
3. Reamenajarea Parcului pentru Copii de pe Strada Ismail. Detalii AICI
4. Zona Lunei vrea Loc de Joacă. Detalii AICI
5. Micro-pădure urbană în cartierul Fabric. Detalii AICI
6. Zona Lunei: extindere supraveghere video în zona parcului și a locului de joacă. Detalii AICI
7. Panouri – Cititor de viteză și afișarea vitezei pentru zone pietonale și școli. Detalii AICI
8. Ciarda Roșie are nevoie de spații verzi. Detalii AICI
9. Oază de relaxare pentru tinerii din zona Braytim. Detalii AICI
10. Parcul Regina Maria, amenajarea unui spațiu de lectură precum și completarea spațiului sportiv cu mese de ping-pong și tenis cu piciorul. Detalii AICI
11. Îmbunătățire mobilitate persoane nevăzătoare, persoane în fotoliu rulant și copii în cărucior zona Martirilor – Liceul Iris. Detalii AICI
12. Pistă nouă de biciclete pentru Timișoara; Parcul Adolescenței- Str. Diaconu Coresi. Detalii AICI
13. Decorarea cu mozaic ceramic a jardinierelor de beton și a scărilor de acces – Pod Michelangelo – Parcul Rozelor. Detalii AICI
14. Protejarea spațiilor verzi dintre blocuri (str. Victor Vlad 13 și 16). Detalii AICI
15. Parc Fratelia. Detalii AICI
16. Toaletă publică pentru copii și părinți în parcul Clăbucet. Detalii AICI
17. Modernizare Parc Tiroliane – parc calistehnics pe malul Begăi (Splaiul Titulescu). Detalii AICI
18. Refacere/amenajare trotuar pe str. Johann Sebastian Bach. Detalii AICI
19. Repararea fântânilor din Parcul Botanic. Detalii AICI
Dintre acestea, unul singur a fost desăvârșit, deocamdată, și anume Micro-pădurea urbană din Cartierul Fabric.
„Pentru accelerarea implementării au fost grupate pentru a fi executate pe noul contract de întreținere spații verzi și reparații (licitația e în curs) următoarele proiecte: Oază de relaxare pentru tinerii din zona Braytim, Parcul Regina Maria – amenajarea unui spațiu de lectură și dotarea cu mese de ping pong și tenis cu piciorul, Dotarea cu mozaic ceramic a jardinierelor de beton și a scărilor de acces Pod Michelangelo și Proiectul pilot de înverzire a străzilor pietonale din Cetate„, spun reprezentanții Primăriei Timișoara.
Aceștia vin cu precizări legate și de celelalte planuri care ar putea fi duse la bun sfârșit în 2025 sau în anii următori.
Îmbunătățirea mobilității pentru persoane nevăzătoare, persoane în fotoliu rulant și copii în cărucior în zona Martirilor – Liceul Iris va fi inclusă în programul anual de reparații.
Pistă nouă de biciclete Parcul Adolescenței – stradă Diaconu Coresi e în etapă de proiectare.
Refacere trotuare pe stradă Johann Sebastian Bach e în execuție de la începutul lunii mai, iar cei de la Societatea Drumuri Municipale estimează că va dura cam 2-3 luni, dacă vremea va fi bună. Pe lângă trotuare, va fi refăcut parțial și carosabilul, căile de acces auto și aleile pietonale.
Refacerea fântânilor din Parcul Botanic se va face tot după ce primăria va avea desemnată firma de întreținere spații verzi.
Oază verde de pe stradă Armoniei va fi realizată în campania de plantări de toamna.
Reamenajarea Parcului pentru Copii de pe stradă Ismail este la stadiul de elaborare a documentației.
Zona Lunei vrea Loc de Joacă e în etapă de evaluare a statutului juridic și patrimonial în privința garajelor care trebuie demolate pentru amenajare.
Spațiile verzi în Ciarda Roșie vor fi și ele realizate la campania de plantări de toamna.
Protejarea spațiilor verzi dintre blocuri (str. Victor Vlad 13 și 16), spun reprezentanții primăriei, este în curs de implementare și va fi blocat accesul mașinilor pe zona verde prin montarea unor elemente de piatră.
Zona Lunei: extindere supraveghere video în zona parcului și a locului de joacă este la fel ca cel de pe Polonă, în proiectul de extindere la nivel de oraș, pentru care se realizează documentatia.
Parcul din Fratelia mai așteaptă. Se evaluează, deocamdată, terenurile.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a promulgat legea care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc şi cea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, decretul pentru promulgarea Legii privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român şi decretul pentru promulgarea Legii privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional.
CCR a respins, în martie, sesizările AUR, POT şi SOS România la Legea privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional şi la Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român. Legile au fost adoptate de Parlament în februarie şi atacate la CCR de AUR, POT şi S.O.S România.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan afirma, după ultima şedinţă CSAT, că speră ca în luna iunie întreg pachetul de legi care aduce la zi legislaţia în domeniul apărării şi permite Armatei României să se pregătească corespunzător, să fie în vigoare.
TIMISOARA. Trei medalii în probele individuale și una în concursul pe echipe. Acesta este bilanțul cu care CSM Timișoara a încheiat Campionatele Naționale de juniori, concurs rezervat sportivilor sub 20 de ani.
Andreea Bodea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la categoria 59 de kilograme, în timp ce alți doi colegi au luat argintul la „Naționalele” ce au avut loc la Călărași.
Diana Ședer a încheiat pe locul al doilea la 57 de kilograme, iar în competiția băieților Adrian Aradian a luat argintul în întrecerea de la 70 de kilograme.
Ultima medalie a venit în clasamentul cluburilor, unde CSM Timișoara a terminat tot pe locul al doilea.
TIMIȘOARA. Finalizată cu chiu cu vai în vara anului trecut, lucrarea de la Pasarela Gelu-Crizantemelor nu a fost recepționată nici până acum, întrucât, în urma verificărilor, au fost identificate mai multe probleme, iar constructorul a fost obligat să le remedieze pe propria cheltuială, transmite Primăria Timișoara.
Administrația Fritz anunță că refuză să facă recepția și va cumpăra o expertiză tehnică independentă.
„Expertiza este necesară ca urmare a apariției unor semnale privind deficiențe la unele elemente de reazem ale structurii.
În baza expertizei tehnice, se vor stabili cu exactitate natură și cauza deficiențelor, dacă este vorba despre o eroare de proiectare sau de execuție, precum și soluțiile tehnice necesare pentru remedierea acestora. Până la clarificarea tuturor aspectelor și remedierea completă a deficiențelor, Primăria Timișoara nu va recepționa lucrarea„, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Vechea pasarelă din cartierul Iosefin, construită în 1949, a fost demolată, iar în loc a fost realizat un pod pietonal nou. Ar fi trebuit să fie gata în 6 luni, însă termenul a fost depășit în mai multe rânduri, astfel că lucrarea s-a încheiat cu întârziere mare in mai anul trecut.
Noua pasarelă care asigură legătura între străzile Gelu și Crizantemelor, peste canalul Bega, a costat peste 12 milioane de lei (TVA inclus), bani de la bugetul local.
Victoria candidatului independent Nicuşor Dan în cursa pentru funcţia de preşedinte al României este primită bine de investitori în contextul în care Bursa de Valori a deschis luni în creştere, în timp ce costurile de împrumut ale statului s-au redus, arată datele ZF.
Pe piaţa valutară interbancară presiunea s-a diminuat, astfel că leul se apreciază cu 1% faţă de euro după câteva zile de volatilitatea accentuată. Pe piața interbancară, luni dimineata, la scurt timp după deschidere, un euro era cotat la 5,03 lei, în scădere cu 1,31% . Vineri, Banca Națională stabilise un curs oficial de 5,1033 lei pentru un euro.
BNR va anunţa la ora 13:00 cursul oficial. Este de asteptat ca tot de atunci să coboare si la casele de schimb, unde, de la 5.15 lei pentru un euro a scazut deja la 5.10.
Indicele principal BET, care urmăreşte celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de Valori, a deschis în creştere cu 3,1% la 17.282 şi îşi continuă astfel saltul început vineri când a urcat cu 3,14% pe fondul optimismului investitorilor de după alegerile prezidenţiale.
Costurile de împrumut ale României sunt în scădere. Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a coborât luni sub 7,9%, în recul cu 0,5 puncte procentuale, ceea ce semnalează o încredere mai mare a investitorilor în economia locală. Contextul politic nou şi apetitul pentru risc contribuie la această evoluţie.
Mai mult, indicele ROBOR la 3 luni a scazut in prima zi dupa rezultatul alegerilor prezidentiale, de la 7,39% la 7,26%.
Mai multe pe ZiarulFinanciar.ro
UPDATE: Cursul anuntat de BNR. Cu cat scade euro dupa rezultatele din Alegerile Prezidentiale
TIMIȘOARA. Șoferii care circulă pe șoselele din vestul țării sunt avertizați că pe mai multe drumuri naționale se fac diferite intervenții în această săptămâna, iar în unele zone s-ar putea forma cozi din pricina restricțiilor temporare impuse în aceste zile.
➡️ DN 68A Coșava – Margina – tratare tasări locale, lucrări desfășurate și pe parcursul nopții; trafic pe 1/2 cale până vineri, 23 mai, ora 12;
➡️ DN 69 Timișoara – Arad – frezare și reparații; ruta alternativă: A1;
➡️ DN 57 Lățunaș – limită jud. TM/CS – reciclare in situ;
➡️DN 7, Toc, jud. Arad – ranguire versant; trafic alternativ, cu scurte opriri ale circulației de luni-vineri;
➡️ DN 66 Merișor și Petroșani – înlocuire rosturi dilatație;
➡️DN 58 Reșița – Caransebeș – frezare și așternere covor asfaltic (foto);
‼️ ATENȚIE: ↪️ Restricții de trafic de marți până joi (20-22 mai) pe DN 7, Valea Mureșului, între Lipova și Ilia, pentru trecerea ultimului transport agabaritic către Termocentrala Mintia”, transmit reprezentantii DRDP Timisoara.
Liderul AUR, George Simion, și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale și a venit cu un mesaj de felicitare pentru Nicușor Dan.
„Aș vrea să-l felicit pe contracandidatul meu, Nicușor Dan, a câștigat alegerile. A fost voința poporului român. Vreau să mulțumesc celor peste 5 milioane de români care și-au pus încrederea în mine. Nu îi voi dezamăgi”, a spus George Simion
„Am fost singuri împotriva unui sistem, singuri împotriva tuturor. E timpul să continuăm lupta noastră”, a transmis George Simion.
„Vă rog să nu abandonăm. Mergem până la capăt, chiar dacă e greu să simțim acest gust amar al înfrângerii. România și poporul român trebuie să fie pe primul loc”, a spus Simion.
George Simion a recunoscut spre seară că a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Nicușor Dan. Într-o declarație făcută la grupul parlamentar AUR din Parlament, Simion susține că aceste alegeri reprezintă doar începutul.
George Simion inițial a revendicat victoria în alegeri. Ulterior, prim-vicepreşedinte AUR, Marius Lulea, a recunoscut victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale în fața lui George Simion.
Romanii au ales drumul european. Nicuor Dan este noul presedinte al Romaniei. La o prezență de 11.641.866 de votanți, câștigătorul alegerilor prezidențiale avea nevoie de cel puțin 5.820.934 de voturi.
CITESTE SI: George Simion s-a declarat presedinte al Romaniei: Voi fi presedintele tuturor romanilor
La ora 23.58, Nicușor Dan a depășit această bornă, devenind oficial câștigătorul alegerilor prezidențiale.
„E victoria voastră, să știți. A mii și mii de oameni care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă.
Ce ați făcut ca societate săptămânile aceastea e extradordinar.
E victoria voastră!
România începe, începând de mâine, o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre d-voastră, are nevoie de specialiști care să se implice în politici publice, de oameni în societate civilă, de oameni noi în politică.
România va avea un nou președinte, dar președintele ăsta în echilibrul de putere va avea nevoie în continuare de sprijinul voastru, al societății.
Un mesaj pentru cei care au pierdut azi: întregul nostru respect pentru cei care au avut o altă opțiune azi și au avut o altă opțiune în turul I. Avem de construit o Românie împreună, indiferent de opțiunile fiecăruia.
Mulțumesc românilor din diaspora care s-au implicat atât de mult în campania aceasta electorală.
Mulțumesc românilor din Basarabia, și celor din R. Moldova, și celor din diaspora. Îi asigur că România va fi tot timpul acolo alături de ei și de parcursul lor european.
Să continuăm să credem în România și, de mâine, la muncă!.”, a spus Nicusor Dan.
Candidatul independent a reușit să obțină un scor impresionant în România și să recupereze și din diferența din diaspora. După numărarea a 92,4% dintre voturi, Nicușor Dan a atins pragul celor 5.821.000 de voturi care reprezintă 50%+1, necesar pentru a deveni președinte.
Nicușor Dan a reușit să convingă o majoritate a alegătorilor să-i acorde încrederea pentru un mandat de cinci ani la Cotroceni. Nicușor Dan a intrat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale după ce a reușit să obțină 1.979.767 din voturi (20,99%), cu 247.388 provenind din diaspora.
Cu o carieră construită între matematică, activism civic și administrație locală, noul președinte vine cu un profil diferit față de predecesorii săi. Mesajele sale au vizat necesitatea unui stat funcțional, reformarea administrației publice și întărirea instituțiilor democratice. În programul său electoral se regăsesc propuneri precum reorganizarea teritorială a țării, reforma sistemului electoral și selecția strictă a judecătorilor Curții Constituționale.
După încheierea alegerilor prezidențiale 2025 urmează o perioadă de tranziție, în care președintele ales își va pregăti echipa și va începe discuțiile cu partidele parlamentare pentru viitorul guvern.
UPDATE: Rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale 2025, turul 2: Nicușor Dan a câștigat cu 53,60%. Simion – 46,4%.
Primarul Capitalei a câștigat detașat votul din țară, în timp ce contracandidatul său a obținut cele mai multe voturi din diaspora.
Rezultatul în străinătate:
George Simion – 55,86 % (voturi 912.553)
Nicușor Dan – 44,14 % (voturi 720.996)
Rezultatul în România:
Nicușor Dan – 55,16 % (voturi 5.445.052)
George Simion – 44,84 % (voturi 4.426.247)
TIMISOARA. E finalizata numaratoarea voturilor in alegerile prezidentiale, la Timisoara si in judetul Timis.
La Timișoara, în urma centralizării datelor, candidatul independent Nicușor Dan a obținut 69.19% din voturi, în timp ce contracandidatul său George Simion (AUR) a obținut 30,81%.
În județ, la Timișoara, in zona periurbană, dar și comune/orașe precum Sânnicolau Mare, Bogda, Bethausen, Lugoj și Otelec au votat pentru Nicușor Dan, în timp ce în celelalte localități câștigător a fost George Simion.
La nivelul Timisului, Nicusor Dan a obtinut 58,37% dintre voturi, in vreme ce George Simion a adunat 41,63% din optiuni.
Diferenta de voturi dintre cei doi este de 62.077 in Timis. Cum s-a votat in fiecare localitate, gasiti AICI.
Prezenta la vot in Timis a fost de 59,52%.
La nivel national, dupa numararea a peste 10 milioane de voturi, Nicusor Dan conduce cu aproape 900.000 de voturi.