A doua opinie medicala gratuita – drept al pacientului

În România conform studiilor Institutului Naţional de Diagnostic unul din zece pacienţi primeşte un diagnostic greşit, iar peste jumătate dintre pacienţii români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient. Anomaliile sistemului legislativ din domeniul medical se răsfrâng în mod negativ asupra pacienţilor, iar consecinţele sunt, de cele mai multe ori, dramatice.

Mai exact, în cazul Legii nr.46/2003 cadrul legislativ nu poate fi aplicat din cauza lipsei normelor metodologice. Astfel la articolul 11 din Legea nr.46/2003, se prevede că, citez: ’’Pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală.” Fireşte, pacienţii ar trebui să beneficieze de acest drept gratuit, în baza contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate. Doar ca, aşa cum arătam mai sus, lipsa normelor de aplicare a Legii nr.46/2003 îl privează pe pacientul român de a doua opinie medicală, iar dacă doreşte să o obţină este nevoit să apeleze la clinici private, suportând costurile acestei noi investigații.

Cel mai des a doua opinie este cerută în cazul afecţiunilor grave, din sfera bolilor cardiovasculare, neurologice şi oncologice. În Franţa a doua opinie medicală este un serviciu inclus în pachetul de bază al asiguraţilor, iar în Marea Britanie, medicii de familie lucrează în echipă, pentru a exista cel puţin două opinii atunci când stabilesc un diagnostic.

În România, Ministerul Sănătății nu a întreprins niciun demers pentru a-i informa pe români cu privire la drepturile pe care le au, astfel că pe fondul lipsei de informare, mulţi nu apelează la o a doua opinie medicală.
Având în vedere faptul că în România mai puţin de 1% dintre pacienți solicită o a doua opinie medicală din cauza lipsei de informare și preocupare a Ministerului Sănătății, SOLICITAM doamnei Ministru următoarele:

1. Care este stadiul elaborării normelor metodologice astfel încât Legea nr. 46/2003 să devină cât mai urgent aplicabilă?

2. Când vor beneficia pacienţii români, efectiv şi gratuit, de acest drept prevăzut de lege şi care vor fi măsurile concrete pe care le veți lua pentru informarea pacienţilor privind dreptul de a solicita gratuit o a doua opinie medicală?

Realizat la comanda PMP CUI  41190004

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.