A doua opinie gratuita pentru probele de biopsie in cazul unei suspiciuni de boala pulmonara interstitiala difuza, la Spitalul Victor Babes Timisoara

TIMISOARA. Echipa multidisciplinara de specialisti a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, care oferea pana acum o a doua opinie gratuita a evaluarii imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstitiala, analizeaza, din aceasta saptamana, si probele de biopsie. Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier si nu necesita conditii speciale de transport.

Clinica de Pneumologie din cadrul unitatii sanitare este Centru de Referinta privind Patologia Interstitiala Pulmonara Difuza, certificat de Ministerul Sanatatii inca din 2019. Echipei de pneumologi si radiologi care ofereau a doua opinie gratuita, pe baza rezultatelor investigatiilor imagistice si a altor documente medicale, i s-a alaturat si un medic anatomopatolog specializat in afectiunile pneumologice, care analizeaza probele bioptice.

“Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite sa “rafinam” rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretari mai detaliate. De exemplu, aflam cat de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, insa, nevoie de fragmente de tesut din plaman. Recomand ca acestea sa fie trimise impachetate intr-un bloc de parafina, dar in conditii obisnuite de transport. in acest mod, pot fi facute retaieri din segmentul tesutului prelevat, obtinandu-se in final una sau mai multe „lame de microscopie” ce vor fi supuse unei examinari anatomo patologice cu un microscop performant care, mai departe, indica diagnosticul histopatologic.
Practic, coloratia speciala, pe care o obtinem in urma analizei, pune in evidenta anumite modificari in patologia interstitiala difuza. Totodata, rezultatul histopatologic cu coloratii speciale ne poate arata si daca exista infectii cronice, chiar daca analizele de laborator sunt negative”, spune dr. Gheorghe-Emilian Olteanu – medic specialist anatomie patologica – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Probele de biopsie vin in completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical si al investigatiilor functionale pe care le-a efectuat pacientul. Toate aceste date se pot incarca in platforma online https://www.pidsecondopinion.ro/, pusa la dispozitie gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacientii cu pneumopatii interstitiale.

In principal, noi ne adresam medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstitiala difuza, dar vor o a doua opinie din partea unor specialisti care lucreaza intr-un centru de referinta pentru aceasta patologie complexa. Pe platforma noastra, care este securizata, se completeaza un formular cu datele de autentificare. Apoi, se introduc informatiile clinice ale pacientului si, intr-o sectiune separata, investigatiile imagistice. Odata probele de biopsie ajunse la colegul meu anatomopatolog, ele sunt analizate si vin in completarea informatiilor medicale obtinute anterior. in comisia multidisciplinara sunt discutate toate elementele si apoi stabilim un diagnostic pe care il prezentam pacientului sau medicului curant al acestuia. Totodata, oferim, pe langa opinia medicala, si recomandari de investigatii suplimentare, dar si monitorizare”, spune asist. univ. dr. Daniel Traila – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...