Noutati :

A crescut pretul si incearca inca o data sa gaseasca o firma care sa faca reparatiile in Curtea de Onoare din Bastionul Theresia la Timisoara. Licitatie de 650.000 de euro

27 iunie, 2022 - 12:48 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. O noua incercare pentru completarea unui proiect mai vechi al Consiliului Judetean Timis. Odata cu lucrarile de reparatii ce se fac la Bastionul Theresia in acest an de catre CJT, Muzeul National al Banatului vrea sa transforme fosta cafenea din Curtea de Onoare, construita in 2010, in spatiu pentru expozitii. Pentru aceasta a lansat o licitatie in martie incercand sa gaseasca o firma care sa se ocupe de reabilitare. Nimeni insa nu s-a aratat in primavara interesat sa faca lucrarea.

Acum, reprezentantii muzeului au majorat suma, de la 1.916.911 lei fara TVA, adica aproape 460.000 de euro cu TVA,  la 2.734.621 lei fara TVA, adica aproximativ 650.000 de euro, si au relansat licitatia.

Conform documentatiei postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, trebuie amenajat atat la interior, cat si la exterior corpul E (din mijlocul curtii, unde candva a functionat o cafenea), trebuie refacute accesele exterioare, rampele, dar si iluminatul, amplasate un monument comemorativ centenar si un totem. La finalul acestor interventii, zestrea Muzeului National al Banatului se va imbogati cu o expozitie permanenta a personalitatilor banatene.

Planul de reabilitare prevede si refacerea canalizarii, intrucat spatiul interior a fost deja inundat de doua ori. Se vor inlocui geamurile actuale cu sticla securizata, cu pretectie la razele UV, care vor asigura o buna izolare fonica, si se va proceda si la o recompartimentare pentru a se castiga un spatiu tehnic, suprafata construita la demisol fiind de aproape 570 de metri patrati.

Vor trebui curatate pardoselile si dalele de piatra, peretii, tavanele si stalpii de mucegai, refacute toaletele, instalatiile electrice, termice si de ventilatie, sistemul de evacuare a apei de ploaie si menajere.

In documentatie este prevazuta si o instalatie de lasere ce se vor putea proiecta pe fatada Bastionului Theresia.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 11 iulie.

Va reamintim, in paralel cu demersul Muzeului National al Banatului, Consiliul Judetean Timis face o serie de reparatii la Bastionul Theresia, sa pregateasca imobilul simbol al orasului pentru momentul in care Timisoara devine capitala culturala a Europei. Contractul incheiat cu firma Constructim, singura care s-a prezentat la licitatie, este de 1.495.052 de lei fara TVA, adica sub 400.000 de euro cu TVA.

Se fa reparatii la pavajul din piatra naturala, la platformele pietonale din lemn, sa fie retencuite anumite zone si sa fie curatate zidurile. Conform planului, vor fi schimbate corpurile de iluminat si innoite o parte dintre instalatiile electrice si sanitare si vor fi amenajate spatiile verzi din Curtea de Onoare a Bastionului.

Toate aceste lucrari care se fac sub atenta supraveghere a unui specialist in reabilitare monumente istorice ar trebui sa dureze cel mult 3 luni.

Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timisoarei care a supravietuit pana azi, alaturi de fragmentele de zid din Parcul Botanic si din Calea Alexandru Ioan Cuza.

Ravelinul Depozitului de Proviant, asa cum se numea initial, a fost construit intre 1730 si 1735.

In jurul anului 1745 din dorinta de a aduce un omagiu imparatesei de la acea vreme, denumirea bastionului s-a schimbat in Maria Theresia.
Dupa cucerirea Timisoarei de catre habsburgi in 1716, Cetatea Timisoarei a fost refacuta in intregime in stil Vauban, intre 1723 si 1765, cand suprafata acesteia s-a marit de 10 ori. Bastioanele aveau 3 randuri de ziduri si intarituri despartite intre ele de santuri adanci, cele din exterior fiind pline cu apa in permanenta, iar cele interioare doar la nevoie. Accesul in Cetate se facea prin 3 porti: Viena, Petrovaradin si Transilvania.
In 2019, Bastionul Theresia a fost reabilitat printr-un amplu proiect pe fonduri europene. In acest moment, adaposteste temporar Muzeul Banatului, spatii comerciale, restaurante, biblioteci si asociatii culturale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. abia ce a fost renovata acum cativa ani de consiliul judetean

  2. Asta e o alta lucrare făcută de PNL =PSD de mântuială și numai cu furaciune pe bani multi. Acum o fac sa fure din nou. ,fain nu noi plătim că prosti taxe și impozite . PNL = PSD = hotie

  3. Bastonul Therezia a fost reabilitat in 2019 printr- o amplă lucrare di fonduri europene. Iata ca in Romania se pot fura si bani europeni . După numai 3 ani o nouă lucrare.

    • Bastionul a fost reabilitat în perioada 2008–2010.