94 de ani de la infiintarea Ripensiei Timisoara, primul club de fotbal profesionist din Romania

TIMISOARA. 21 octombrie este o zi importanta in istoria fotbalului timisorean, dar si a celui romanesc.

In aceasta zi, in 1928, era semnat certificatul de nastere al Ripensiei Tiimisoara, iar Muzeul National al Banatului a vrut sa aminteasca timisorenilor de clubul ros-galben care a dominat fotbalul din tara noastra in perioada interbelica.

La 21 octombrie 1928, intr-o sala a Primariei din Timisoara, erau puse bazele clubului de fotbal Ripensia Timisoara. Formatia va marca o premiera in fotbalul romanesc, fiind prima echipa profesionista de fotbal din tara. Din pricina acestui fapt, „Ripi” nu a putut evolua in nicio competitie oficiala pana in 1932, atunci cand s-a organizat primul campionat cu echipe profesioniste„, scriu reprezentantii Muzeului National al Banatului din Timisoara.

La un an dupa inscrierea in competitie, Ripensia castiga primul titlu national din istoria sa, dupa o victorie cu 5-3 acasa si o remiza alba in deplasare, cu Universitatea Cluj. Au urmat alte 4 titluri de campioana in 1935, 1936 si 1938.

Ripensia a fost de asemenea prima echipa care a castigat Cupa Romaniei, in editia din 1934, dupa o dubla victorie, tot in fata Universitatii Cluj: 3-2 la Timisoara si 5-0 in returul disputat pe fostul stadion Onef, din Bucuresti.

O alta premiera pe care clubul timisorean a venit la 10 ani de la infiintare, in 26 iunie 1938, in Cupa Europei Centrale. Ripensia trecea cu 3-0 de marele AC Milan, devenind astfel prima echipa romaneasca ce invingea puternica echipa italiana. In returul de la Milano, timisorenii erau invinsi cu 3-1, insa eliminau gruparea rosso-nera.

Cei mai reprezentativi jucatori din echipa Ripensiei au fost William Zombory, Rudolf Kotormany, Vasile Deheleanu, Rudolf Burger, Silviu Bindea, Stefan Dobay, cel din urma fiind considerat cel mai bun jucator al vremii. Dupa doar 20 de ani Ripensia dispare din peisajul fotbalistic romanesc, lasand insa un blazon incarcat, fiind considerata echipa cea mai de succes din anii ’30„, transmite Muzeul National al Banatului.

Dupa al doilea razboi mondial, clubul timisorean a intrat in declin. Din pricina problemelor financiare, a organizarii comuniste a sportului, Ripensia ajunge mai intai in Divizia B, apoi in C si in 1948 dispare, fiind absorbita de Electrica Timisoara.

In 2012, Ripensia a renascut, fiind organizata pe modelul „socios” cu membri asociati, care platesc anual o cotizatie. Echipa a fost inscrisa in ultima divizie din tara noastra, liga a VI-a, iar de atunci a promovat in fiecare sezon.

In stagiunea 2013-2014 a mai bifat o premiera, devenind primul club de liga a V-a din istorie care elimina o formatie de prima liga din Cupa Romaniei. Ripesia trecea cu 2-1 de Universitatea Cluj, intr-un meci din 16-imile Cupei Romaniei, devenind si prima grupare de la acest nivel care ajunge in optimile intrecerii knock-out.

La finele sezonului 2016-2017, Ripensia incheia pe primul loc in seria a IV-a a ligii a treia, la un punct de CSM Scolar Resita, si promova in divizia secunda. In prezent Ripensia evolueaza tot la nivelul ligii secunde, iar dupa 10 etape este pe locul 18, cu 8 puncte.

Foto: Muzeul National al Banatului, digi24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. STADION ????

  2. Da.
    Da. Ripensia a fost o echipa care a făcut cinste Timișoarei.