Pana la 6.000 de lei amenda pentru nemernicia celor care mazgalesc fatadele proaspat renovate din Timisoara. Artistii, ‘vanati’ de politistii locali

TIMISOARA. Este o adevarata provocare sa renovezi fatada unei cladiri istorice in Timisoara. Costa enorm, iar procedurile birocratice ii aduc la disperare pe proprietari. Si, dupa ani de munca si cheltuieli, cand reusesc cu greu sa scoata la lumina bijuteriile de arhitectura ale orasului, iar acestea devin o incantare, proprietarii se trezesc ca nemernici cu pretentii de artisti in graffiti mazgalesc zidurile proaspat vopsite.

CITESTE SI: Alti copaci taiati in numele modernizarii si padure de stalpi de iluminat pe Bulevardul Cetatii, la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video 

De regula actioneaza la adapostul intunericului. Protejati de cate o gluga si inarmati cu spray-uri cu vopsea, ‘ataca’ fatadele imobilelor si fie scriu mesaje la foc automat si dispar, fie ‘livreaza’ cate o… opera mai elaborata care sa acopere o suprafata cat mai mare de zid.

Pe unii politistii locali reusesc sa-i prinda si sa-i traga la raspundere. Multi insa scapa nepedepsiti.

De o luna si jumatate, s-au inasprit amenzile pentru cei care murdaresc peretii pentru a-i descuraja. Sanctiunea poate ajunge pana la 6.000 de lei.

Potrivit Legii 61/1991, este interzisa imprimarea de insemne, inscrieri, desene sau imagini, fara drept, prin orice mijloace, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, precum si deteriorarea prin orice mijloc a acestora. Trebuie mentionat faptul ca la finalul lunii august a acestui an, prin Legea 260/2022, s-au adus o serie de modificari la Legea 61/1991 in ceea ce priveste prevederea referitoare la actele de graffiti, inclusiv legate de cuantumul sanctiunii, care s-a modificat, fiind acum intre 3000 si 6000 lei. De asemenea, este prevazut si faptul ca in cazul savârsirii acestei contraventii se dispune sanctiunea complementara a obligarii inlaturarii de catre contravenient a inscrierilor, insemnelor sau desenelor, cu redarea starii initiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, dupa caz. De asemenea, bunurile care au servit la savârsirea contraventiei sunt supuse confiscarii„, explica pentru opiniatimisoarei.ro Daniela Seracin, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Timisoara.

De la inceputul anului, agentii au reusit sa prinda 6 nesimtiti care au magalit ziduri de cladiri din Timisoara.

Politistii locali au depistat anul acesta sase tineri care au desenat pe cladiri, garduri, alte bunuri publice sau le-au deteriorat prin astfel de mijloace. In cazul acestora, sanctiunile au fost intre 100 si 500 de lei, fiind constatate inainte de intrarea in vigoare a noilor modificari„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro purtatorul de cuvant al Politiei Locale Timisoara Daniela Seracin.

FOTO: Forum STPT

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce mutre de cretin au votantii nostri. Noroc ca sunt multi.

    • Imi pare rau, dar majoritatea acestor hartisti sunt aia de incaseaza ajutoare sociale. Aia de la USR merg la munca si nu au timp de asa ceva. Si vrei sa zici ca primarul, si el USR-ist, acuma amendeaza sustinatorii?
      Aici sunt pesedistii, hauristii, care vor sa arate ce „dobitoci” sunt.

      • daca USR-istii merg la munca si n-au timp de prostii, inseamna ca vomitatu tau pe net iti este jobul de la Dominic? Ca asta faci toata ziua :))))))))))))))))) Cu cat va platesc usereii sa ziceti ca-s grozavi? Ca m-as baga si eu… sau ii nevoie de carnet de membru de partid?

      • O ipocrizie mai mare ca asta nu auzi in mod normal. USR-sitii vostri cuminti fac panouri MUIEre pe 100 000 de euro, de asta nu mazgalesc cladiri.

  2. Nu inteleg de ce in tara asta nu se insapresc legile 🙁 pentru asa ceva sa ai o luna de zile la parnaie , daca te prind a doua oara faci 3 luni plus amenda. La fel pentru aruncatul pe jos al chistoacelor de tigari si altor gunoaie sa fie deasemenea pedepsiti, un popor needucat se educa prin legi aspre , clar aplicate nu doar asa de ochii lumii. Nu mai dau in partide ca toti sunt la fel ( gunoaie ) plus ca nu dau 2 bani pe noi , tot astept un reprezentat al usr ului in zona Traian sa discutam de ce zona nu se dezvolta asa cum ni s-a promis.

  3. Si vandalii homeless care scot din tomberoane sa caute numa drq stie ce de arata zona pubelelor devastata.. cu aia nu se ace nimik?

  4. Arhitectul cu „bianala” care a împodobit trotoarele cu dunga galbenă, nu a fost sancționat contravențional? Are măcar o plângere penală?