Model de spada africana, de la inceputul secolului trecut, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Vizitatorii care vor trece pragul Muzeului National al Banatului in luna octombrie, pe langa expozitiile de exceptie, vor putea vedea si una dintre piesele din colectia Muzeului.

Este vorba despre o spada sudaneza de tipul Kaskara, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceptului celui de-al XX-lea.

Spada de tipul Kaskara este o arma caracteristica Sudanului, Darfurului, Ciadului si Nubiei – o arma alba cu lama dreapta si lunga, avand tais pe ambele muchii si un varf ascutit. Garda sa prezinta brate drepte, cu aspect cruciform. Manerul din lemn este imbracat in piele, la fel ca teaca, iar in partea superioara prezinta un cap evazat de forma unui disc.

Teaca spadei Kaskara era fixata de o curea din piele si purtata peste umar, pe spate, dar de cele mai multe ori era tinuta sub brat, cu manerul inainte.

In traditia sufista islamica, Kaskara era un simbol al puterii spirituale si al legitimitatii, al maretiei si puterii. Aceasta spada a fost utilizata in procesiuni religioase si la dansurile ritualice.

O particularitate importanta a spadelor Kaskara rezida in bogatia inscriptiilor caligrafice de pe suprafata lamelor, in tipul ”thuluth”, o versiune caligrafica creata de oficialul persan Muqlah Shirazi. Exista insa foarte multe spade Kaskara cu lame bogat inscriptionate cu texte ”thuluth”, dar cu taisul neascutit – cum este si cazul spadei din colectia muzeului timisorean – ceea ce a dus la multe dezbateri privind utilizarea acestor piese pe campul de lupta. Puternica influenta religioasa islamica sufista in Sudan a facut ca aceste piese sa joace un rol important in procesiunile si ritualurile religioase ale perioadei respective, iar in lupte aceste piese erau utilizate pe post de talismane ori stindarde„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Spada are o lama de 65 cm, un maner de 15 si o teaca de 66,5 cm. Arma este realizata din otel, alama, cu maner din lemn imbracat in piele si a fost realizata prin forjare, gravare si batere.

In ceea ce priveste datarea spadei din colectia muzeului, avand in vedere ca piesa in cauza nu este o arma propriu-zisa, ci obiect ceremonial, poate chiar suvenir realizat in anii de dupa inlaturarea islamistilor sudanezi de la putere, datarea ei se incadreaza intre sfarsitul sec. al XIX-lea si primele decenii ale sec. XX„, spun reprezentantii Muzeului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.