La aproape 2 ani de la semnarea contractului, in sfarsit, incepe sa se faca lumina in Botanic, la Timisoara. Se inchide parcul si pornesc lucrarile pentru instalarea sistemului de iluminat

TIMISOARA. In mai 2020, un proiect european in valoare de aproape 4 milioane de lei a fost semnat de Primaria Timisoara pentru instalarea unui nou sistem de iluminat public in Parcul Botanic. Unul inteligent, ce va putea fi dirijat din Centrul de Monitorizare a Traficului din oras.

CITESTE SI: Primul bulevard a carui modernizare ar putea fi incheiata inainte de termen la Timisoara. Video cu stadiul lucrarilor 

Licitatia a fost lansata tot in 2020, la inceputul lunii iulie, iar la termenul limita pentru depunerea ofertelor, ce a expirat la mijlocul lunii august, s-au inscris 5 companii care au vrut sa realizeze acest proiect ce vizeaza extinderea iluminatului public in Parcul Botanic si care prevede montarea a 219 stalpi cu tot atatea becuri tip LED, dar si un sistem de telegestiune.

Din acel moment insa, proiectul a ramas in aer, dupa ce au fost depuse mai multe contestatii la CNSC, dar si la instanta. Intr-un final, dupa mai bine de un an, a fost desemnata firma castigatoare a contractului, respectiv ELBI ENERGY PROJECTS SRL, care are la dispozitie 10 luni pentru proiectarea si executia lucrarilor, garantia fiind de 60 de luni.

CITESTE SI: Apa mizerabila in fantana, gunoaie si ambrozie pana la genunchi in Parcul Civic din Timisoara, cu doar cateva zile inainte de receptia programata de primarie 

Acum, la mai bine de un an de cand toate procedurile au fost finalizate, in sfarsit incep lucrarile propriu-zise. Iar reprezentantii Primariei anunta ca incepand din 22 august si pana in 28 octombrie parcul Botanic va fi complet inchis, pentru a se face sapaturile necesare.

Potrivit proiectului, obiectivele sunt: Realizarea unui sistem de iluminat public in Parcul Botanic din Municipiul Timisoara: 219 stalpi, 219 copuri de iluminat public cu LED pe o lungime de 3400 de metri liniari si 1 sistem de telegestiune; Cresterea eficientei energetice la sistemele de iluminat public: 0,03697 GWh/an; Scaderea consumului anual de energie primara in iluminatul public: 37492,68 KWh/an; Scaderea gazelor cu efect de sera: 26,28 echivalent tone de CO2.

„Corpurile de iluminat vor fi de tip felinar si distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturata, reducand poluarea luminoasa. Fiecare dintre acestea este prevazut cu sistem de reglare a intensitatii luminii atat pentru reducerea consumului de electricitate, cat si pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate. Sunt prevazute doua alei principale cu iluminare mai intensa, unde corpurile de iluminat dirijeaza circulația dinspre accesul principal in Gradina Botanica spre cele doua accese complementare, iar in restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat in functie de datele din teren – de exemplu, daca intr-un arbore se afla un cuib al unei pasari, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Valoarea totala a contractului de proiectare si executie este de 2.082.413,26 lei fara TVA, adica peste 500.000 de euro, cu tot cu tva. Fondurile sunt asigurate printr-un proiect din fonduri europene, iar termenul de executie este de 6 luni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Să sperăm că se mai deschide după ce va fi iluminat inteligent să nu pățim ca și cu fîntîna care se pare că nu prea mai interesează pe nimeni.

  2. Elbi, e o firma de tepari sustinuti politic. PSD ?! … Si numele e constituit ca sa faca confuzie cu Elba care are vechime in domeniu, cu sute de angajati si laboratoare de testare. Cum plm participa firma asta de apartament la licitatii si mai si castiga contracte in Timisoara ?! … Tara de cacat …

  3. In sfarsit! Parcul a decazut in 30 de ani si a cam ajuns un domeniu al drogatilor.
    Daca se face iluminat probabil ca va fi altceva … nu cred pana nu „vad” 🙂

  4. Hallo,hallo asta daca se inchide parcul nu inseamna imediat ca va avea si aleile iluminate.Ca dupa PINOCHIO de primar nu te prea poti lua.Ca a mai inchis el si gradina zoologica si a spus ca Timisoara va avea o gradina ce nu a vazut Parisul.Vorbe,vorbe si promisiuni de asta este bun