A murit Doina Mot, fostul capitan al nationalei de volei a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964. S-a stins acasa, la Timisoara

TIMISOARA. Doina Mot, fosta sportiva de performanta si fosta sefa a Academiei Olimpice Romane, filiala Timis, s-a stins din viata la 83 de ani in locuinta sa de la Timisoara.

Doina Mot s-a nascut in 1938, la Codlea, in judetul Brasov, insa sportul l-a inceput la Arad, cu…inotul, pe cand avea 9 ani. Doi ani mai tarziu schimba sportul si ajunge in lotul de gimnastica al clubului UTA. Dupa doua sezoane are parte de o accidentare teribila, care ar fi putut sa o scoata din circuitul sportiv pentru totdeauna, fractura de coloana vertebrala. Revine insa mai puternica in sport, dar nu se intoarce la gimnastica, ci incepe sa practice atletismul. In 1954 devine campioana nationala la saritura in lungime, dar stabileste si un record national in proba de 35 de metri garduri. In timp ce se pregateste pentru probele de atletism, incepe sa practice si voleiul la Stiinta Arad.

In primul an de studentie devine componenta a echipei de volei Stiinta Bucuresti, formatie care in anii 50 era implicata in lupta pentru trofee. In 1957, Doina Mot castiga alaturi de nationala universitara medalia de bronz la Campionatul Mondial din Franta.

De la Stiinta Bucuresti voleibalista a trecut la Rapid, iar in 1964 castiga Cupa Romaniei alaturi de formatia bucuresteana. Tot in 1964 merge cu nationala la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din postura de capitan. Tricolorele aveau sa joace finala mica, pe care au pierdut-o in fata Poloniei.

In 1965 a castigat titlul de campioana nationala cu Rapid, iar in sezonul imediat urmator vine la Timisoara, unde alaturi de Dorin Jitaru pune bazele echipei Universitatea, pe care avea sa o conduca si din postura de capitan.La finele acelei editii de campionat, Doina Mot este declarata cel mai bun conducator de joc din campionatul divizionar, iar cu acest titlu isi încheie cariera ca voleibalista.

Dupa retragerea din activitatea sportiva devine cadru didactic, mai intai la Universitatea Politehnica, si mai apoi la Universitatea de Vest. Urca treptele ierarhiei universitare si ajunge Decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport a Universitatii Tibiscus.

Doina Mot este din 1965 Maestru al Sportului, iar in perioada 1995 – 2013 a condus Academia Olimpica Romana, filiala Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.