Incep sferturile de finala la Campionatul European. Italia, Belgia si Anglia raman favorite la castigarea trofeului, un roman va fi arbitru de rezerva

Au mai ramas 8 nationale in lupta pentru titlul european, iar o posibila finala se joaca inca din sferturi. Aceasta faza a competitiei incepe la Sankt Petersburg si se va incheia pe Olimpico din Roma.

CITESTE SI: 37 de noi imbolnaviri cu COVID in toata Romania, in ultimele ore. In Timis avem un singur caz nou de coronavirus raportat

Elvetia – Spania

Este prima partida din sferturile de finala. Cele doua echipe se intalnesc pentru prima data in aceasta faza a intrecerii. Elvetienii vin dupa cea mai buna reprezentatie a lor din istoria participarilor la Euro in faza grupelor, unde au reusit 4 puncte si au inscris 4 goluri, cu unul mai mult decat precedenta performanta, 3 reusite la editia din 1996. Fotbalistii lui Vladimir Petkovic au detonat bomba turneului eliminand campioana mondiala Franta, dupa ce au fost condusi cu 3-1 si s-au impus la penalty-uri. Din tot lotul elvetian, niciun fotbalist nu evolueaza in Spania, insa pe teren se vor intalni Xherdan Shaqiri si Thiago, cei doi fiind colegi la Liverpool.

Spania nu a avut o evolutie stralucita in grupa, insa a reusit pentru prima data in istoria participarilor sale sa inscrie 5 goluri in meciuri consecutive. Ibericii au facut scorul de pana acum al turneului, 5-0 cu Slovacia, ajutati si de autogolurile lui Dumbravka si Kucka, dupa care in optimi au trecut cu 5-3 de Croatia, dupa prelungiri.
In istoria participarilor la Euro, clubul cu cei mai multi marcatori trimisi in lotul Spaniei este Real Madrid, cu 7 jucatori. In cazul Elvetiei, in istoria participarii la Europene, 10 cluburi au cate un reprezentant care a punctat pentru echipa din tara cantoanelor.
Partida care se va juca pe Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg are importanta si pentru romani. Aradeanul Ovidiu Hategan va fi arbitru de rezerva in brigada condusa de englezul Michael Oliver.

Belgia – Italia

Este considerata finala din sferturi. Cele doua echipe nu sunt la prima intalniore la Euro, insa se vor infrunta in premiera in aceasta faza a intrecerii. In 1980, in faza grupelor, duelul s-a incheiat la egalitate, 0-0, iar Italia a iesit din grupa cu un gol in 3 meciuri, fiind si in ziua de azi singura nationala cu o asemenea performanta. Belgia a terminat deasupra italienilor pentru ca a avut golaveraj superior.

La editia din 2000, cele doua selectionate s-au infruntat tot in faza grupelor. De aceasta data italienii au castigat cu 2-0, cu reusitele semnate de Fiore si Totti, pentru ca apoi sa castige grupa, in timp ce belgienii au fost eliminati din competitie.

In urma cu 4 ani, la Europeanul francez, Italia s-a impus cu 2-0, cu reusitele semnate de Giaccherini si Pelle.Niciunul dintre marcatorii de la Lyon nu mai este acum in lotul lui Mancini. Italia a castigat si de aceasta data grupa, cu toate ca cele doua au fost la egalitate de puncte.

Din lotul actual al Belgiei fac parte si doi fotbalisti care evolueaza in Serie A. Romelu Lukaku este campioan al Italiei cu Inter, in timp ce Dries Mertens evolueaza pentru cei de la Napoli.
Niciun fotbalist italian din lotul lui Mancini nu evolueaza in Belgia.

Partida va fi insa si un duel ingtre colegi. In selectionata Italiei, Giovani Di Lorenzo, Lorenzo Inbsigne si Alex Meret il vor infrunta pe colegul lor de la Napoli, care joaca in selectioata Belgiei, Dries Mertens. De asemenea, italienii Nicolo Barella si Alessandro Bastoni il infrunta pe colegul lor de la Inter Milano, Romelu Lukaku.

Clubul cu cei mai multi marcatori in selectionata Italiei in istoria participarilor la Euro este Juventus Torino, cu 6, in timp ce in selectionata Belgiei cel mai bine reprezentat la nivelul marcatorilor este Anderlecht, cu 5.

Cehia – Danemarca

Cehia a incheiat grupa pe locul al treilea, la egalitate de puncte cu Croatia, iar in optimi a trecut de Olanda cu 2-0.

Ce cealalta parte, danezii au incheia pe locul al doilea in grupa B, fiind singura echipa din istorie care a ajuns in faza eliminatorie cu doar 3 puncte castigate in grupa. In optimi, formatia pregatita de Kasper Hjulmand a trecut cuu 4-0 de Tara Galilor, la capatul unei partide pe care a controlat-o fara probleme.

Cele doua echipe s-au mai intalnit la editia din Belgia si Olanda, din 2000, cand Cehia s-a impus cu 2-0, ambele reusite apartinandu-i lui Vladimir Smicer. Danezii au parasit atunci competitia cu cea mai slaba prezenta din istoria lor, fara gol dat si cu 8 incasate.

Patru ani mai tarziu, la editia din Portugalia, cele doua echipe s-au intalnit din nou, tot in sferturile de finala. Si de aceasta data s-a impus Cehia, cu reusitele semnate de Koller si Baros, de doua ori.

Niciun component al celor doua nationale nu evolueaza in campionatul intern al rivalei.

Clubul care da cei mai multi marcatori la euro Cehiei este Slavia Praga cu 5, in timp ce pentru Danemarca au inscris de cele mai multe ori fotbalistii de la Brondby.

Partida de Baku va pune fata in fata si colegi de la echipa de club. Danezul Robert Skov l-ar putea infrunta pe cehul Pavel Kaderabek, cei doii evoluind impreuna in Bundesliga, la Hoffenheim.

Ucraina – Anglia

Este duelul dintre cea mai slab cotata la castigarea titlului european si cea mai bine cotata.

Ucraina a iesit din grupa de pe locul al treilea, cu 3 puncte, fiind ultima in ierarhia echipelor de pe locul 3 care a ajuns in faza eliminatorie. In optimi Ucraina a trecut de Suedia.

Anglia si-a castigat grupa, cu 7 puncte, si e una din echipele care nu a primit gol in prima faza a turneului. In optimi Anglia a trecut de Germania cu 2-0 si ramane astfel singura echipa din turneu care nu a incasat gol.

Ucraina si Anglia s-au intalnit in faza grupelor in 2012, cand englezii s-au impus cu 1-0, cu o reusita a lui Wayne Rooney. De la acel meci, la partida de pe Olimpico din Roma se vor mai afla doi oameni. Unul este antrenorul ucrainian Andrei Shevcenko, cel care a inceput partida ca rezerva, iar al doilea este englezul Jordan Henderson, care insa a ramas pe banca de rezerve.

Niciun englez nu evolueaza in campionatul Ucrainei, insa doi dintre fotbalistii pregatiti de Andrei Shevcenko joaca in Premier League: Oleksandr Zynchenko, la Manchester City, si Andrei Yarmolenko, la West Ham United.

Intalnirea va aduce fata in fata si jucatori care sunt colegi la echipele de club. Kyle Walker, John Stones, Raheem Sterling si Phil Foden dau piept cu Oleksandr Zynchenko, toti fiind jucatorii lui Manchester City, in timp ce Declan Rice il va avea in fata pe Andrei Yarmolenko, cei doi impartind acelasi vestiar la West Ham.

Clubul care da cei mai multi marcatori in nationala Angliei in istoria participarii la Campionatul European este Manchester United, cu 6, in timp ce pentru nationala Ucrainei, 5 cluburi au dat cate un marcator: Dinamo Kiev, West Ham United, Gent, Manchester City si Dnepr Dnepropetrovsk.

Foto: 90min.com, tass.com, euronews.com, aazkanews.com, theguardian.com, dw.com, worldsoccer.com, thesportsrush.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.