Solutiile pentru rezolvarea problemei alimentarii cu gaz la Deta, Banloc, Voiteg, Denta si Stamora-Moravita

TIMIS.  Asigurarea gazelor naturale in zona Deta este de mai multi ani o problema care deocamdata are doar rezolvari teoretice, iar punerea in practica a solutiilor cere timp.

CITESTE SI: Eleva luata cu ambulanta de la Evaluarea Nationala, in Timisoara, la proba de Matematica

Secretarul general adjunct al Guvernului, Bogdan Ghelbere, a vorbit la Timisoara despre solutiile gasite pentru continuarea furnizarii gazelor naturale in zona Deta, acolo unde aceasta a fost oprita de mai multe ori in ultimii ani.

Una dintre rezolvari este ca OMV, compania care a exploata zacamantul de la Partos, sa repare actuala conducta prin care este dus gazul catre Deta, pentru ca apoi compania Transgaz sa o preia.

Nu rezolva problema Banloc doar aceasta conducta. Pentru acea teava ciuruita s-au gasit doua soluții: fie OMV sa o repare si sa o licentieze si sa o preia Transgaz. Au fost discutii, saptamana trecuta, la discutiile purtate de cei de la OMV cu premierul Citu, ei au luat decizia de a nu opri gazul cel putin un an. Cea de a doua solutie este constructia unei conducte noi de la Foeni, in locul celei existente, calculele economice vor decide. S-a gasit o solutie, care se va implementa in doi – trei ani, se va realiza investitia si se va rezolva problema definitiv„, spune Bogdan Ghelbere.

Urmeaza sa se faca o analiza si sa se aleaga intre aceasta solutie si o alta.

Mai exista si o alta solutie si se va face o analiza economica. Mai exista solutia de a trage o conducta intre Foeni si Deta. Daca costurile sunt mai mici, se va trage aceasta conducta. Cei de la OMV garanteaza 8 ani de zile ca mai pot furniza gaz. Deci probabil 8 ani de acum inainte vor mai putea furniza gaz„, spune secretarul general adjuncu al Guvernului.

Va reamintim, in mai multe randuri, furnizarea gazului metan a fost oprita in ultimii ani in zona Deta. Ultima data, in toamna lui 2020, orasul Deta si partial comunele Banloc, Denta, Voiteg si Stamora – Moravita au ramas fara gaze naturale din cauza unei defectiuni majore la colectorul de la Foeni.

Din toamna OMV nu a mai produs gaze naturale din acea zona, timisenii din aceste localitati fiind deserviti de compania Transgaz.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.