Peste 1 milion de lei pentru noul drum care va lega Aeroportul Timisoara de Autostrada A 1. Cum vor fi folositi banii

TIMIS. Consiliul Judetean Timis a facut un prim pas catre realizarea unui nou drum care sa lege Aeroportul de Autostrada Vestului.

CITESTE SI: Dominic Fritz spera ca in Timisoara vor fi foarte multi oameni care se vor vaccina impotriva COVID 19. Primii care vor fi imunizati sunt medicii de la Spitalul Victor Babes, duminica. Cand incepe vaccinarea pentru populatie 

Consilierii au aprobat in sedinta de miercuri alocarea sumei de 1,6 milioane de lei pentru acest proiect. Banii vor fi folositi pentru intocmirea studiului de fezabilitate, a proiectul tehnic si pentru exproprierile necesare realizarii investitiei. Suma este alocata in plus, fata de cei 450.000 lei prevazuti initial in 2020. In saptamanile urmatoare, documentatia va fi scoasa la licitatie.

Gandim in perspectiva si integrat. Dorim sa realizam o legatura directa, pe patru benzi, intre Aeroport si A1. Se stie deja ca ne aflam in linie dreapta cu extinderea la patru benzi a soselei dintre Aeroport si Centura, investitie pe care o vom inaugura in primavara. Planul este ca de la Centura pana la nodul A1 sa avem de asemenea un drum de patru benzi, un fel de centura ocolitoare pentru Remetea Mare si Ghiroda. Se va economisi timp, combustibil, dar va creste si calitatea aerului in cele doua localitati, eliberandu-le de o buna parte din trafic. Cei care vor dori sa ajunga de pe A1 in Timisoara sau la Aeroport vor avea aceasta varianta de ocolire mult mai buna, la patru benzi”, spune presedintele CJ Timis, Alin Nica.

Soseaua va avea o lungime de aproximativ 8 km, cu doua benzi pe sens. Acesta se va construi la sud de Aeroport, cu origine in intersectia dintre DJ609D si Centura Timisoarei, peste calea ferata secundara ce deserveste aerogara, intersectand drumul comunal DC62 (Remetea Mare – Ianova) si avand ca punct terminus intersectia cu drumul national DN6, nodul de descarcare A1.

Drumul de legatura va scurta distanta dintre Aeroportul International Timisoara si A1. in acelasi timp, va reduce traficul greu din Ghiroda si Remetea Mare si va asigura potential pentru dezvoltarea economica a zonei tranzitate. Mai mult, noua conexiune rutiera va creste calitatea vietii locuitorilor din cele doua localitati, sporind de asemenea siguranta circulatiei.

Suma necesara realizarii investitiei este estimata la 18 milioane euro, cu tot cu TVA.

Va reamintim ca pe langa acest drum nou, Consiliul Judetean a demarat la inceputul acestui an si lucrarile de largire a drumului deja existent care leaga Timisoara de Aeroportul Traian Vuia.

Licitația a fost castigata de catre firma Super Construct, iar valoarea contractului se ridică la 13,4 milioane de lei, cu TVA. Firma avea la dispozitie opt luni pentru a extinde la patru benzi drumul, acesta avand o lungime de 2,5 kilometri.

Proiectul, in valoare de aproape 3 milioane de euro, din fondurile CJT si guvernamentale, cuprinde si lucrari de iluminat public, de siguranta circulatiei, dar si amenajarea de piste de biciclete. La acestea se adauga relocarea retelelor de telecomunicatii, o canalizare si retele speciale ale Ministerului Apararii Nationale, relocarea unui canal, dar si amenajarea a doua intersectii, respectiv drumuri de acces spre firmele din zona.

Banii au fost alocati prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), de la bugetul national, inca din 2018.

Drumul judetean DJ 609 D este situat pe teritoriul comunei Ghiroda si asigura legatura dintre Centura ocolitoare a municipiului Timisoara si Aeroportul International “Traian Vuia” Timisoara.
Largirea acestui drum la 4 benzi este de mare folos soferilor care doresc fie sa ajunga la Aeroport, fie pe centura ocolitoare a Timisoarei si de acolo mai departe spre Autostrada Vestului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta trebuia făcut de cel puțin de cănd a dus mafia psd-istă autostrada pe unde au avut ei interese, cum au făcut si cu șoseaua de centură care au dus-o pe unde au primării psd-isti pământ și afaceri în Giroc, Şag, Parţa și Sâmihaiu, nu prin mijlocul localității Dumbrăvița !