Au fost stabilite taxele impozitele locale la Timisoara pe 2021. Bonificatia pe care o primesc firmele

TIMISOARA. Si in 2021, timisorenii vor plati taxele si impozitele locale la acelasi nivel din anul care sta sa se incheie.

CITESTE SI: Sute de elevi vor invata intr-o scoala noua, ce se va ridica la Timisoara cu aproape 3 milioane de euro, bani de la UE 

Consilierii locali au votat proiectul care stabileste darile din anul viitor, cu unele modificari. Asa cum cetatenii care isi achita taxele si impozitele locale pana la 31 martie beneficiaza de o reducere de 10%, aceasta masura va fi aplicata si firmelor din Timisoara.

Astfel, pentru impozitul pe cladirile rezidentiale si cele anexa aflate in proprietatea persoanelor fizice se ia in calcul cota de 0,08% asupra valorii impozabile, la fel ca in 2020. La cele nerezidentiale ramane cota de 0,6% asupra valorii impozabile, asa cum era si in 2020.

La imobilele nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice cota avuta in vedere la calculul impozitului/taxei pe cladiri va fi in 2021 de 1,3%, precum in 2020.

USR PLUS a votat impotriva reducerii cu 25% a impozitelor pentru cladirile nerezidentiale. Lipsea un vot

Reducerea cu 25 la suta a impozitelor pentru cladirile nerezidentiale a picat dupa ce au fost 13 voturi pentru (PNL, PSD, PRO Romania) si 13 impotriva (USR PLUS).

A lipsit un singur vot, cel al lui Sebastian Raducanu de la PSD, care tocmai a renuntat la mandatul de consilier local, devenind senator in Parlamentul Romaniei, iar cel care ii va lua locul in Consiliul Local nu isi preluase inca mandatul.

Nu se modifica nici impozitul pe masini si sunt scutiti in continuare proprietarii de autoturisme hibride.

Sunt scutiti de la plata impozitului/taxei pe cladiri timisorenii care au executat pe cheltuiala proprie lucrari pentru cresterea performantei energetice. Acestia trebuie sa depuna o cerere la Registratura Primariei impreuna cu documente justificative pana la 31 decembrie 2020. In cazul persoanelor juridice, trebuie ca imobilul anvelopat sa aiba destinatia de locuire.

De scutiri beneficiaza si cei care au reabilitat fatadele cladirilor. Nu platesc impozite nici persoanele fizice ale caror venituri lunare nete sunt mai mici decat salariu minim brut sau ale caror venituri constau in exclusivitate din indemnizatia de somaj sau ajutor social. De asemenea, se acorda scutiri pentru plata taxelor fundatiilor sau asociatiilor care au ca scop actiuni cu caracter social, umanitar si cultrual, celor care acorda servicii sociale sau de ingrijire medicala, dar si persoanelor cu handicap.

In plus, consilierii au aprobat un amendament prin care sunt scutiti vreme de 5 ani de la plata impozitului acei proprietari care isi reabiliteaza cladirile istorice pe banii lor

In vederea incurajarii organizarii de spectacole, de evenimente culturale, artistice si sportive, raportat la faptul ca Timisoara, pe fondul pandemiei de coronavirus, va fi Capitala Culturala Eropeana in 2023, pentru anul viitor s-a propus scutirea de la impozit pentru spectacole de teatru, balet, opera si opereta, concerte filarmonice sau alte manifestari muzicale, prezentarea de filme la cinematograf, spectacole de circ sau orice competitie interna sau internationala.

Unele taxe cresc, altele dispar si apar cateva noi

Au votat impotriva unui ajutor insemnat pentru firme, acela de a se reduce cu 25% impozitul pe cladirile nerezidentiale, dar USR PLUS si-a facut un titlu de glorie din aceea ca a eliminat cateva taxe nesemnificative ori a crescut unele la fel de neinsemnate.

Printre ele se numara taxa de divort pe cale administrativa.

Fata de anul in curs, pentru anul 2021 se elimina taxa pentru oficierea casatoriei in alt loc decat cel de la Starea Civila. Apar insa si taxe speciale noi, precum cea de schimbare a numelui ori cea de reatestare pentru functia de administratori de condominii.

Proiectul de hotarare privind taxele si impozitele pe 2021 la Timisoara poate fi consultat AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.