Volum dedicat pictorului Ioan Isac, lansat, la aproape un secol de la prima sa expozitie, la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara a fost gazda cu ocazia lansarii unui album dedicat operei pictorului Ioan Isac.

CITESTE SI: Italienii ne construiesc pasajul Solventul, la Timisoara, pe sub 9 linii de cale ferata, cu 24 de milioane de euro

Dupa ce la inceputul lui septembrie a fost deschisa o expozitie cu 125 de creatii ale artistului, acum la Timisoara a fost lansat si catalogul „Ioan Isac – Implinirea unei vocatii”. In cadrul volumului sunt prezentate aproximativ 150 de picturi ale artistului cu descrierea acestora, opere care spun povestea creatiei pictorului nascut in Caras Severin.

Volumul este lansat la 90 de ani de la prima expozitie la Muzeul Banatului pe care a avut-o Ioan Isac si la 70 de ani de la trecerea in nefiinta a artistului, si poarta semnatura Mihaelei Vlasceanu, conferentiar la Universitatea de Vest din Timisoara.

Nu a fost nici greu, nici usor. A avut parti mai dificile pentru ca a trebuit surprinsa evolutia pictorului, devenirea, implinirea talentului sau, exact cum spune titlul, implinirea unei vocatii. E un fel de subtitlu adaugat acolo cu un accent usor critic pentru ca aceasta implinire a fost dificila a pictorului, in vremuri in care istoria se rescria, o istorie a provinciei acesteia multiculturale, care a imprimat un oarecare parcurs plin de oprelisti si de deschideri, pentru ca in preajma primului razboi mondial, perioada in care incep sa se autodefineasca natiuinile, sa se configureze limite statale noi, pictorul participa la aceasta istorie si o scrie, dar evocand lumea rurala, lumea plina de simboluri, pe care le decripteaza si le vede prin critica sa personala si prin construirea tehnicii cu multe influente, si din est si din vest„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro,Mihaela Vlasceanu, conferentiar universitar in cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

Lansarea catalogului „Ioan Isac – Implinirea unei vocatii” vine la cateva saptamani dupa ce in Bastionul Theresia a fost deschisa o expozitie cu tablourile pictorului banatean. In creatiile artistului pot fi vazute peisaje din tara si din strainatate, picturi cu tematica religioasa si chiar ale unor locuri din Timisoara.

Este un moment asteptat, pregatit de anul trecut impreuna cu domnul doctor Caius Streian si Mitropolia Banatului. Am organizat o expozitie a pictorului Ioan Isac, una foarte frumoasa, ne mandrim cu ea pentru ca suntem banateni. Acest album reprezinta lucrarile si munca de-o viata. Esteun volum facut cu pasiune, unul care aduce in acelasi loc toate picturile artistului si ne bucuram ca am reusit sa facem lansarea acestui album avand in vedere restrictiile care sunt si pe care le respectam„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, manager al Muzeului national al Banatului.

Expozitia dedicata pictorului Ioan Isac poate fi vizitata pana in 7 octombrie in mansarda Bastionului Theresia din Timisoara, de marti pana vineri, intre orele 10 si 18.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.