Legea carantinei si izolarii a intrat in vigoare. Ce se intampla cu copiii ai caror parinti se imbolnavesc de coronavirus. Principalele reglementari

Legea privind carantina si izolarea, adoptata joi seara de Senat, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis in cursul zilei de sambata, 18 iulie.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat, sambata, decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic (PL-x 418/07.07.2020), a anuntat Administratia Prezidentiala.

Senatul a adoptat joi seara, in calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina si izolarea. Raportul de admitere cu amendamente al Comisiei juridice si initiativa legislativa au fost adoptate de plenul Senatului cu 115 voturi „pentru”, opt „impotriva” si trei abtineri.

Legea carantinei, a carei forma finala a fost decisa de Senat, prevede ca personalul medical poate fi detasat fara concurs si beneficiaza de o plata suplimentara de 50% din salariu, plus o diurna de 2%. Izolarea persoanelor bolnave sau purtatoare ale „agentului inalt patogen”, dar care nu prezinta simptome, poate fi facuta pentru maxim 48 de ore, insa medicul poate recomanda prelungirea masurii.

A fost eliminata complet din lege „carantina bunurilor”, insa au fost introduse reglementari in situatia posibilei infectari a minorilor.

Legea urmeaza a fost publicata in Monitorul Oficial.

Dupa zile intregi de dezbateri, senatorii juristi au stabilit urmatoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locatie declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarâre a Guvernului.

Masura izolarii trebuie sa fie dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia pe care o determina. Trebuie sa aiba ca scop prevenirea raspândirii unei boli periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica. in plus, izolarea trebuie sa fie pe o durata limitata, care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.

Prima etapa este de 48 de ore, exclusiv in vederea efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, atunci când medicul constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara. Apoi, daca se mentine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitara, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii, intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la locatia declarata de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv in unitatile sanitare stabilite prin Hotarare a Guvernului”, au mai decis senatorii juristi.

In cazul in care o persoana nu respecta masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, desi a consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata Directia de Sanatate Publica judeteana sau a Municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii recomandata de medic, in unitatea sanitara, printr-o decizie cu caracter individual.

Cei care nu respecta regulile de izolare ar urma sa fie sanctionati. La fel si cei care nu respecta regulile de carantinare. Cei care se intorc din tarile ”rosii” trebuie sa stea in carantina la domiciliu, iar, daca nu au posibilitatea, vor fi plasati in spatii ale statului. La fel si persoanele care au intrat in contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii juristi au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen.

in plus, au stablit si ce se intâmpla cu copiii ai caror parinti se imbolnavesc de coronavirus si nu au rude apropiate care sa aiba grija de ei. Parintii, medicul sau Directia de Sanatate Publica (DSP) vor anunta serviciul de asistenta sociala care va monitoriza situatia si, daca e necesar, va lua masuri pentru ca acei copii sa fie ingrijiti temporar.

SURSA: Hotnews

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.