La Spitalul Victor Babes din Timisoara se poate. Sunt vindecati pacienti cu COVID 19 si niciun medic nu s-a infectat. Medicul Virgil Musta dezvaluie secretul in lupta cu coronavirusul: Am impartit spitalul in 3 zone

TIMISOARA. Doctorul Virgil Musta, alaturi de echipa pe care o conduce, a vindecat zeci de oameni de coronavirus si vegheaza zi de zi ca altii sa paraseasca sanatosi patul de spital pe care sufera.

CITESTE SI: Reactia managerului Maternitatii Odobescu, dupa ce DSP a recunoscut ca e focar de infectie: Am fost acuzata de insubordonare. Directorul DSP mi-a zis sa deschid portile, dar erau bebelusi sub 1 kg, care poate nu duceau lupta cu virusul. A zis ca ‘ce-i aia 8 cazuri? Vor fi si mai multe!’

Avand in vedere si sutele de cazuri de medici si asistenti infectati aparute peste tot in tara, doctorul de la Spitalul Victor Babes din Timisoara impartaseste acum din experienta sa colegilor care sunt in prima linie impotriva coronavirusului.

Medicul timisorean crede cu tarie ca batalia cu virusul se castiga atat in comunitate, prin respectarea regulilor, dar si in spitale, incepand cu organizarea.

In ultimul timp, am observat din pacate o degringolada totala in multe spitale si institutii medicale, degringolada pe care eu o pun in special pe seama unei lipse de organizare.
Consider ca ar putea fi de ajutor sa impartasesc cate ceva din experienta mea, de altfel cred ca acum este foarte importanta deschiderea si comunicarea intre spitale.
La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara), am reorganizat circuitele functionale si modul de lucru. Am stabilit protocoale si reguli noi, care sa protejeze in primul rand personalul medical, dar si pacientii.
Am impartit astfel spatiile spitalului in 3 zone:

1. Zona rosie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical intalneste pacientii infectati sau potential infectati. Iar in aceasta etapa a pandemiei, cu transmitere comunitara, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENTIAL INFECTAT. Fiecare zona rosie are la iesire o zona de decontaminare.

2. Zona galbena, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical isi desfasoara activitatea birocratica sau zonele de trecere dintre zonele rosii, zone unde ocazional te poti intalni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijenta nu s-a decontaminat dupa ce a venit din zona rosie.

3. Zona alba, cu risc scazut de contaminare, in care pacientii nu pot ajunge (zona administrativa, depozit, farmacie, bucatarie etc).
Dupa zonare si stabilirea clara a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoana trebuie sa fie echipata si nu am facut diferente intre diferitele categorii de personal medical. TOTI TREBUIE SA BENEFICIEZE DE ACELASI STANDARD DE BIOSECURITATE!

Apoi am reorganizat activitatea pe sectii, dupa urmatoarele principii:

· am impartit personalul in echipe mici, cu un minim de personal, care sa poata desfasura activitatea. Acestia lucreaza in ture. Astfel, daca o persoana dintr-o echipa se contamineaza intra in autoizolare doar acea echipa, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectiva va fi imediat inlocuita de o alta echipa, activitatea in spital va continua in conditii normale.

· scurtarea timpului de activitate in zona rosie si eficientizarea acesteia. Va dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienti cu foile de observatie pentru a nota evolutia clinica si valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observatii, medicii intra acum in saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie si transmit datele obtinute de la pacient unui coleg de afara, prin bluetooth, care noteaza aceste date in foaia de observatie.

· antrenarea echipelor in echiparea si dezechiparea echipamentului de protectie, manevre care reprezinta risc de contaminare a personalului medical.

· identificarea continua a posibilelor riscuri de contaminare si masuri punctuale.

· am imbunatatit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este rusine sa ne recunoastem greselile si lipsurile, tocmai pentru a gasi rapid solutii. Acest lucru a crescut unitatea echipelor si increderea in noi.„, scrie Virgil Musta pe pagina de Facebook City Doctors.

Medicul a tinut sa le reaminteasca tuturor regulile de baza ce trebuie respectate pentru protectie in fata coronavirusului.

1. Pentru prevenirea contaminarii pe cale aeriana:
· pastrati distanta sociala de peste 2m
· purtati masca
· aerisiti incaperile cat mai des

2. Pentru prevenirea contaminarii prin maini murdare
· NU ATINGETI FATA ( gura, nasul, ochii ) CU MANA, pentru ca numai asa se transmite virusul pe acesta cale. Si pentru ca stiu ca este foarte greu sa scapati de aceste gesturi involuntare, atrageti-va atentia unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare data cand faceti aceste gesturi, chiar pana la enervare, pana la disperare si poate asa veti reusi sa evitati una dintre cele mai importante cai de transmitere .
· spalati-va de cat mai multe ori pe maini cu apa si sapun.
· dezinfectați des suprafetele (podele, talpi pantofi, clante, intrerupatoare, telefoane mobile etc).
3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALA!, a completat medicul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnul lucrează prin Dvs. DOCTORE!..

  2. Toată stima și respectul !

  3. un om minunat.suntem mandri de voi

  4. Tot respectul pentru acest medic. Un om deosebit!

  5. BRAVO!
    Multa sanatate Domnule Doctor! MULTUMESC pentru TOT!
    Felicitari la toata echipa – medici, asistente, infirmiere, brancardieri etc, Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!

  6. Felicitări echipei din Timișoara și dlui dr Musta.

  7. Acolo e spital de infectioase de unde se deduce ca au :
    1. proceduri
    2. experienta
    3. echipamente
    ….
    Cum poti sa compari Victor Babes cu alte spitale ?