Ce inseamna starea de urgenta in care intra Romania de luni. Ar putea fi luate masuri de circulatie, restrictii de tot felul, inchise frontiere, institutii, localuri. Ultimul anunt al sefului DSU Raed Arafat

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a anuntat ca va decreta starea de urgenta in Romania, incepand de luni.

CITESTE SI: Tanara care a infectat 6 oameni dupa ce a sfidat izolarea la domiciliu, externata de la Timisoara. S-a vindecat de coronavirus 

Astfel, pentru a limita raspandirea coronavirusului, Romania ia o masura precum SUA sau Ungaria. Instituirea starii de urgenta nu trebuie sa sperie populatia, intrucat este tocmai pentru a o proteja.

Starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica aplicabile pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale in doua situatii diferite: daca exista unele pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala sau in cazul unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor unor dezastre.

CITESTE SI: Inconstientii care au mintit cu tupeu ca vin din alte zone decat cele afectate de coronavirus au dosare penale. Anuntul de ultima ora al politistilor 

Chiar daca presedintele Klaus Iohannis nu a explicat ce masuri vor fi instituite odata cu starea de urgenta, oamenii trebuie sa stie ca in astfel de cazuri, autoritatile militare si publice pot limita sau interzice circulatia masinilor, a persoanelor, sa emita „permise de libera circulatie”, sa efectueze controale, razii, sa evacueze persoane, sa rationalizeze alimente, sa inchida statii de benzina, restaurante, cafenele, cluburi si chiar „sa suspende temporar aparitia sau difuzarea unor publicatii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune”.

Alte masurile care pot fi „dispuse” pe durata starii de urgenta includ inchiderea frontierei de stat si rechizitionarea de bunuri.

Klaus Iohannis a anuntat doar ca acest context ajuta autoritatile sa poata aloca mai repede si mai eficient resurse pentru sanatate, astfel incat raspandirea COVID 19 sa fie tinuta sub control.

In plus ar putea fi obtinute mai multe spatii pentru carantina in pensiuni ori hoteluri care acum nu sunt locuite.

Seful DSU, Raed Arafat a dispus sambata noi masuri: apar numere de telefon judetene pentru coronavirus

Dupa ce Romania a intrat in Scenariul 3 de coronavirus (peste 100 de infectati), seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a anuntat masuri suplimentare.

– Toate autoritatile locale vor actiona integrat doar sub coordonarea prefectului
– Din 14 martie se operationalizeaza Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI) cu reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii in gestionarea epidemiilor
– Va aparea un post telefonic cu un numar alocat care a fi comunicat persoanelor aflate in izolare sau carantina pe raza judetului in vederea unei comunicari directe
– Persoanele aflate in carantina intr-un judet in care nu au domiciliu pot fi transferate in judetul de domiciliu doar daca gradul de ocupare trece de 80% si afluxul continua.
– Inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene vor asigura corturi pentru unitatile de primi urgente (UPU) in vederea efectuarii triajului

La nivelul Institutului National de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii a fost operationalizata linia TELVERDE destinata cetatenilor care doresc informatii legate de prevenirea infectarii cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Cetatenii care doresc informatii despre situatiile legate de COVID – 19 pot apela numarul 0800800358.

Cetatenii sunt rugati sa apeleze numarul unic de urgenta 112 doar pentru situatii de urgenta, iar pentru solicitarea de informatii sa apeleze linia TELVERDE.

Programul de functionare al liniei verde este zilnic, intre orele 08.00 și 23.00, inclusiv in sambata si duminica.

La aceasta linie telefonica pot fi solicitate informatii despre modul in care se manifesta virusul, modalitati de prevenire a imbolnavirii si alte detalii legate de conduita preventiva.
Linia telefonica TELVERDE este strict pentru informarea cetatenilor și nu este un numar de urgenta!

In cazul in care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situatii trebuie anuntate la numarul unic de urgenta 112.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.