Everseen investeste intr-un laborator de invatare automata la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Compania specializată în Inteligența Artificială, cu Centrul de Cercetare și Dezvoltare în Timișoara, investește resurse financiare în susținerea educației în acest domeniu, resurse de care vor beneficia anual peste 400 de studenți.

Everseen, companie activând în domeniul inteligenței artificiale și vederii artificiale, a anunțat încheierea unui parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara în scopul înființării unui laborator de învățare automată. Compania dezvoltă sisteme în domeniul prevenirii fraudelor și optimizării experienței clienților în domeniul retail având ca și clienți mari lanțuri de magazine din întreaga lume. Laboratorul face parte din Departamentul Calculatoare și Tehnologia Informației și va fi folosit de către studenții universității pentru studiul unor domenii precum inteligența artificială, vederea artificială și procesarea datelor.

Everseen a avut o relație de lungă durată cu Universitatea Politehnica, incepută cu un contract de cercetare in anul 2012. Compania din Cork, Irlanda, a deschis centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara în 2013 și de atunci a angajat peste 70 de absolvenți sau cadre didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara. Everseen dorește sa dezvolte și mai puternic colaborarea cu Universitatea printr-o investiție financiară și educațională avînd ca scop recondiționarea completă și dotarea unui laborator cu echipamente și resurse de învățare de ultimă generație.

Noul laborator, condus de către Conf. Dr. Dan Pescaru, va fi folosit de peste 400 de studenți în fiecare an în cadrul studiilor universitare, precum și de studenți la Masterat sau Doctorat în domeniul Calculatoarelor și Tehnologia Informației. El vine ca și un sprijin important pentru noul program de masterat în domeniul Învățării Automate, program care va debuta în septembrie 2020.

Parteneriatul cu compania Everseen ne ajută să aliniem efortul educational cu cerințele reale ale industriei în domenii de vârf precum inteligența artificială și vederea artificială”, a spus Dr. Dan Pescaru. “Putem estima un impact serios al noului laborator în creșterea calității procesului de instruire al studenților, cu beneficii atât pentru universitate cât și pentru companiile locale din domeniul IT.”

Pe lângă investiția sa financiară, Everseen intenționează să se implice și în proiecte comune prin teme de diploma, dizertație și doctorat în domeniile vederii artificiale și a inteligenței artificiale. De asemenea compania și-a exprimat disponibilitatea de a oferi training-uri în colaborare cu Universitatea prin specialiștii săi in aceste domenii.

Întotdeauna am considerat Universitatea Politehnica Timișoara ca fiind o extensie a familiei Everseen, întrucât unii dintre cei mai talentați oameni din această universitate au venit să lucreze pentru compania noastră” a declarat Alan O’Herlihy, CEO al Everseen. „Suntem fericiți să devenim de acum partenerul oficial al Universității care a jucat un rol atât de important în dezvoltarea noastră. Sperăm ca aceasta să fie doar prima dintre numeroasele inițiative la care vom lucra împreună”.

Această inițiativă vine odată cu lansarea noului program „Eduseen”, lansat recent de către Everseen, în Irlanda. Programul îi inițiază pe elevii de liceu în noile posibilități de carieră în domenii precum IA și Învățare Automată. În acest context apare și cursul de inițiere în domeniul Inteligenței Artificiale organizat în cadrul „Eduseen” în Februarie 2020 și susținut în laboratorul UPT sponsorizat de Everseen.

Investiția Everseen constă în renovarea completă a laboratorului, instalarea unui proiector și a 17 stații de lucru puternice – fiecare echipată cu procesor Intel i5, 32 GB RAM și carduri grafice Nvidia având capabilități pentru învățarea automată.

Laboratorul va sprijini partea practica pentru cursuri precum Bazele vederii artificiale, Vedere artificială avansată, Sisteme expert, Bazele învățării automate, Baze de date și Baze de date avansate.

Capacitatea preconizată a laboratorului este de 400 de studenți/an.

Despre Everseen

Compania Everseen a fost înființată în Irlanda în anul 2008 de catre Alan O’Herlihy și este specializată în dezvoltarea de software pentru reducerea pierderilor și îmbunătățirea experienței clienților la punctele de vânzare in industria de retail.

Filiala Everseen din Timișoara are în prezent peste 100 angajați și este implicată, prin departamentele de Cercetare și Dezvoltare, în crearea unor noi soluții inovative în domeniul Inteligenței Artificiale pentru industria de Retail.

Tehnologia dezvoltată de Everseen este folosită în prezent de cinci din primii zece cei mai prolifici retaileri la nivel mondial și utilizează analiza video și inteligența artificială pentru a reduce cu până la 90% din incidentele care intervin la scanare la punctele de vânzare, probleme care generează anual pierderi de 90 de miliarde de dolari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.