‘Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene’, o expozitie in premiera

TIMISOARA. Povestea Timisoarei din alte timpuri va fi prezentata in cadrul unei expozitii in premiera in mansarda Bastionului Theresia.

Muzeul National al Banatului va expune o serie de portrete nobiliare, piese de mobilier, textile si accesorii vestimentare apartinand mai multor familii cu traditie ale orasului. Acestea au fost achizitionate in ultimii doi ani de de catre muzeu cu sprijinul Consiliului Judetean Timis sau reprezinta donatii, iar acum fac parte din expozitia „Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultura si societate”. Vernisajul are loc miercuri, 18 decembrie 2019, la ora 12, in mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Expozitia organizata de Muzeul National al Banatului este o incursiune captivanta in istoria culturala si sociala a Timisoarei moderne, ilustrata prin intermediul valoroaselor exponate detinute de institutia timisoreana, din colectiile Sectiei de Istorie si ale Compartimentului de Arte Vizuale. Pe langa obiectele expuse in premiera, expozitia mai contine si piese care n-au mai fost expuse de mai bine de zece ani, din momentul inchiderii expozitiilor permanente ale muzeului din Castelul Huniade.

Sutele de obiecte apartin perioadei dintre sfarsitul sec. al XVIII-lea si primele decenii ale sec. al XX-lea. Expozitia ilustreaza aspecte legate de dezvoltarea societatii si culturii timisorene, de la momentul istoric al emiterii Diplomei de oras liber regesc in anul 1781 si pana la intensa activitate culturala si sociala de pe malurile Begai din anii interbelici. Printre obiectele de tezaur national care vor putea fi admirate in cadrul expozitiei se numara velocipedul tipul penny-farthing patentat in anul 1883, procesul-verbal al adunarii de constituire a Societatii de Istorie si Arheologie (25 iulie 1872), album dedicat primarului Telbisz Károly cuprinzand fotografiile functionarilor Primariei Timisoara (1885) dar si medalii si diplome.

„Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultura si societate” poate sa fie admirata de marele public intre 19 decembrie 2019 si 29 februarie 2020. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de acces gratuit, iar pentru adulti biletul de intrare este 5 lei.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10 si 18.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.