Parteneriat intre muzeele de arta din Timisoara si Novi Sad. Expozitii eveniment pregatite in orasele Capitale Culturale din 2021. Foto

TIMISOARA. Muzeele de Arta din Timisoara si Novi Sad isi unesc fortele inainte ca cele doua orase sa devina in 2021 Capitale Europene ale Culturii.

Cele doua institutii au parafat o intelegere vineri la Palatul Baroc din Timisoara. Protocolul cuprinde mai multe puncte si are la baza atat schimbul de expozitii intre cele doua muzee, cat si actiuni de cercetare sau expozitii comune. De asemenea, expertii muzeului timisorean vor merge in Serbia, iar cei din tara vecina vor veni la Timisoara pentru diferite schimburi de experienta.

Noi avem de gand sa facem mult mai multe lucruri, adica sa intram in cooperare si pentru expozitii mai complexe de tip interdisciplinar, astfel incat atat locuitorii Timisoarei, cat si cei ai Novi Sadului sa stie care este trecutul lor, cum anume a fost posibil sa se nasca o scoala de arta la Timisoara, care sunt factorii sociali si economici care au contribuit la dezvoltarea acestor orase si originalitatea pe care o au in trecut, dar si ce anume din trecutul lor poate fi recuperat. In acest sens noi pe langa Muzeul de Arta vom coopera si cu Biblioteca si cu Arhiva Academiei Sarbe. Se va materializa aceasta legatura prin cercetare, prin expozitii, prin specializare si verificare, studiu la fata locului al muzeografilor nostri care vor pleca la Novi Sad, a celor din Serbia care vor veni la Timisoara. Evident ca toate acestea vor insemna mult pentru cele doua Capitale Europene ale Culturii. Vom pune accentul nu numai pe specificitate nationala, ci si pe europenitatea celor doua orase fiindca ambele au fost nominalizate Capitale Europene ale Culturii„, a declarat directorul Muzeului de Arta Timisoara, Victor Neumann.

Muzeul de Arta al Academiei Sarbe este cea mai veche si prestigioasa institutie de cultura din Serbia, fondata in 1826, si care este considerata temelia identitatii culturale a poporului sarb.

Acesta este si scopul unei asemenea distinctii, cum este capitala europeana a culturii, sa se creeze o retea care sa cuprinda cat mai multe institutii din cele doua orase si sa colaboreze si la nivel de specialisti, dar si la nivel de oferta culturala… Un prim pas va fi in anul 2020 cand vom deschide o expozitie care va prezenta fenomenele europene in cadrul artei sarbesti si aceasta va fi realizata cu sprijinul atat al Ambasadei Romaniei la Belgrad, cat si al Consulatului General al Republicii Serbia la Timisoara…Va urma o expozitie comuna. Va fi patrimoniul comun al celor doua muzee si vor fi evidentiati autorii de o deosebita importanta pentru Timisoara si pentru Novi Sad, Stefan Tenecki, Constantin Daniel, Stefan Alexic si asa mai departe. Acest lucru va confirma ca suntem depozitari ai patrimoniului european si patrimoniul celor doua orase este parte integranta si importanta a celui european„, a declarat Tijana Palkovljevic Bugarski, director al Muzeului de Arta al Academiei Sarbe.

La ceremonia de semnare a protocolului au participat si patru elevi ai Liceului de Arte Ion Vidu, coordonati de profesoara Roxana Maniu. Denisa Tirlea, Leonard Mihale si Lucas Kohl au interpretat la pian piese de Beethoven, Chopin sau Gershwin, in timp ce Goran Lolic a interpretat la contrabas creatii ale lui Botesstini.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.