Un proiect artistic de-ti vine sa-l mananci, prezentat la Timisoara. Obiecte de arta facute din… mamaliga

TIMISOARA. Trei artisti din Timisoara au lucrat 10 zile pentru o expozitie cu lucrari inedite, realizate din mamaliga.

CITESTE SI: Istoria evreilor, spusa la Timisoara, la prima editie a festivalului Shalom Ierusalim. Foto si video

Totul s-a intamplat in cadrul proiectului denumit „Gastronom: arta contemporana cu patrimoniu culinar”, care urmareste creterea nivelului de constientizare cu privire la importanta hranei ca parte a patrimoniului imaterial. In cadrul proiectului a fost organizat un concurs in care artistii romani au fost invitati sa isi depuna proiecte care abordeaza tematica hranei, folosind ca material de lucru mamaliga.
Dintre toti cei care s-au inscris in concurs juriul a selectat 3 dintre artisti, care timp de 10 zile au lucrat la operele lor in cadrul unei rezidente artistice organizate la Timisoara.

Andreea Medar a fost primul artist selectat, care a venit cu proiectul Alvarium.

Primul gand, atunci cand am citit tema acestui proiect, a fost asocierea mentala a alimentului cu mediul rural, masa batraneasca, joasa, rotunda din lemn si o cina traditionala, in familie, avand ca element central acest produs culinar. Proiectul propus de mine presupune realizarea unui spatiu simbolic, destinat comunitatii, un spatiu in care elementele culinare precum mamaliga si mierea vor fi simboluri cheie, pasta de cereale devenind un liant care inlocuieste pamantul intr-o instalatie in care timpul dispare, traditionalul si noile media se completeaza. Acest spatiu care aduna si invita comunitatea sa se aseze (datorita imposibilitatii de a sta in picioare), devine un spatiu liant, care ne aduce impreuna, invita privitorii sa ia parte la o baie de lumina, intr-o instalatie a contrastelor. Mamaliga, desi existenta ca materie in exteriorul lucrarii, va capata o forma luminoasa si transparenta, recontextualizand atat forma, cat si semnificatia strict culinara a acesteia”, a declarat artista.

Lorena Breaza expuse opera „3 luni de mamaliga – O Vacanta de Vara”.

Copilaria mea a fost despre mamaliga. Mancam mamaliga si atat. De multe ori ma furisam de bunica, ca sa nu ma certe. Bunica spunea mereu ca doar oamenii care nu au ce manca fac asta. Cateodata, veneau oameni pe la noi si incepeau sa rada vazandu-ma mancand. Dar pentru mine, mamaliga era ceva ce gaseam doar in vacantele de vara, doar pentru trei luni. Pentru ei, era alimentul de baza, de care se plictisisera. Nu voiam sa simt alte gusturi in cele trei luni. Bunica pregatea o mamaliga pe zi, pentru toata familia. Indiferent de perioadele pe care le traversa familia, fie ele mai putin vesele din punct de vedere financiar, mamaliga era acolo – pentru ei aliment baza, pentru mine o bucurie. Concursul mi-a amintit de copilarie si de cele trei luni de mamaliga din timpul verii. O mamaliga facuta de bunica are aproximativ 3 kilograme (am sunat-o sa ma asigur). in trei luni, se consumau in casa noastra 270 de kilograme de mamaliga. imi propun sa construiesc un cub din mamaliga, cat o vacanta de vara

Al treilea artist selectat a fost Mircea Citog, cel care a expus creatia „Cultural Jamming”.

Prin lucrarile mele incerc sa examinez fenomenul culturii populare ca o interpretare metaforica a kitsch-ului si a modei. Aceste lucrari au o viziune critica asupra problemelor sociale, politice si culturale. Proiectul pe care il propun are la baza mamaliga ca arta relationala, vazuta prin prisma culturii de masa (arta pop). Proiectul se va materializa prin realizarea unei sculpturi din mamaliga ca forma de expresie a materialului impins catre extrem, sub forma unei statuete antice ce reflecta starea actuala a societatii si un kit de mamaliga. Lucrarile mele se refera adesea la cultura pop si cea de  masa. Folosind simboluri scrise ori desenate, creez o lume in care regulile sunt subminate cu intentie”, a spus Mircea Citog.

Proiectul Gastronom este unul al Asociatie CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare.

Hrana poate fi un liant intre oameni si locuri. Artistii din rezidenta Gastronom au surprins aceasta dimensiune culturala a hranei, invitandu-ne sa ne chestionam amintirile si sa identificam acele preparate culinare care ne-au marcat copilaria, sentimentele care ne leaga de oamenii cu care am servit mancarea respectiva, modul in care aceste interactiuni ne influenteaza comportamentele actuale de consum“, spune Mihaela Vetan, reprezentantul Asociatiei CRIES.

Operele din cadrul proiectului „Gastronom” pot fi vazute pana in 7 septembrie la sediul Fundatiei Interart Triade de pe Calea Martirilor, zilnic intre orele 10 si 13, respectiv intre 18 si 21.

Proiectul face parte din La Pas, un program implementat de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 in parteneriat cu Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Programul este orientat catre evidentierea complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.