Consultatii gratuite la Spital Premiere cu prilejul Saptamanii Globale a Incontinentei

Incontinența urinară este o afecțiune mult mai răspândită decât v-ați aștepta: 1 din 5 femei suferă de incontinență urinară de stres, dar mai puțin de 40% dintre pacientele cu incontinență urinară menționează problema în fața unui cadru medical. Incontinența este o situație medicală serioasă, care a devenit deja o problemă socială, prin faptul că poate conduce la izolarea și afectarea vieții sociale a pacientelor care sunt afectate de aceasta.

Pentru prima oară Săptămâna Globală a Incontinenței va fi marcata și in Romania, la Timișoara în săptămâna 17 – 23 iunie 2019.

Spitalul Premiere din Timișoara, cel mai mare spital privat din vestul țării se alătură programului de informare și educație dezvoltat prin platforma www.incontinenta.ro și oferă consultații gratuite la medicii de specialitate (ginecologie și urologie) din cadrul Policlinii Premiere.

Principalul simptom al incontinenței este pierderea involuntară a urinei, datorită exercitării unei presiuni abdominale asupra musculaturii pelvine slăbite în anumite situații care implică efortul fizic, chiar și minim (sport, tușit, dans), chiar și în condițiile în care există o cantitate mică de urină în vezică ceea ce poate conduc la o situație jenantă.

”Ne-am alăturat programului de informare și educație dedicat Săptămânii Globale a Incontinenței pentru a încuraja femeile să vorbescă despre această afecțiune care le schimbă fundamental stilul de viață. Știm că este dificil să recunoști și să faci pasul în față dar noi le încurajăm să vină la o consultație de specialitate, pentru că medicii specialiști le pot ajuta și pot schimba în bine viața lor” declară echipa medicală a Spitalului Premiere din Timișoara.

Cauzele incontinenței urinare pot fi:

  • Probleme ale vezicii urinare, ale mușchilor sfincterilor sau pelvieni
  • Probleme de natură neurologică
  • Recuperare după o interventie chirurgicala
  • Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele și antidepresivele
  • Sarcina sau nașterea naturală
  • Menopauza
  • Infecție sau inflamație la nivelul prostatei (la bărbați)
  • Constipație foarte severă
  • Infecția sau inflamația tractului urinar sau ale vezicii (cistita)
  • Creșterea în greutate
  • Radioterapia – care genereaza cistita chistică.

Așa cum ne reamintesc specialiștii Spitalului Premiere, DEFINIȚIA, din punct de vedere științific a tipurilor de incontinență: Incontinența urinară se definește drept pierderea involuntară de urină pe uretră. Orice pierdere de urină pe altă parte decât pe uretră poartă denumirea de incontinență extrauretrală  și este cauzată de o fistulă urinară sau un ureter ectopic.

Societatea Internațională de Continență (ICS), definește următoarele tipuri de incontinență:

  1. Incontinența urinară de efort  – reprezintă pierderea de urină pe uretră,   datorată   unor   activități   fizice   care   cresc   presiunea intraabdominală   (strănut,   tuse,   râs,   efort   fizic),   în   afara contracțiilor   detrusorului.   Se   caracterizează   prin   simptom (declarația   pacientei   că   pierde  urina),   prin   semn   (obiectivarea pierderii   de   urină   la   cresterea   presiunii   intraabdominale)   și mecanismul fiziopatologic  de producere (pierderea de urina se produce   în   afara   contracției   detrusorului,   demonstrată urodinamic). Condițiile care produc incontinența urinară de efort pot fi presupuse (examinare clinică) sau definite (urodinamica).

 

  1. Incontinența   urinară   prin   imperiozitate   micțională  (vezica hiperactivă)  –  pierderea  de  urină este  precedată  de  o dorință intensă   de   urinare,   datorită   unei   contracții   necontrolate   a detrusorului   (hiperactivitate   de   detrusor),   demonstrată urodinamic  și  care  poate  fi  de  cauză  non  neurologică  sau  de cauză   neurologică   (când   este   determinată   de   o   afectiune neurologică).

 

  1. Incontinența  urinară  mixtă   – reprezintă asocierea celor două tipuri de incontinență de efort  și prin imperiozitate, una dintre ele putând domina tabloul clinic.

 

  1. Incontinența urinară prin preaplin  – este asociată cu distensia vezicii   urinare   datorită   unei   hipoactivități   de   detrusor   și   se produce   atunci   când   presiunea   intravezicală   depășește presiunea maximă uretrală.
  2. Incontinența   urinară   extrauretrală

Incontinența este o situație medicală serioasă, care a devenit deja o problemă socială, prin faptul că poate conduce la izolarea și afectarea vieții sociale a pacientelor care sunt afectate de aceasta.

Spitalul Premiere și platforma www.incontinență.ro vă invită să dovedim împreună că incontinența urinară nu este un subiect tabu.

Programează-te la 0356 900 la o consultație GRATUITĂ  și Fii liberă din nou!

Detalii suplimentare pe site-ul Spitalului Premiere și pe pagina de Facebook!

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.