Milioane de euro din bani europeni pentru gradinite, blocuri si spitale. Ce se face in Timis

TIMIS. Patru orase si o comuna din vestul tarii vor demara diferite proiecte de modernizare cu bani europeni.

CITESTE SI: Unul dintre cele mai proaste drumuri din Timis va fi asfaltat. Cand dispar gropile, cu 1 milion de euro 

Primarii celor cinci localitati au semnat contractele de finantare la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest pentru modernizarea mai multor obiective. Suma totala alocata pentru proiectele edililor este de 32.187.561 lei, aproximativ 6,5 milioane de euro.

Este vorba despre proiecte de anvelopare a de blocuri, cladiri rezidentiale sau cladiri publice in Calan, Petrila sau Ineu, si despre bani pentru lucrari de interventie la Spitalul de Urgenta din Petrosani. Alti bani vor merge la Vinga pentru reabilitarea unei gradinite din localitate.

Valorile nu sunt spectaculoase, dar pentru comunitati sunt valori foarte mari, practic inseamna de cateva ori bugetele lor. Discutam de 32 de milioane de lei ca proiecte insumate si sunt pe 3 tipologii: reabilitarea termica a blocurilor, reabilitarea termica a cladirilor publice si ultima este componenta de educatie, cu prevedere pe zona de gradinite. Toate sunt din localitati mici, mijlocii, si in comune, cum este Vinga, in orase mici cum este Ciacova, Ineu, si la fel putem discuta de Calan si Petrila. De exemplu la Calan sunt 32 de blocuri, destul de mult pentru un oras care are o populatie de aproape 10.000 de locuitori. Cred ca trebuie remarcat efortul pe care aceste comunitati l-au facut. In general majoritatea au 3,4,5 contracte semnate si mai au inca pe atatea in asteptare. Este un efort deosebit si ne bucuram ca raportat la capacitatea si bugetul pe care il au in acest moment alocat, au facut un efort si au depus aceste proiecte si unele din ele sun cu cofinantari care ajung pana la 50%. Este un efort si la implementare pentru aceste comunitati„, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

In Timis, orasul Ciacova a primit 2,754.916 milioane de lei, din care 2,680.701 lei sunt finantare nerambursabila. Banii urmeaza sa fie folositi pentru construirea unei gradinite cu program prelungit cu o capacitate de 80 de locuri, cu toate dotarile si echipamentele necesare. Aceasta gradinita va fi construita pe locul pe care se afla acum cladirea in care invata copiii, iar durata de implementare a proiectului este de 19 luni.

Cea mai mare suma dintre proiectele semnate la ADR Vest ii revine orasului Calan, care a primit 15 milioane de lei pentru reabilitarea termica a opt blocuri de locuit.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.