Ce este infertilitatea si cum se trateaza? Afla ce spun expertii de la Clinica Urologica Tim din Timisoara despre problemele de reproducere

Sterilitatea este un termen care se poate folosi în cazurile cuplurilor care nu au absolut nicio posibilitate de a concepe, prin utilizarea oricărui tratament aplicat. Termenul ”infertilitate” se folosește în cazul cuplurilor care, ajunse la vârsta reproducerii, întâmpină dificultăți în a face un copil. Acestea sunt cuplurile care, cu tratamente adecvate, ar avea posibilitatea de a obține sarcina dorită.

În conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.), 12 -15% a cuplurilor aflate la vârsta reproducerii, întâmpină probleme de infertilitate. În cazul cuplurilor fertile, posibilitatea concepției ajunge la un procent de 20 – 25% pe lună, procent care ajunge la 70% după un an de contacte sexuale tactice, sau la procentul de 85%, după doi ani de încercări continue.

În acest punct va trebui menționat faptul că, această problemă poate fi întâlnită în mod egal, la ambii parteneri. În procent de 40% motivul este diagnosticat la femeie, în procent de 40%, este diagnosticat la bărbat, iar în procent de 20% este întâlnit la amândoi. Din această cauză, la orice consultație sau tratament aplicat în privința fertilității reduse, participarea efectivă a ambilor parteneri, este esențială.

Infertilitatea masculină este responsabilă în 30-40% dintre cazurile de sterilitate conjugală, ceea ce dovedește ca în cazul unei sterilități trebuie să fie supus investigațiilor “întregul” (cuplu, bărbat, femeie) și nu numai un singur segment: femeia. În peste 80% din cazurile de sterilitate masculină, un protocol de exploatare serios va permite evidențierea unui factor etiologic precis, iar un tratament specific adaptat poate aduce șanse rezonabile de succes. Responsabilitatea masculină în cazul unei sterilități este usor de recunoscut cu ajutorul unor examene simple, precum testul post-coital și spermograma.

Factorii de risc recunoscuți pentru afectarea fertilității masculine sunt unele boli cu transmitere sexuala, boli cronice renale, tiroidiene, consumptive, diabetul sau neropatiile, interventii chirurgicale în zona inghinala precum hernia, expunerea la insecticide, pesticide sau solvenți organici, însă și consumul de alcool, droguri sau fumatul pot cauza infertilitate. De asemenea, unele medicamente pot cauza infertilitate la bărbați.

Factorul masculin este relativ frecvent depistat în ultimul timp, atât datorită unei ponderi semnificative în etiologia infertilității cuplului, cât și adresabilității mai mari și combaterii unor prejudecăți.

Spermograma este investigația standard pentru evaluarea partenerului masculin și este suficientă în cazul unui rezultat normal. O interpretare corectă trebuie să estimeze atât caracteristicile lichidului seminal, concentrația și mobilitatea spermatozoizilor, cât și aspectele de morfologie ale acestora.

Identificarea unui factor masculin responsabil în infertilitate necesită efectuarea unei anamneze corecte și aprofundarea investigațiilor.

Investigarea suplimentară presupune, pe lângă spermogramă: spermocultura, biochimia spermei, dozări hormonale (FSH, LH, testosteron, prolactină) și îndrumarea către un urolog. Acesta poate recomanda, în funcție de examenul genital, și alte teste (culturi din spermă sau secreție uretrală, ecografie testiculară, deferentografie, biopsie testiculară); se pot depista cauze locale inflamatorii sau tumorale, uneori asimptomatice, dar foarte grave (cancer testicular).

Pentru alterări spermatice foarte severe sau azoospermie, este utilă și o evaluare genetică – testarea pentru microdeletii ale cromozomului Y si cariotip. Dintre cauzele depistabile, doar disfuncțiile hormonale pot beneficia de tratament specific cu impact pozitiv asupra fertilității. Varicocelul continuă să fie o etiologie controversată (fiind prezent și la 10-15% dintre bărbații fertili); studiile efectuate sunt discordante și în privința beneficiului tratamentului chirurgical. Deși aparent aceste investigații ar trebui să contureze o conduită mai specifică, realitatea este că, în majoritatea cazurilor, nu se poate identifica o cauză.

Aflați mai multe despre procedurile pentru tratarea infertilității de la specialiștii de la Clinica Urogolica Tim din Timișoara, de pe pagina de Facebook a unității medicale sau de pe site.

Uleiurile esențiale, o soluție naturală pentru infertilitate

Atunci când nimic nu ne ajută, ne orientăm către medicina alternativă. Uleiurile esențiale de la Doterra par să fie o soluție miraculoasă, cu rezultate foarte bune.

Câteva uleiuri esențiale de la Doterra au efecte benefice în tratarea infertilității, în mod natural.

Clary Sage: Ajută la reglarea ciclului prin stimularea glandei pituitare care produce hormoni specifici utilizați pentru reproducere. Deci, nu numai că ajută la reglarea hormonilor, ci și la stimularea sexuală, care este importantă atunci când încercați să concepeți. Acest ulei ajută și la infertilitatea masculină datorită proprietăților sale de echilibrare a hormonilor. Funcționează cel mai bine când este asociat cu Geranium.

Cum se utilizează: Clary Sage este folosit ca ulei de masaj deasupra regiunii reproductive. De asemenea, puteți să îl diluați și să o aplicați pe picioare, glezne și încheieturi sau să le difuzați. Dacă îl utilizați ca și adjuvant în sindromul premenstrual, frecați 6-8 picături pe partea inferioară a spatelui.

Geranium: Acest ulei este, de asemenea, un balancer de hormoni și ajută reglarea menstruației. Este, de asemenea, minunat pentru starea de spirit, deoarece are un efect liniștitor, calmant. Perfect pentru femeile cu endometrioză.

Cum se utilizează: Ca ulei de masaj pe partea inferioară a abdomenului .Poate fi folosit și pentru aerosoli.

Lavandă – Acest ulei ajută, de asemenea, să vă regleze hormonii la fel ca și Clary Sage. Alături de Geranium și Clary Sage, se consideră a fi un afrodisiac. Folosește acest ulei în fiecare noapte, în difuzor pentru un somn liniștit.

Cum se utilizează: Se poate folosi împreună cu celelalte uleiuri esențiale.

Ylang Ylang – vă revitalizează organele reproductive și le ajută să lucreze mai eficient. Este un afrodiziac și este, de asemenea, un balancer de hormoni. Are un miros floral bogat, plăcut și romantic și în difuzor.

Cum se utilizează: Puteți freca pe partea inferioară a abdomenului și pe spate. Bonus: Miroase uimitor, astfel încât să puteți folosi și ca un parfum!

Fenicul: Cel mai bine folosit în prima parte a ciclului menstrual pentru că ajută la reglarea menstruației și îmbunătățește funcția hormonală. Este, de asemenea, minunat pentru crampe menstruale dureroase.

Cum se utilizează: Se amestecă 3-5 picături de ulei esențial cu 1 picătură de ulei de portocale; masaj pe șolduri și spate inferior.

Dacă aveți întrebări despre uleiurile esențiale, fie pentru fertilitate, fie pentru uzul zilnic, puteți lua legătura cu Georgia Țigăran la numărul de telefon 0720.003322.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.