Despre nasterea in apa, despre aducerea pe lume a unui copil sanatos pe cale naturala, dar si despre rolul important al moasei in timpul sarcinii si dupa nasterea micutului, intr-un eveniment international la Timisoara. Parintii vor putea pune intrebari

TIMISOARA. Unul dintre cele mai importante roluri, atunci cand vine vorba despre sarcina si natere, il are moasa. Fie ca isi practica profesia acasa, in comunitate, in clinici sau spitale, moasa este cea care lucreaza in parteneriat cu mamicile, pentru a le acorda sprijinul necesar, ingrijire si sfaturi, atat in timpul sarcinii, cat si in perioada de dupa nastere.

Cu toate ca rolul moasei este unul atat de important in tot ceea ce inseamna aducerea pe lume a unui copil sanatos, in Romania, aceasta meserie este pe cale de disparitie, mai ales din cauza inchiderii treptate a sectiilor universitare in care se preda si invata aceasta meserie.

Insa, pentru ca vor sa sublinieze importanta meseriei pe care o practica si careia i s-au dedicat timp de zeci de ani, reprezentantele Asociatiei Moaselor din Romania organizeaza la Timisoara, luna aceasta, un simpozion international, in cadrul caruia moase din intreaga lume vor povesti experientele pe care le au in unitatile medicale in care lucreaza. De asemenea, in cadrul evenimentului, va exista si o sectiune dedicata parintilor, care urmeaza sa afle care sunt beneficiile unei nasteri asistate de moase.

” Este vorba despre un simpozion international despre nasterea naturala. Vor veni moase din intreaga lume: din Dubai, din Franta, din Belgia, iar fiecare va prezenta anumite proiecte legate de nasterea naturala. Va exista o parte dedicata mamicilor, in care le vom explica, spre exemplu, de ce se folosesc mingile, beneficiile anumitor pozitii sau uleiuri, dar si alte lucruri importante. Eu voi vorbi despre nasterea in apa. De asemenea, avem un proiect, <Arta de a fi parinte>, in cadrul caruia adunam toate moasele din zona si le facem training privind rolul lor in echipa medicala. Apoi avem si un curs cu parintii , in cadrul caruia acestia sunt informati cu privire la tot ce este necesar sa stie despre nastere si ingrijire in sarcina, parintii primesc tot felul de cadouri si informatii. Pana acum s-a facut cate un eveniment in Tarnaveni si Turda, iar acum la Timisoara”, dezvaluie Camelia Irimia, vicepresedintele Asociatiei Moaselor din Romania.

Simpozionul va avea loc in 16 si 17 octombrie, iar toate moasele, dar si parintii care doresc sa ia parte la eveniment se pot inscrie pe site-ul Asociatia Moaselor din Romania sau pe pagina de Facebook.

Unul dintre principalele scopuri ale acestui eveniment este cel de constientizare al importantei moasei in cadrul echipei medicale din sala de nasteri, dar si informarea cat mai corecta a parintilor cu privire la ingrijirea pre si post natala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.