Cladiri prabusite sub bombe, armata, durere, cucerire, ingenunchiere. Piata Libertatii din Timisoara, transformata in teatru de razboi, in cea de-a doua seara a spectacolului grandios ‘Lumina Libertatii’, marca TM2021. Foto si video

TIMISOARA. Culoare, lumina, suspans, zbucium, muzica si dans. Spectacolul Lumina Libertatii, purtand marca Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei, a continuat sambata seara in Piata Libertatii. Mii de oameni s-au bucurat de unul dintre cele mai grandioase evenimente facute vreodata in Timisoara, un spectacol dedicat Centenarului, care spune, in 3 parti, povestea vietii unui timisorean, pe numele sau Luca, din anul Marii Unirii 1918, cand se naste, si pana in zilele noastre.

CITESTE SI: Spectacol fabulos, plin de suspans, lumina si culoare, ce a pus in valoare una dintre cele mai frumoase piete din Timisoara. A inceput Festivalul Luminii, un eveniment marca TM2021. Foto si video 

Dupa ce vineri seara au fost martori ai venirii pe lume a timisoreanului Luca, i-au leganat copilaria, adolescenta, lectiile de muzica, momentul indragostirii si al nuntii, frumoasele cladiri din cea mai veche piata a Timisoarei au fost transformate si sambata in adevarate scene, spectacolul desfasurandu-se iarasi mai ales la inaltime si planurile povestii mutandu-se de pe o fatada pe alta.

Episodul al doilea al spectacolului structurat in 3 seri de reprezentatii inedite i-a dus pe spectatorii stransi in Piata Libertatii aproape de finalul primei jumatati a secolului XX, cand in Europa izbucneste al Doilea Razboi Mondial.

Oamenii l-au vazut pe Luca plecand in razboi si au asistat la distrugerea cladirilor din piata in urma bombardamentelor, momente create printr-un joc fabulos de proiectii, de lumina si culoare.

Odata cu incheierea razboiului, tanarul revine la Timisoara si asista la intrarea in oras a trupelor rusesti, care declara pacea si prosperitatea, iar incet incet piata capata culoarea rosie. Este momentul schimbarii, ce sta sub semnul aparitiei  unei lumi noi ce avea sa ne ingenunchieze – comunismul.

Actul al treilea al spectacolului Lumina Libertatii va putea fi urmarit duminica seara, de la ora 20.30, tot in Piata Libertatii.

In aceasta ultima parte a evenimentului,  spectatorii vor cunoaste cele mai importante din viata lui Luca in timpul Revolutiei din 1989, cand orasul si-a recastigat cu adevarat libertatea, dar si schimbarile care se vor succeda dupa Decembrie ’89, episoade in care Timisoara si-a scris, fila cu fila, viitorul.

CITESTE SI: Miscarea si cultura se imbina perfect la Timisoara. Tura pe biciclete pusa la cale de Asociatia Timisoara Capitala Culturala si VpB. Foto 

Iata, pe scurt scenariul: Locuitorii Timisoarei se revolta. Arboreaza drapelul unitatii romanesti. Acestia schimba culoarea pietii. Apare un sentiment de gol interior si o anumita confuzie. Se incearca preluarea conducerii. Locuitorii Timisoarei ii resping. Locuitorii incep (re)constructia. Se inhama la un lung sir de activitati pentru a construi un viitor. Cladirile revin la viata, incet, dar sigur. Cultura inspira, oamenii danseaza si lucreaza.
Luca devine bunic. Isi tine nepotul in brate. Are sperante mari.

Acest proiect este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale pe programul privind organizarea si desfasurarea manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 – 2018) si al Primului Razboi Mondial si de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local al Municipiului Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.